Ha szigorúan vesszük, az okos távirányító egy adott okostévé típus vagy típuscsalád vezérléséhez használható eszköz… viszont kiegészítő funkciók nélkül ez rögtön meg is öli a dolog “okos” részét. Ebben a cikkben néhány hasznos távvezérlő eszközről lesz szó.

Mi az az okos távirányító?

Ha rákeresel a Google-ben az “okos távirányító” kifejezésre, többnyire fixen megadott készülékekhez tartozó kiegészítő eszközöket találhatsz. A definíciót kibővítve viszont egyből több eszközre alkalmazhatjuk: az univerzális, Android boxok vezérlésére is alkalmas vezetéknélküli billentyűzet és touchpad kombókra, az olcsó zsebkütyükre, esetleg a jól betanított Buksira, vagy akár hűséges botunkra is.

A Xiaomi Mi TV-khez, illetve Mi Boxokhoz is társítható eszköz viszont már tényleg “okos távirányító”. Ugyan ez is fixen a készülékekhez tartozik, a következőket tudja:

  • van benne bluetooth, 
  • mozgásérzékelőjének köszönhetően játékvezérlőként is használható, 
  • hangvezérléses lehetőség, 
  • szomatoszenzoros vezérlésre is alkalmas. 
okos távirányító

A Xiaomi Mi TV 4 készülékekről itt írtunk korábban, a Mi TV 5-ről pedig itt.

A legkézenfekvőbb eszköz: vezeték nélküli billentyűzet és touchpad

A pici vezetéknélküli billentyűzet régóta népszerű kiegészítője a tableteknek, általában egy tokkal együtt szokták vásárolni őket. Kis méretük miatt azonban a billentyűk elhelyezése igen szoros, ami nem mindenkinek kényelmes.

Az Android rendszert használó tv boxokhoz sokan barátságosabb kiosztású, touchpaddel is szerelt kombót vásárolnak. Ez a párosítás kényelmes kezelést tesz lehetővé például böngészés, vagy a közösségi médiafelületek használata közben. Természetesen az egyes eszközöknél ellenőrizni kell, hogy mi mivel kompatibilis!

Bluetooth vagy rádió?

Bluetooth. Mármint a bluetooth is rádiójelekkel kommunikáló protokoll, viszont azt univerzális használatra szánták. Ha egy saját rádiófrekvenciát és protokollt használó dongle jár az adott vezetéknélküli eszközhöz, ha azt elveszíted, gyakran használhatatlanná válik. A bluetooth bigyóknál nincs ilyen gond: számos eszköz alapból tartalmaz egy ilyen modult, a számítógépekhez pedig viszonylag olcsón vásárolhatsz is egyet.

Kézenfekvő eszköz: az okostelefon

A legsokoldalúbb okos távirányító viszont biztosan az okostelefonod lesz, hiszen arra tervezték, hogy egy (vagy több) app segítségével központosított jelleggel vezérelni tudd okos otthonodat. Itt is jó példa a Xiaomi, hiszen a Mi Home alkalmazásukon keresztül elérheted és beállíthatod a cég ökoszisztémájában tartozó készülékeket.

Továbbá számos apró kis távirányító app érhető el a készülékekre. Jó néhány évvel ezelőtt egy ideig rendszeresen használtam egy virtuális prezenter alkalmazást a PowerPoint anyagok mellé. Viszont egy idő után dobtam, mert wifin keresztül kommunikáltak az eszközök, a kapcsolat pedig nem volt titkosított.

okostelefon

Egy hasznos kis okos távirányító az Ebayről

A cikk végére maradt egy kis Ebayes fogásom, amit sajnos még nem sikerült Androidos eszközzel tesztelnem, de számítógépek “távoli” (néhány méter távolságból való”) használatánál eddig bevált.

pici vezetéknélkül billentyűzet és touchpad kombó

Ez a körülbelül 145 mm x 97 mm méretű, 19 mm vastag, könnyű kis eszköz egy billentyűzet – touchpad kombó, amin médiavezérlő gombok is találhatóak. Saját rádiós dongle -n keresztül kommunikál; a bluetooth jobb lett volna, de a kétezer forintos ára így is nagyon megérte. A negatívumai: a gombok nyomáspontja és lüke kiosztása sajnos nem teszi lehetővé a nagyobb anyagok legépelését, és a touchpad sem túl reszponzív. Viszont mellette szól, hogy nagyon könnyű, kicsi, prezenterként rendkívül hasznos, illetve számítógép babrálásnál is nagyon kényelmes tud lenni, ha két (három / négy)  billentyűzet már nem férne el az asztalon. Apróbb szövegek és kevésbé komplex parancsok bevitelére tökéletesen alkalmas.

Két AAA elemmel üzemel vagy két éve havi 1-2 órás használat mellett, hatótávja pedig 2-4 méter a környezettől függően.

pici vezetéknélkül billentyűzet és touchpad kombó

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja meg véleményét!
Kérjük, írja be ide a nevét