A Z-Wave az okos eszközök egyik vezetéknélküli kommunikációs formája, amelyet leginkább a Zigbee-vel szoktak egy lapon emlegetni, mint alacsony energiaigényű megoldást. 

Mi az a Z-Wave?

A Z-Wave egy olyan kommunikációs protokoll, amelyen keresztül a különböző okos eszközök parancsokat és adatokat tudnak továbbítani egymás között. Az Internet of Things Agenda cikke szerint a fő különbsége a megszokott wifihez vagy bluetooth-hoz képest az az, hogy sokkal kevesebb energiát használ azoknál és az eszközök nem 2,4 GHz-en, hanem 800-900 MHz közötti frekvencián kommunikálnak. Ez utóbbi azért pozitívum, mivel így elkerülhető az interferencia a különböző hálózatok között.

A Z-Wave eszközök úgynevezett mesh-networköt hoznak létre, amelyen keresztül mindegyik eszköz kapcsolatban áll egymással. E kialakításnak köszönhetően az egyes eszközök képesek a más készülékeknek szánt adatok és parancsokat továbbítani, kibővítve ezzel a vezetéknélküli jel hatótávját.

Ha például A eszköz jele nem ér el C eszközhöz, de köztük megtalálható egy Z-Wave-et használó B eszköz, azon keresztül képesek kommunikációt folytatni egymással. 

A hálózatot alkotó készülékeket előzetesen fel kell ismertetni a hálózat, az eszközöknek pedig nyugtázni kell a kapott parancsokat. A rendszer az AES-128 titkosítást alkalmazza.

A Z-Wave mesh-networkjeihez összesen 232 eszköz csatlakoztatható, azonban a Wikipédia szerint a hálózatok össze is köthetőek, ha több eszközre van szükség. Ez a szám kisebb, mint a Zigbee esetében, amely akár 65 000 okos eszköz kezelésére is képes.

További technikai adatok

 • adatátviteli sebesség: 40 kbit/s,
 • hatótáv: 30-40 méter,
 • maximum 4 ugrással lehet közvetett kapcsolatot létesíteni,
 • a chipeket a Silicon Labs szállítja,
 • a protokoll által használt frekvenciák eltérnek egymástól az adott földrajzi területtől függően, példák:
 • Európa: 868.40, 868.42, 869.85
 • USA (is): 908.4, 908.42, 916 

Amit fontos tudni, hogy a Z-Wave-et és a wifit vagy bluetooth használó okos eszközök összekötéséhez szükségünk lesz egy úgynevezett hub nevű eszközre. A hub átjárót képez a különböző protokollokat használó készülékek között, biztosítva közöttük a zavartalan kommunikációt. Bővebben itt írtunk róluk.

Melyik kommunikációs protokoll a legjobb?

Számos vezetéknélküli kommunikációs formával találkozhatunk a technológia világában. Ez nem véletlen, hiszen mindegyiknek más előnye van. Csak az IoT / okos otthon témán belül számos különböző megoldás létezik. A Wikipedia összehasonlítása szerint az egyes protokollok erősségei a következők:

 • Z-Wave: jó hatótáv és stabil hálózati kommunikáció,
 • Zigbee: nyílt standard, magasabb sávszélesség,
 • Thread: akár 250 kbps adatátviteli sebesség,
 • Insteon: akár 17,7 millió okos eszköz köthető egy hálózatba.

A Z-Wave rövid története

A Z-Wave protokollt egy Zensys nevű dán cég dolgozta ki 1999-ben, majd elsőként egy világításvezérlő rendszerben alkalmazta azt. A chipek új generációja jelent meg 2003-ban, majd 2005-ben.

2005-ben más szempontból is fontos volt a protokoll szempontjából, hiszen ekkor jött létre az úgynevezett Z-Wave Alliance. Ez a kommunikációs megoldást használó cégek hivatalos szervezete, mely számos prominens taggal rendelkezik. (Például a Huawei és az említett Silicon Labs is.)

Az ezt követő években a Zensys jelentős (sok millió dolláros befektetéseket) kapott különböző cégektől. A protokoll jogai 2008-ban gazdát cseréltek, innentől kezdve a Sigma Designs volt a tulajdonosa. 2013-ban újabb generációs chipek jelentek meg, 2018-ban pedig aktuális tulajdonosához kerültek a vezetéknélküli technológia jogai, a Silicon Labshez.

Habár jelentős befektetésről volt szó, a Z-Wave Alliance 2019. decemberében bejelentette, hogy várhatóan 2020. második felétől elérhető teszi a protokollt a külső felek részére is.

Mit tartogat a jövő?

A Z-Wave jó ideje a piacon volt már, azonban terjedését korlátozta a merevebb jogi háttere. Azzal, hogy külső felek számára is elérhetővé teszik a használatát, sokkal több gyártó tudja majd alkalmazni azt a saját platformjain. 

Ezzel bővül a termékkínálat, új megoldások születnek, amelyekkel fejlődhet a technológia, ráadásul a piaci részesedésért folyó küzdelemben is jelentős lendületet jut a Z-Wave. 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja meg véleményét!
Kérjük, írja be ide a nevét