A távolról vezérelhető ajtónyitás és -zárás, illetve a nyílászárók állapotának távoli ellenőrzése az okos otthon egyik hasznos és kényelmes funkciója. Kényelmes, mert mondjuk éppen teli a kezünk és nem tudunk az ajtóhoz menni vagy lenyomni a kilincset és hasznos, mert munkahelyünkről vagy akár utazás közben is ellenőrizhetjük, hogy minden ajtót bezártunk e. A szenzorok segítségével persze más nyílászárók is ellenőrizhetőek, például az ablakok.

Nyílászáró szenzorok

Az okos szenzorok csak lazán kapcsolódnak a távoli / automatizált ajtónyitás és – zárás témájához, de érdemes őket megemlíteni, mint biztonsági eszközöket. Ezek általában apró, kis fogyasztású érzékelők, melyek azt jelzik, hogy egy nyílászáró nyitott vagy zárt állapotban van e. 

Távoli kézi ellenőrzésnél jól jöhetnek, illetve gyakran integrálhatók az okos biztonsági rendszerbe, ami riaszt egy-egy incidens esetén.

Mivel apró elemmel vagy akkumulátorral rendelkeznek, ezért az energiaigényes és feleslegesen nagy sávszélességet nyújtó wifi és bluetooth nem ideális megoldás a vezetéknélküli kommunikációjukra. Ezek a szenzorok ezért általában Zigbee-n vagy Z-Wave-en keresztül tartják a kapcsolatot más okos eszközökkel – értelemszerűen egy hubként funkcionáló eszközre is szükség van a használatukhoz.

Ide tartoznak az úgynevezett laser tripwire-ök is. (A tripwire lényegében az a fajta csapda, amit egy kihúzott drótszál aktivál. A laser tripwire esetében egy lézernyaláb megszakítása aktiválja a szenzort, illetve a hozzá kapcsolt funkciókat.) Ezek számos helyen alkalmazhatók, lakásban, vadállatok megjelenésének jelzésére, vagy éppen a munkahelyi lebukás elhárítására. Utóbbiban a rendkívül kreatív Daytripper nevű eszköz segít, mely minimalizálja az összes megnyitott alkalmazást a gépünkön, amikor valaki aktiválja a szenzort. 

Például az irodánkba besétáló főnökünk.

A távvezérelt ajtónyitás és -zárás legegyszerűbb megoldásai: az okos zárak

Az okos ajtózárakról készült teljes cikkünk itt található.

Ebben arról írtunk, hogy az okos ajtózáraknak alapjában véve két típusa van:

  • az egyik változatot a már az ajtóban lévő zárra szerelhetjük rá,
  • a másik, összetettebb, viszont a teljes zármechnikát tartalmazza a kilinccsel együtt.

Az okos ajtózárak egyik legfontosabb funkciója a kulcsnélküli ajtónyitás és – zárás. Ezt általában okostelefonunkról tehetjük meg egy alkalmazáson keresztül, vagy egy digitális asszisztens segítségével, mint amilyen a Google Asszisztens vagy az Amazon Alexa. A hangvezérlés plusz kényelmi faktor ad az okos otthon eszközöknek.

A zárak általában vezetéknélküli módon kommunikálnak az okostelefonnal vagy más okos eszközökkel, viszont a tápellátásuk lehetséges, hogy vezetékről történik. A vezetéknélküli kommunikáció terén is nagy a szórás: lehet wifi alapú, de gyakoriak a bluetooth alapú készülékek, illetve a hub közbeiktatását igénylő Zigbee vagy Z-Wave megoldások is. 

Kapuk és garázsok

A teljes mértékben motorizált okos ajtónyitó és -záró megoldások anyagi és praktikus okokból nem annyira gyakoriak a földi halandók háztartásaiban. A távirányított kapu- és garázsajtó mozgató rendszerek viszont már ezer éve általános dolognak számítanak, így természetesen ezek is rendelkeznek “okos” változatokkal.

A Tomsguide cikkében bemutatnak néhány okos garázsnyitó berendezést. Ezeknek az eszközöknek az egyik legnagyobb előnye, hogy sok esetben nem önálló készletek, hanem a már meglévő rendszerre csatlakoztatható kiegészítők. Általános funkcióik közé tartozik a garázsajtó távoli nyitása és zárása telefonos applikáción keresztül, illetve a helyzetük lekérdezése. Ha nyitva maradt és elmentél otthonról, nem gond, mert a telefonodon keresztül be tudod csukni.

A támogatott okos otthon platformok, mobil operációs rendszerek és digitális asszisztensek természetesen itt is eltérnek minden egyes típusnál. Fontos annak is utánanézni, hogy a kinézett eszköz támogatja e a már meglévő garázsnyitó berendezésünket, illetve hogy a beszerelése mennyire megoldható hétköznapi felhasználóként.

A kapunyitáshoz és -záráshoz is léteznek okos rendszerek. A Postscapes oldalán írnak a lehetséges funkciókról, amelyek közé szintén beletartozik az okostelefonos távoli vezérlés lehetősége és az állapot lekérdezése, de például bizonyos rendszerek egyszeri hozzáférést adhatnak mondjuk egy csomagot kézbesítő futárnak. Léteznek olyan eszközök is, amelyek segítségével a rendszer automatikusan felismeri a tulajdonos autóját, és kinyitja a kaput.

Végszó

Te mit gondolsz a távolról vezérelt ajtónyitás és -zárás lehetőségéről? Kényelmesnek és hasznosnak tartod, vagy szkeptikus vagy az okos eszközök adta előnyök kapcsán? Esetleg van már valamilyen tapasztalatod egy rendszerrel? Oszd meg velünk élményeidet, véleményedet a kommentek között!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja meg véleményét!
Kérjük, írja be ide a nevét