Az okos otthon koncepciója egyre több eszköznél felbukkan. Ebben a cikkben arról beszélünk, hogy milyen funkciókkal bővült a vezeték nélküli csengő és a kaputelefon az egyre terjedő új technológiáknak köszönhetően.

Egyszerű vezeték nélküli csengő olcsón, már néhány ezer forintból is vásárolható. A jobb típusoknak korrekt a hatótávolsága a rádiójeleket akadályozó falak ellenére is, választható dallamot produkálnak, a jelzőgombjuk kellően vízálló és néha akár több is párosítható a beltéri részükhöz, ha nem csak bejárathoz akarjuk őket használni.

Ha viszont az “okos kapucsengő” vagy “smart doorbell” kifejezésre keresünk rá, akkor a találatok sokkal inkább a kaputelefon funkcióinak megfelelő eszközöket mutatnak majd. Ezek lehetnek zárt rendszerként működő darabok, vagy wifi kapcsolaton keresztül okostelefonról is vezérelhető, valódi okos készülékek.

A legtöbb ilyen okos vezeték nélküli csengő nem csupán mikrofonnal, hanem kamerával is rendelkezik. Ez biztonság és kényelem szempontjából valódi pluszt ad. Egy standard kaputelefon kiépítése gyakran drága, azonban sokszor helyettesíthető egy megfizethető, könnyen üzembe helyezhető okos készülékkel.

Általánosságban az okos vezeték nélküli csengő kapcsán

Átfutva az aktuális okos vezeték nélküli csengő kínálatot, az alapcsomag közös részét mindig ez a két dolog alkotja:

  • Egy kamerával, mikrofonnal, hangszóróval és gombbal “külső” egység, mely kétirányú kommunikációt tesz lehetővé.
  • Egy okostelefonra (vagy tabletre) letölthető alkalmazás.

Kialakítás és további kiegészítők

A “külső” egységek kialakítása és a csomagban kapott további eszközök kapcsán viszont nagy szórást tapasztalhatunk.

Az egyik fontos dolog, amit szem előtt kell tartani, hogy a “külső” egységek néha nem alkalmasak kültéri használatra, mivel nem víz- és porállóak, illetve a hőmérséklet ingadozására is érzékenyek lehetnek. Ezek a készülékek elsősorban olyan helyre valók, mint például a társasházban található lakások bejárata.

A külső egység áramellátásánál négy különböző lehetőség merülhet fel:

  • hétköznapi elemek, például ceruzaelemek,
  • beépített akkumulátor,
  • cserélhető akkumulátor,
  • vezetékes tápellátás (itt értelemszerűen csak a kommunikáció lehet “vezeték nélküli”),
  • továbbá ezek hibrid megoldásai.

Az okos kaputelefonok kamerájának képét általában az okostelefonunkon keresztül nézhetjük meg, de bizonyos készülékek mellé jár dedikált kijelző is.

Az okos vezeték nélküli csengő plusz funkciói

  • A wifi kapcsolat lehetővé teszi, hogy okostelefonunkon keresztül távolról is kommunikálni tudjunk azokkal, akik ajtónk előtt állnak.
  • Észrevétlenül ellenőrizhetjük, hogy ki áll az ajtó előtt – szintén távolról. Ilyenkor gyakorlatilag biztonsági kameraként funkcionál az eszköz.
  • Kép- és videórögzítő funkciót is biztosíthat a készülék, természetesen típustól függően.

További extraként felmerülhetnek olyan funkciók, mint például az éjjellátó mód, vagy a mozgásérzékelő szenzor jelenléte.

A biztonsági funkciók kapcsán viszont érdemes megemlíteni, hogy számos készülék felhőalapú kép- és videórögzítést végez, amelyhez valamilyen plusz előfizetésre lehet szükség. A PCMag összehasonlító cikkénél rengeteg típusnál láthatjuk ezt negatívumként.

Olyan készülékeket is találhatunk, amelyek saját microSD foglalattal is rendelkeznek. A felvételek helyi rögzítése kényelmesnek tűnhet, viszont komoly hátránya, hogy egy incidens esetén ellophatják és megsemmisíthetik a tárolóegységet, mely biztonsági másolat híján így nem látja el a funkcióját.

Végszó

Te használsz valamilyen okos biztonsági eszközt? Mi a véleményed, tapasztalatod ezzel kapcsolatban? Oszd meg velünk a kommentek között!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja meg véleményét!
Kérjük, írja be ide a nevét