Most a leggyakoribb wifis fogalmak kapcsán magyarázunk egy kicsit.

Mi az a wifi?

A wifi (eredeti írásmódjával Wi-Fi) elnevezés vezetéknélküli hálózati kommunikációs szabványok egy csoportját jelöli. A wifi eszközök rádiójelekkel kommunikálnak.

A wifi hálózatok adattovábbítási sebessége és hatótávja lehetővé teszi, hogy számos különböző eszköz csatlakozzon hozzájuk. Manapság laptopjaink, okostelefonjaink, tabletjeink és egyéb okos eszközeink mind-mind wifin keresztül csatlakoznak a hálózathoz, azon túl pedig az internethez; de kényelmi vagy praktikus okokból pl. okostévék vagy asztali számítógépeink esetében is felbukkanhat. (Pápá, kábelek!)

Úgy tervezték, hogy a vezetékes ethernet hálózati technológiákkal teljes mértékben kompatibilis legyen. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szabványos vezetékes és vezeték nélküli hálózati megoldások teljes mértékben együttműködnek egymással.

E vezetéknélküli technológia egyik őse már a hetvenes évek elején megjelent, azonban a 802.11 névre hallgató IEEE szabvány első verziójaként 1997-ben jelentették meg. 1999-ben alakult meg a Wi-Fi Alliance nevű non-profit szervezet, melynek célja a különböző hálózati eszközök wifi-kompatibilitásának és hitelesítésének vizsgálata. (És köszönjük, Wikipedia.) Maga a Wi-Fi védjegy a Wi-Fi Alliance tulajdonában van.

Alapvető wifis fogalmak

Ethernet

Az Ethernet egy évtizedek óta használt hálózati technológiai szabvány. A szabvány definiálja, hogy a hálózatra kapcsolódó eszközök hogyan és milyen egységes “nyelven” kommunikálhatnak egymással, ezzel biztosítva azok kompatibilitását.

Az Ethernet kábelt használ, a Wi-Fi rádiójeleket. Emiatt sebesség és biztonság szempontjából előnyösebb, azonban a hordozható eszközök számára hátrányos.

Létrejötte óta folyamatosan fejlődik és egyre jobb teljesítménymutatókkal bír. Legnagyobb előnyei közé az elterjedtsége és megbízhatósága tartozik; a legtöbb hálózat erre a szabványra épül.

Internet-kapcsolat

Kezdő felhasználók gyakran keverik az egyes kifejezéseket: nemrég például egy techcsoportban találkoztam valakivel, aki a “wifit” magára az internet-kapcsolatra értette.

A hálózat vagy wifi kapcsolat, illetve az internet előfizetés megléte még önmagában nem garantálja, hogy az internetet is elérjük. Ehhez gyakran kell egy szolgáltatói eszköz, valamilyen plusz beállítás, vagy éppen a fenntartó engedélye.

Mi az az SSID?

Az SSID a wifi hálózat neve.

Mi az a hotspot?

A hotspot egy kijelölt hozzáférési pont, ahol például egy létesítmény vendégeinek biztosítanak vezetéknélküli internet kapcsolatot. Ezek gyakran ingyenes, jelszó nélküli hálózatok, így fontos ügyelni a biztonságra, ha rájuk csatlakozol.

Sávszélesség

A sávszélesség az adott időtartam alatt kommunikálható adatmennyiséget határozza meg. Egyszerűsítve: egy másodperc alatt hány bit / bájt megy vagy mehet át a hálózati kapcsolaton.

Egy hálózat esetében két tényezője van: a letöltési és a feltöltési sebesség. Ez a két sebességadat gyakran eltérő.

Az elvi és a gyakorlati sávszélesség számos tényezőtől függ. A wifi esetében beszélhetünk hatótávról, a jelerősséget csökkentő akadályokról (pl. falak) és természetesen a kapcsolódó eszköz képességeiről is.

Frekvencia

A wifi rádiójeleit szabvány szerint meghatározott frekvencia-csatornákon továbbítják. Az eszközök és hálózatok leggyakrabban a 2,4 és az 5 GHz körüli értékeket használják, azonban a pontos adat függ a régiótól és adott technológiától is. A teljes lista a Wikipédián.

