Jópár éve igaz már, hogy ha valaki új tévét szeretne vásárolni, nagyjából ipari mennyiségű reklámon, technikai specifikáción és útmutatón kell átrágnia magát. Ezt a helyzetet tovább bonyolította a smart tv megjelenése is. Cikkünkben néhány általános tippet adunk a számodra megfelelő típus kiválasztása kapcsán.

A smart tv, avagy az okostévé jelentése

A smart tv, vagy okostévé megnevezés olyan készüléket takar, amely a ma már hétköznapinak nevezhető beépített set-top-box funkcionalitása mellett internetes tartalomfogyasztásra, illetve kommunikációra is alkalmas. Ilyen például

  • a webes böngészés,
  • új vagy helyettesítő funkciókat adó appok telepítésének lehetősége (például Kodi),
  • Youtube és streaming szolgáltatások használata (pl. Netflix),
  • közösségi média funkciók (pl. Facebook app).

Napjainkban rengeteg gyártó rendelkezik saját okostévé platformmal, ami megnehezíti a választást a vásárló számára. Erről a következő bekezdésben olvashatsz egy picit bővebben.

Tippek tévé vásárláshoz

Nézd meg élőben!

Bármennyire tűnik kedvezőnek és vonzónak egy tévé reklámja vagy technikai specifikációja, semmi sem helyettesíti azt, mint hogy személyesen ellenőrzöd a képminőségét. Oké, hogy 4k a felbontás, de szép a képe? Elég lesz a fényereje? A betekintési szögével elégedett vagy? Mekkora a valódi mérete?

…stabilan áll a lábain?

Természetesen tartsd szem előtt a specifikációt is, hiszen azzal jól össze tudod hasonlítani a különböző típusokat. Sajnos ezeknek a leírásoknak az egyik komoly hátránya, hogy a gyártók előszeretettel használnak semmitmondó fantázianeveket a saját technológiáik népszerűsítésére. Ezeknek a megfelelő mélységű kikutatásához kell némi türelem.

…és hallgasd is meg élőben!

Minden gyártó arra törekszik, hogy a televíziók egyre vékonyabbak és a képernyőhöz mérten egyre kisebbek legyenek. Ez rontja a készülékek javíthatóságát és hangszóróik minőségét is. Ha nem tervezel külső hangszórókat vásárolni, nagyon fontos, hogy helyben ellenőrizd a készülék hangminőségét! Elég hangos a hangszórója? Hogy boldogul a magas- és mély tartományokkal? Ha számodra fontos a jó hangminőség, akkor érdemes egy pillantást vetned a Xiaomi Mi TV 4s-re, amely hang terén kategóriájában kiemelkedőt nyújt. (Röviden: korrekt minőség és Kodi: igen, Netflix és HBO: nem.)

Garancia és támogatás: óvatosan a márkákkal

A Prohardveren pár hónapja jelent meg egy igen súlyos hangvételű cikk, amely a jónevű márkák katasztrofális helyzetét taglalja. Rengeteg gyártó adott túl a vásárlók körében népszerű, jó minőséggel azonosított márkanevén, ez pedig sok esetben szörnyű minőségcsökkenéshez és elégedetlenséghez vezetett.

Mielőtt döntenénk egy televízió vásárlása előtt, olvassunk utána! Ellenőrizzük, hogy a márka mögött még mindig a régi gyártó áll e, és ha nem, akkor az új cég milyen mértékben törekszik a minőségi elvárások kiszolgálására. (Természetesen vannak újabb gyártók, akik nem hagyják kárba veszni az értékes márkanév megítélését.)

Fontos tényezőnek számít a garancia és a támogatás kérdése. Úgy vásároljunk készüléket, hogy minél hosszabb garanciaidő, és könnyen érvényesíthető, bő jótállás vonatkozzon rá, és a szervízháttér is rendben legyen.

Biztosítsd be magad LED TV-vel!

