Smart home hírek a CES 2019-ről

0
113
las vegas ces 2019 smart home hírek

A CES egy hatalmas technológiai bemutató, amelyet minden év januárjában rendeznek meg Las Vegasban. Számtalan kisebb-nagyobb gyártó leplezi itt le új termékeit és koncepcióit. A 2019-es rendezvény január 8 és 11 között került megrendezésre és sok-sok új smart home eszköz, illetve kapcsolódó termék került itt bemutatásra. Ezekből válogattunk most össze néhányat.

Google Asszisztens

A Google Asszisztens már hosszú ideje a piacon van, azonban most valósidejű fordító funkcióval bővült, írta a Techradar. A cikk írója egy angol – olasz dialógussal tesztelte a funkciót, amely kiválóan működött, csupán néhányszor kellett megismételniük egy-egy mondatot. Spanyol parancsokkal is próbálkozott, ez a teszt viszont a korlátozott nyelvi ismeretei, és nem a szoftver hibája miatt nem lett túl sikeres. (Elvileg a funkció inkább az anyanyelvi beszélőket célozza.) A The Verge egy kicsit szkeptikusabb volt, mivel a természetes beszédnél azért egy kicsit körülményesebb az eszköz használata.

A valósidejű fordító üzemmód jelen pillanatban a Google Home okoshangszórókon érhető el és 27 nyelvet támogat, azonban mindkét lista bővülni fog a jövőben. Jelentős pozitív változásokra számíthatunk a kommunikáció terén, amikor a szolgáltatás végre a smart home eszközök után okostelefonokon keresztül is elérhető lesz.

A CES 2019-en bemutattak egy, a Google digitális asszisztensét használó okostükröt is. Sci-fi? Már egyáltalán nem.

Smart home biztonság

Az utóbbi időszak durva információbiztonsági botrányai után sokan bizalmatlanokká váltak a különböző digitális szolgáltatások mögött álló cégekkel szemben. A biztonsági célú megoldásokkal kapcsolatos megnövekedett igényekre a McAffee és a Blackberry is reagált a CES keretein belül.

Egy Blackberry több különböző csomagot kínál az IoT eszközök gyártóinak, amelyek segítségével biztonságosabbá tehetik eszközeiket. A McAffee a Google Asszistens platformját célozta meg és új, biztonsági célú hangvezérlő funkciókkal bővíti a kompatibilis eszközöket.

Samsung

Bixby, a Samsung digitális asszisztense most már a gyártó okostévéinek, illetve okos otthon eszközeinek részét is képezi majd. A multicég azonban más jelentős fejlesztéseket is bemutatott a technológiai kiállításon: több robotot, illetve egy úgynevezett exoskeletont is.

Az Endgadget cikke szerint a Samsung a Bot Care nevű eszközével az idősebb felhasználók hétköznapi tevékenységeinek megkönnyítését célozza meg. A kerekeken guruló testből, egy arcként funkcionáló kijelzőből és rengeteg szenzorból álló eszköz képes például az önálló mozgásra, pulzusszám- és vérnyomásmérésre, alvásmonitorozásra, de figyelmeztet arra is, ha tulajdonosának be kell vennie a gyógyszerét. A másik két robot is célzott funkcionalitással bír: a Bot Air egy mozgó légtisztító, a Bot Retail pedig bevásárlással kapcsolatos képességekkel rendelkezik.

Az “exoskeleton” kifejezés külső vázat jelent és a biológiához, illetve a robotikához kapcsolódik. A GEMS-H is ilyen exoskeleton, egy könnyű eszköz, amelynek célja az, hogy segítse a felhasználója mozgását. Mozgáskorlátozott felhasználók, idősek és rehabilitációs szakaszban lévő betegek számára hatalmas segítséget jelenthetnek az ilyen eszközök a (közel)jövőben.

LG

Válogatásunk végén pedig következzen az LG furcsa koncepciója, a kapszulás sörfőző. Az eszközről már 2018. decemberében hallani lehetett, azonban csak a CES 2019-en mutatták be.

A The Verge szerint a készülék a megfelelő kapszulák segítségével öt különböző sörfajtát képes előállítani. Instant kávé jellegű előállításra azonban nem kell számítani: sörfajtától függően körülbelül két hét kell öt liter nedű elkészítésére.

A kép forrása: [link]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here