Mi az a kétsávú router?

Olyan router, amely támogatja a 2,4 és az 5 GHz-es frekvenciát is, illetve egyidejűleg használni tudja őket.

Titkosítás

Ha egy wifi hálózatra csatlakozni szeretnél, általában meg kell adnod egy jelszót. A wifi technológiák kódolva továbbítják az adatokat az eszközök között. Erre amiatt van szükség, mert egyébként rendkívül egyszerű lenne a hálózaton sugárzott adatokat “elfogni” és értelmezni. Az évek alatt több titkosítási megoldást alkalmaztak:

  • WPA2: a jelenleg használt, biztonságos titkosítási technológia a wifi eszközökhöz
  • WPA: a WPA2 elődje, átmeneti megoldásként szolgált
  • WEP: elavult titkosítási forma, a régi eszközök gyakran csak ezt támogatják. Ma már nem használjuk, mivel sebezhető, könnyen feltörhető.

WPS

A WPS egy megoldás, amely segítségével a felhasználók egyszerűbben csatlakoztathatják készülékeit a hálózathoz. Gyakran egy gomb lenyomásával vagy egy PIN-kód megadásával használható.

További hálózati fogalmak leegyszerűsítve

IP-cím

Az IP-cím egy azonosító, melyet az adott aktív hálózati eszköz kap a csatlakozáskor. (Vagy előre kiosztják neki.) Az eredeti technológia, az IPv4 címe négy számból áll, melyek 0 és 255 közé esnek, illetve pont választja el őket. Például:

10.42.0.102

Mivel ez a megoldás véges mennyiségű eszköz csatlakozását teszi lehetővé, ezért három tartományt lefoglaltak, amelyeket a helyi hálózatokon belül használhatnak. Ez azt jelenti, hogy a hálózat más IP-címmel látszik a neten, mint amit a te adott eszközöd kap a kiosztásért felelős eszköztől.

A véges számú IPv4 cím problémájának kezelésére hozták létre az IPv6 szabványt, amely sokkal több eszköz csatlakozását teszi lehetővé.

MAC-cím

A MAC-cím egy készülék hálózati eszközének fixen meghatározott (tehát elvileg meg nem változtatható) azonosítója. Egy készülék több MAC-címmel is rendelkezhet, mivel azok a hálózati eszközökhöz vannak rendelve. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy például a laptopod fizikai hálózati kártyája és wifi modulja külön MAC-címmel rendelkezik.

Hat részre tagolódik, hexadecimális értékeket tartalmaz. Példa:

00:18:C4:94:52:64

Túl a wifis fogalmak körén: további vezetéknélküli protokollok

Bluetooth

Egy kis hatótávra tervezett, nagy sávszélességű, eszköz-eszköz közötti vezetéknélküli kapcsolattípus. Ideális kiegészítő eszközök, például fejhallgatók csatlakoztatására vagy célzott adatátvitelre. Eszköz-eszköz jellege miatt komplex hálózatok létrehozására nem alkalmas.

Zigbee és Z-Wave

A wifi és a bluetooth nagyobb mennyiségű adat átvitelére alkalmas, azonban energiaigényük viszonylag magas. Ez a kis fogyasztású, minimális adatforgalmat igénylő eszközök számára nem ideális. Ilyenek például az okos otthonok különböző szenzorai, egyszerűbb kapcsolói is.

A Zigbee és a Z-Wave szabványok e probléma megoldására hozták létre. Céljuk, hogy alacsony energiafelvétel mellett kis sávszélességű kommunikációt biztosítsanak a “speciális” okos eszközök számára.

NFC

Rendkívül kis hatótávú rádiójeleken alapuló kommunikációs technológia, amely például mobiltelefonok vagy más okos eszközök közötti adatátvitelt tesz lehetővé.

IrDA

Infravörös fény alapú vezetéknélküli technológia. A kétezres évek elején gyakran jelen volt a mobiltelefonokban, azonban korlátozottan használható a pontos elhelyezés igénye miatt.

Végszó: wifis fogalmak

Hasznos volt számodra az útmutató? Hiányolsz néhány definíciót? Írj egy kommentet, ha további kérdésed van!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja meg véleményét!
Kérjük, írja be ide a nevét