A kemény túlórák, az idegeskedés, az étkezéseknél meghozott kompromisszumok és a rekreációs célú mozgás hiánya egyre több embert őröl fel. Rengetegen szenvednek szív- és érrendszeri problémáktól, de például a mozgásszervi betegségek és pszichikai fáradtság is sokak életét nehezíti meg. Az okos eszközökkel történő stressz szint mérés azonban segíthet abban, hogy kiegyensúlyozottabb életet élhessünk. Cikkünkben részletezünk egy ezzel kapcsolatos módszert.

Stressz szint mérés egy alkalmazás segítségével – Mi az a Welltory?

A stressz szint mérés egyik fő problémáját a pontos adatok meghatározása jelenti. Milyen tényezőket mérjünk? Hogyan mérjük őket pontosan? Hogyan határozzuk meg az egészséges és káros értékek szintjét?

A Techcrunch még 2017-ben mutatta be a Welltory nevű alkalmazást. Az app azóta egyre népszerűbb a felhasználók körében, például még a Bitrix nevű vállalatirányítási rendszerben is találkozhatunk vele.

Az app az HRV, azaz a szívfrekvencia-variabilitás alapján határozza meg a felhasználó stressz szintjét és fizikai állapotát. Persze nem csak ennyit tesz, hanem tanácsokat is ad a terhelés csökkentésére, illetve a produktivitás növelésére. Ezt nem előre megadott, fix határértékek szerint teszi, hanem speciális elemző algoritmusok és machine learning segítségével. Ezek a modern eszközök a felhasználó egyéni paraméterei szerint testreszabjuk és pontosabbá teszik a szolgáltatás működését.

A stressz szint mérés háttere – mi az az HRV?

Az app hivatalos honlapján találhatunk egy forrásokkal gazdagon ellátott leírást, amely részletezi a szívfrekvencia-variabilitás, vagyis a HRV lényegét.

A szívfrekvencia-variabilitás az egyes szívverések között eltelt időtartamokat elemzi. A szervezet ugyanis folyamatosan figyeli a környezetet és a szívverés intenzitását a körülményeknek megfelelően szabályozza. Normális esetben alapból egyensúlyi állapotból van a szervezetünk, a körülményekhez való adaptálódás pedig gyorsan megy végbe.

A HRV szabályozása leegyszerűsítve a következőképpen történik:

  • stressz hatására beindul a szimpatikus idegrendszer, ami gyorsítja a szívverést, hogy a szervezet gyorsabban reagálhasson a hatásokra,
  • a szívverés lassításáért pedig a paraszimpatikus idegrendszer felel, ilyenkor megnő a szívverések közötti időtartam.

Értelemszerűen az egészséges szervezetben ez a két rendszer tökéletes egyensúlyban működik együtt.

A különböző értékek, mint például az előbb említett HRV, vérnyomás, pulzusszám és testhőmérséklet alapján kaphatunk egy képet arról, hogy minden rendben van e a szervezetünkkel. Természetesen azt is fontos megemlíteni, hogy a teljes összképet csak komplex, speciálisan kalibrált eszközökkel végrehajtott orvosi vizsgálatokból tudjuk meg! Egy ilyen alkalmazás jó kiindulási pont, azonban egészségügyi problémák esetén a megfelelő szakembertől kérjünk segítséget!

Néhány példa arra, hogy a HRV elemzése a stressz szint mérés mellett mikor hasznos még:

  • mentális, érzelmi egészségi állapot felmérése és nyomon követése,
  • az edzések hatásának vizsgálatában és az intenzitás szabályozásánál is jól jön,
  • ráadásul potenciális sérülések, túlhajtás elkerüléséhez is használható,
  • a megfelelő tápanyagbevitel megállapításához,
  • a rossz szokások kordában tartásához (dohányzás, koffein),
  • súlyszabályozás,
  • alvásfigyelés,
  • az elegendő pihenés mennyiség meghatározásához.

Ezekkel az eszközökkel működik együtt az alkalmazás

A Welltory a telefon kameráját használja a HRV elemzéséhez egy PPG nevű módszer alkalmazásával. A PPG lényege leegyszerűsítve az, hogy fény segítségével határozza meg a szövetek színét és a vér áramlását.

Az alkalmazás rengeteg eszközzel kapcsolható össze, a több adat pedig segít  a stressz szint mérés és a felhasználó egészségi állapotának elemzése még pontosabbá tételében. Rengeteg aktivitásmérő, okosóra, egészségügyi eszköz található meg a támogatott készülékek listájában, többek között az Apple Watch vagy a Xiaomi Mi Band is.

A hardverek mellett különböző szoftverekkel is együtt tud működni a Welltory. Itt példaként érdemes megemlíteni az időmérésre és hatékonyság növelésre használt RescueTime-ot, vagy az okos időzítéseket biztosító IFTTT-t is.

Végszó

Egyre többen betegszenek meg a túlhajtás következtében. A munkahelyi kultúra sajnos még mai napig az (ön)sanyargató hajtást tartja a produktivitás alapjának sok helyen, azonban rengeteg kutatás és a gyakorlat is azt igazolja, hogy csak kiegyensúlyozott életmóddal lehet kihozni a dolgozókban rejlő potenciált.

A stressz szint mérés eddig nehezen végrehajtható dolog volt, manapság azonban már hétköznapi okos készülékek is alkalmasak egészségünk védelmére… legalábbis az első lépések megtételére. A Welltorynak elég akár a telefonunk kamerája is a méréshez, de már egy olcsó, ám hasznos funkciókkal bíró aktivitásmérő sem kerül többe pár tízezer forintnál. Használjuk ki a technológiai fejlődés előnyeit is!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja meg véleményét!
Kérjük, írja be ide a nevét