Rengeteg okos otthon eszköz leírásánál szerepel, hogy csak hub vagy gateway segítségével működtethető. De mi ez az eszköz? Mit tud a Xiaomi Gateway?

Mi az a hub, mi az a gateway?

A hub, más néven gateway az okos otthon egyik központi eszköze. Az a feladata, hogy a különböző eszközöket összekapcsolja és a felhasználó által vezérelhetővé, megfigyelhetővé tegye. Két egyszerű példa:

  • Tegyük fel, hogy van egy okostelefon alkalmazással rendelkező telefonod, egy standard wifi routered és egy Zigbeen keresztül kommunikáló egyszerű kis ablakszenzorod. Az ablakszenzor számára nem túl optimális a wifis kommunikáció: sok energiát fogyaszt, ráadásul feleslegesen magas sávszélességet biztosít az eszköz funkciójához képest. A Zigbee ezzel szemben sokkal kisebb energiaigényű. Ahhoz, hogy a telefonoddal meg tudd figyelni a szenzor állapotát, kell egy átmeneti eszköz a wifi hálózatod és közte: pontosan ezt a célt fogja ellátni a hub / gateway.
  • Van egy csomó wifin kommunikáló eszközöd, amelyek egy platform alá tartoznak. Különálló appok helyett viszont egy központi eszközzel szeretnéd vezérelni őket: ilyen lehet például egy Google Home, egy Apple TV vagy Apple HomePod az Applekithez, de szoftverként a Xiaomi Mi Home alkalmazása is ezt a funkciót látja el.

Teljes cikkünk a témában.

Xiaomi Gateway 2

A Xiaomi Gateway 2 a “mindent is” forgalmazó cég okos otthon termékkínálatának egyik fontos tagja, amely a Zigbeevel és wifivel kommunikáló smart eszközök között létesít kapcsolatot. (És itt kapható.) Beépített ledjének és hangszórójának köszönhetően nem csupán hubként, hanem eseményekre reagáló jelzőeszközként is funkcionál. Ütemezések és értesítők is beállíthatók rajta.

Letisztult megjelenésű, könnyű és apró eszköz, amely közvetlenül a fali aljzatra helyezhető, megkönnyítve az elhelyezését. A Mi Home okostelefonos applikációval vezérelhető. Fontos, hogy vásárlás előtt bizonyosodjon meg az eszközök kompatibilitásáról! A Xiaomi Gateway 2 régióbeállításoktól függően lehetséges, hogy nem kezel minden eszközt. (Nem régiófüggetlen európai vs kínai eszközök!!)

Air Conditioner Companion Gateway

A standard célokra szánt Xiaomi Gateway 2 mellett érdemes megemlíteni egy kicsit speciálisabb eszközt is, az Air Conditioner Companion Gateway, amelynek a lakás légterének szabályzásával összefüggő funkciói vannak.

Érzékeli a hőmérsékletet és páratartalmat, így az adatok alapján távolról vezérelhető vagy automatizálhatja a légkondicionáló vagy párásító működését. Emellett az energiagazdálkodás terén is segít, ugyanis monitorozza a támogatott légkondicionáló eszközök fogyasztási értékeit is. Összekapcsolható ablakszenzorral is, hogy automatikusan szabályozza a klíma működését szellőztetés közben is. A Gateway 2-höz hasonlóan egyszerűen telepíthető és szintén a Mi Home appon keresztül kommunikál. Ne feledje: mindig ellenőrizze a támogatott eszközök listáját!

Kép: [link]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja meg véleményét!
Kérjük, írja be ide a nevét