Sokáig az 1080p felbontás volt a standard a tévékészülékeknél, manapság a szakértők viszont már inkább az OLED paneles 4k berendezéseket ajánlják 120 Hz-es képfrissítéssel. Mivel a képminőséget nem csak a felbontás, hanem a panel technológiája is befolyásolja, nagyon fontos az élőben való megtekintés. Korlátozott büdzsé esetén a magasabb felbontás/rosszabb panel és az alacsonyabb felbontás/jobb panel lehetőségek között ég és föld különbséget tapasztalhatsz.

A HD Ready vagy Full HD?

Az alacsonyabb árkategóriában gyakoriak a kissé félvezető nevű “HD Ready” készülékek. Ezek valójában a 720p felbontás környékén mozognak (pl. 1368×768) és elavultnak számítanak. Érdemes inkább a Full HD jelölést keresni, ami garantálja hogy a tv készüléken gond nélkül megjelenik az 1920×1080 -as felbontású kép is.

A HDR funkció és jelentése

Ajánlott funkció a HDR is. A HDR jelentése: “high dynamic range”, azaz “magas dinamikatartomány”. Ez egy olyan utófeldolgozási eljárást jelent, amely segítségével a tévé képes a képek minőségét javítani. Erre amiatt van szükség, mert az emberi szem képes egyszerre nagyon sötét és nagyon világos részeket is érzékelni egyidőben, a digitális kamerák viszont bajban vannak ezzel a dologgal. Ezért nagyon gyakori, hogy manipulációs technikák vagy utófeldolgozás nélkül egy kép túl sötétnek, vagy túl világosnak tűnik.

Pár éve jelen vannak az ívelt televíziók is. Népszerű trend, de érdemes ellenőrizni, hogy a design nem rontja e valójában torzítással a képminőséget és a betekintési szöget.

Smart tv – okostévé

Mielőtt az intelligens tévé mellett döntenél, mindig ellenőrizd, hogy az adott platformnak milyen a háttere! Sajnos rengeteg gyártó hoz ki olyan terméksorozatot, amely teljesen új, egyedi rendszerrel rendelkezik, de csupán néhány évig van hozzá támogatás. A támogatás megszűnése rengeteg problémát okozhat a gyakorlatban:

  • Mivel operációs rendszerekről beszélünk, nem készülnek hozzá hibajavítások.
  • Az okos funkciók jelentős része internet kapcsolatot igényel. Hibajavítások és frissítések nélkül a rendszered védtelenné válik, adataid, privát szférád veszélybe kerülhet.
  • Új appok és frissítések nélkül a meglévő funkciók nem biztos, hogy működni fognak a használt szolgáltatások megújulása esetén.

A platformválasztásnál jó, ha a felhasználók véleményéből indulsz ki. Ellenőrizd, hogy a gyártó korábbi, azonos rendszert használó smart tv, okostévé készülékei milyen hosszú és mélységű támogatással rendelkeznek!

Ha már rendelkezel okos otthon eszközökkel, akkor nézd meg, hogy a választott tévét mennyire tudod integrálni a rendszerbe! Sok-sok új, kiterjesztett funkciót nyerhetsz így.

Csatlakozók mennyisége és minősége

Sok HDMI csatlakozó, sok eszköz.

Azt fontos figyelembe venned, hogy a SMART televíziókon is elkezdtek eltűnni a régebbi csatlakozótípusok. A SCART elhagyása érthető, hiszen fizikai kialakításával voltak bajok, azonban a 3,5″-es jack csatlakozó hiánya is általánossá válik.

Ha gyakran akarsz pendrive-ot vagy külső merevlemezt csatlakoztatni a tévéhez, nézd meg, milyen minőségű az USB csatlakozója! Gyakori használat esetén megsérülhet.

Okosan a leárazásokkal!

A szezonális akciókat mindenki szereti, azonban érdemes körültekintőnek lenni. Ellenőrizd a kinézett termék árának alakulását hosszabb időre visszamenőleg, a felhasználói véleményeket, illetve azt, hogy egy esetlegesen kifutó szériás termék esetén milyen támogatásban fogsz részesülni a jövőben!


Kép: [forrás]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja meg véleményét!
Kérjük, írja be ide a nevét