Cikkünk két részből áll: az első felében beszélünk egy kicsit a Zoom-etikettről, utána pedig konkrét tanácsokat adunk a hatékonyabb otthon tanulás megoldásához.

Otthon tanulás és Zoom-etikett

Függetlenül attól, hogy digitális tanórán, vagy egy üzleti meetingen veszel részt, bizonyos alapvető irányelveket érdemes betartani a Zoom vagy bármilyen más konferencia-szoftver használata közben. Könnyű beleesni abba a csapdába, hogy a szociális izoláció miatt nem észleled a mások számára zavaró dolgokat – azonban ha “csak” virtuálisan is, mégiscsak egy csónakban evezel a többi résztvevővel.

Tippjeink a diákok mellett az otthonról dolgozóknak, tanároknak és előadóknak is hasznosak lehetnek.

Az eszközök tesztelése használat előtt

Gus Johnson szatirikus videójában azokat a tanárokat (is) kifigurázza, akik minden egyes előadás alkalmával úgy viselkednek, mintha teljesen új, sosem látott technikai eszközökkel kerülnének szembe. Szatíra ide vagy oda, sajnos a gyakorlatban sokszor fordul elő, hogy az aktuális pillanatban éppen teljes káosz uralkodik el az eszközeinken és fogalmunk sincs, hogy hogyan küszöbölhetnénk azt ki, függetlenül attól, hogy az online előadáson vagy meetingen milyen szerepet töltünk be.

Ezért érdemes már jóval előre megismerkedni az összes opcióval és letesztelni a berendezéseink, beállításaink működőképességét használat előtt. Netkapcsolat és sávszélesség, laptop, kamera, mikrofon, hangminőség, virtuális háttér, megvilágítás és még folytathatnánk a sort…

Gyakorlati tapasztalat: a nem megfelelően földelt elektromos hálózat miatt elképzelhető, hogy zúgni fog a mikrofonod. Jártam már így én is, akkor egy USB-s webkamera mikrofonját kellett ideiglenesen használnom. Ez a tipp egyébként akkor is jól jöhet, ha voice-chatet akarsz használni játékoknál, de már a nyolcadik zúgó gamer headsetet küldöd vissza a cégnek, akitől venni akartad.

IT-biztonság

A Zoom-kapcsán felmerült egy jelentős probléma: a nyilvánosságra került azonosítók miatt olyan emberek léptek be meetingekre és előadásokra, akiknek semmi közük nem volt hozzá. Aztán pedig elkezdtek nem odaillő tartalmakat megosztani vagy egyszerűen csak hallgatózni.

Habár a trollkodás ötlete viccesnek tűnhet, valójában hihetetlen veszélyt jelent például a cégek számára, hiszen így féltett, értékes üzleti adataik illetéktelenek kezébe kerülhetnek.

A tevékenység neve Zoombombing, a Wikipédia ismertetőjét itt találod.

Interaktivitás

Egy gyakorlati óra vagy egy meeting ugyanúgy aktív jelenlétet követel meg a résztvevőktől, mint egy fizikai, viszont a virtuális tér sokakat passzivitásra csábít. Ez főként azért rossz, mivel az órai aktivitás hiánya rontja a tanulás hatékonyságát is… szóval bármennyire vonzó is az opció, ne bambuld végig az előadásokat.

Ugyanakkor zárd ki a zavaró tényezőket is, amik elvonják a figyelmedet! A telefont például csak akkor és arra használd, ha konkrétan azzal veszel részt az órán/előadáson. És nem, nem eszünk közben.

Push-to-talk

A folyamatosan bekapcsolt mikrofonnak megvan az a hátránya, hogy mindenféle zaj behallatszik az életteredből, ami mondjuk 30 embernél már elég problémás audiokavalkádot okoz. Állítsd be úgy az eszközeidet, hogy csak akkor legyen aktív a mikrofonod, amikor beszélni kell.

Egyébként a gyakorlatban ezt sem árt egy kicsit begyakorolni.

Megosztott élettér

Az otthon tanulás egyik problémája, hogy gyakran másokkal együtt tartózkodsz egy helyiségben, vagy olyan helyre kényszerülsz, ami zavaró hátteret nyújt a többi résztvevő számára. Érdemes beállítani egy virtuális hátteret, a beszűrődő zaj csökkentése miatt pedig egy headset használatával jobban jársz.

Állatmentes övezet

A Semmelweis Egyetem egyik Zoom etikettre vonatkozó szabály gyűjteményében megemlítik, hogy a tanuló lehetőleg ne foglalkozzon a háziállataival az óra közben. Ez természetesen érthető kitétel, azonban mint tudjuk… az ember csak szeretne a természet ura lenni. Vagy a macskáé. Ugye, Rocco?

Megjelenés

A Zoom-órák szabályzataiban általános kitétel az oktatásnak megfelelő öltözet viselése. Fontos gyakorlati haszna van a dolognak, amit már a home office kapcsán is említettünk, hiszen a “tiszteletadás” mellett segít átállni “tanuló” vagy “dolgozó” üzemmódba is.

Otthon tanulás: hogyan könnyítsd meg a saját dolgod és légy effektívebb?

Most pedig röviden beszéljünk egy kicsit arról, hogy hogyan teheted hatékonyabbá az otthoni tanulást. A hatékony otthon tanulás és home office munka között egyébként hatalmas az átfedés, szóval a legtöbb itteni tippünket a másik témánál is megtalálhatod.

  • A mentális és fizikai elhatárolódás most különösen szükséges lehet. A tanuláshoz használt helyed legyen fix, a zavaró tényezőket pedig helyezd át máshova.
  • Tarts egy menetrendet! Ahogy a home office-ban, az állandó otthoni környezetben végzett tanulásnál is elmosódhatnak az időbeli határok a tevékenységek között. Kialvatlanság, állandó fáradtság, romló fizikai és mentális állapot lehet a vége.
  • Egyeztess a környezetben élőkkel, hogy mikor ne zajongjanak vagy mikor ne menjenek be a szobádba. Sok konfliktust elkerülhetsz az előzetes kommunikációval.
  • Nyilván a tanárok sokat idegesítenek azzal, hogy megfelelő pozícióban kellene ülnöd, de hidd el, van értelme. Az otthon tanulás során figyelj az alapvető szabályokra, mert hosszú távon sérülhet a gerinced a kicsavart, egészségtelen pózoktól.
  • Ha saját eszközt használsz a tanulásra… nos, könnyen elcsábulhatsz, hogy mondjuk felnézz Twitchre, Instára vagy megnézd az aktuális Steam akciókat. Érdemes készíteni egy tiszta felhasználói fiókot, amin akár le is tiltasz bizonyos oldalakat, amit csak tanulásra használsz.

Végszó

És Te mit gondolsz a témáról? Hogy megy az otthon tanulás? Vannak további tippjeid, esetleg tanácsaid arra vonatkozólag, hogy mit érdemes elkerülni?

Oszd meg velünk a kommentek között!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja meg véleményét!
Kérjük, írja be ide a nevét