A koronavírus okozta zárlatok előtérbe hozták a home office alkalmazását, számos munkakörben azonban már rég bevált módszerként volt jelen eddig is. Hatékony lehet például az extra rugalmasságot kívánó, kreatív, vagy a teljesen egyéni munkavégzésre alapuló munkaköröknél. Azonban ahhoz, hogy jól működjön az otthonról történő munkavégzés, új szokásokat kell megalapozni. Cikkünkben a saját tapasztalatainkból írunk, illetve mutatunk pár tippet, hogy az okos otthon, az “okos életmód” segítségével hogyan lehet hatékony munka az eredmény.

A hatékony home office alapja a stabil menetrend

Ha valaki azt mondja, hogy neki bejön a home office, valószínűleg szigorú menetrendet követ a mindennapok során.

Az embernek ugyanis szüksége van egy rendezett, stabil életritmusra. Mármint nem csak a hatékony munka, hanem általánosságban az eredményes élet és vállalható egészség miatt is. A fix munkahely ebben észrevétlenül is segít, hiszen beáll miatta egy reggeli rutinod, egy napi rutinod és egy esti rutinod. Legalábbis akkor, ha nem vagy bagoly típus, mert akkor mindenféleképpen borulni fog a napirended például a kedvenc sorozatod darálása, vagy éppen valamilyen munka jellegű feladat megoldása miatt.

A home office esetében rá kell venned magad arra, hogy kövess egy fix menetrendet. Kelj fel időben, öltözz fel normálisan, lépj át a magánélet és munka határvonalán, majd onnan térj vissza. Fontos, hogy a két szakaszt elválaszd egymástól, mert sokan nehezen tudják kezelni, ha összefolyik a kettő.

A napirend hatékony megszervezésében kincset érnek például a mai felhő alapú naptárak, amelyeket digitális asszisztenseken keresztül is lehet menedzselni. (Sajnos magyarul még mindig nem.)

Fizikai elhatárolódás

Sokunknak nehezen megy az, hogy “munka” üzemmódra váltsunk valódi környezetváltozás nélkül. Emiatt fontos, hogy otthon is legyen egy dedikált helyed, ahol békében dolgozhatsz.

…ami különösen nehezen megoldható egy olyan helyzetben, amikor a koronavírus zárlat miatt az egész család össze van zárva otthon és senki sem számított arra, hogy valaha is szükség lesz home office-ra. Ebben az esetben talán már egy fix asztal és egy jó fejhallgató is segíthet. Ha akad valamilyen tuti tipped az otthoni munkaszervezés kapcsán a váratlan helyzetekre, ami neked jól működik, oszd meg velünk kommentben!

A változtatható színű okos villanykörték is segíthetnek a váltásban. A fényviszonyok megváltoztatása nem csak esztétikai, hanem pszichológiai szempontból is drámai hatást tud elérni. És ha már pszichológia:

Mentális elhatárolódás

Fókusz

Az előbb említett átöltözés, a külsőd munkahely-kompatibilissé tétele egy olyan kis szertartás lehet, ami átlendít a mentális küszöbön.

A külsőségek azonban nem elegendőek a hatékony munkaszervezés kapcsán. Mentális segítséget jelenthetnek az ingyenesen is hozzáférhető webes szolgáltatások és appok, amelyek segítségével kizárhatod az oda nem illő behatásokat. Például ideiglenesen kikapcsolhatod a különböző értesítésítéseket a telefonodon, vagy mérheted a tevékenységekkel eltöltött időket. Utóbbiban segít például a Toggl vagy a RescueTime nevű időmérő és elemző szolgáltatás is.

A megfelelő ütem kialakításánál azonban a teljes képet és a részleteket is figyelembe kell venni. Kialakíthatsz ugyan egy tök jó napirendet, ha a hatékony munka így sem jön össze. Ebben segíthet a Pomodoro-módszer, amely segítségével ütemezheted a feladatvégzést. Nagyon egyszerű: 25 percig csinálj egy feladatot, majd tarts 5 perc szünetet! Az 5 perc szünet megadja a szusszanásnyi pihenőt az agyadnak, ami a következő menetre kelleni fog.

Dedikált munkakörnyezet

A dedikált munkakörnyezet nem feltétlenül csak fizikailag, hanem informatikai szempontból is fontos. Ha a hétköznapok során szórakozásra vagy kommunikációra használt eszközeiddel kell dolgoznod, nagyon sok zavaró tényező lesz jelen.

A számítógépeden ezt viszonylag egyszerűen meg tudod oldani, például egy új felhasználói fiók regisztrálásával! Ide csak azokat a dokumentumokat tedd, amire szükséged van, és úgy állítsd be a környezetet, hogy például a játékok csalogató ikonjai ne legyenek a látóteredben.

Okos otthon eszközök a home office-hoz

Az előbb említett okos villanykörték a fényviszonyok megváltoztatásával más hangulatot adnak a helyiségnek, amely segíthet a koncentrálásban.

Az okos porszívó nem csak takarít, hanem a megfelelő beállítások mellett ideálisan ellátja a munkát akadályozó háziállatok távol tartását is.

Az okos hangszórók, vagy bármilyen digitális asszisztenst támogató eszközök szóban történő kommunikációt tesznek lehetővé, így használatukhoz nem kell elfordulnod a kijelzőtől vagy felemelned a telefonodat.

Az alvásfigyelővel rendelkező aktivitásmérő karkötők és okosórák segítenek abban, hogy a felborult napirendedet helyre billentsd. És ha már itt tartunk…

Home office vs egészség

A bezártság miatt könnyen ellustulhatunk, a napi menetrendünk felborulása és a szociális érintkezések hiánya pedig a mentális egészségünket kezdheti ki.

A menetrendbe mindenképpen érdemes valamilyen zárt helyen, segédeszközök nélkül is végezhető edzés típust beilleszteni. Ilyen lehet a fegyencedzés, az egyszerű talajtorna, vagy ha már van tapasztalatunk vele, a McKenzie-torna is. (Bár ez utóbbihoz nem árt szakértői előírás-tanácsadás.)

Egy jó szék beszerzése, illetve a megfelelő ülőpozíciót megtanulása is kritikus lehet. Otthonunk kényelmében nem feltétlenül fogjuk észrevenni, hogy órák óta rosszul tartjuk magunkat, ez azonban hosszú távon súlyos gerinc problémákhoz vezethet. (Meg úgy általában az ülőmunka is.) Ez különösen amiatt probléma, mivel a gyógytornát végző egészségügyi intézmények, fürdők jelentős része is zárva tart a koronavírus zárlat miatt…

Ehhez hozzátartozik a kijelzők előtt töltött idők mérséklése is. A személyes közösségi élmény hiánya miatt sokan kapunk rá a túlzott szociális média használatra, film vagy sorozat nézésre, esetleg túlzásba visszük a videojátékokkal töltött időt. Bár a WHO utóbbi témával kapcsolatos vélemény… bővítése buzdítólag hathat, fontos, hogy mint mindenben, itt is tartsuk a mértéket. 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja meg véleményét!
Kérjük, írja be ide a nevét