Az okos otthon, avagy a smart home napjaink egyik hódító trendje. Az okos otthon lényegét egy távolról vezérelhető, dinamikusan működő rendszer jelenti, amely biztonsági, kényelmi és hatékonyság-növelő funkciókkal járul hozzá használója életminőségének javításához.

Az okos otthon, más néven smart home előnyei

Központosított irányítás távolról is, ütemezhető funkciók

Egyre többen vagyunk, akik tudatos vásárlóként felismertük az okostelefonokban rejlő valódi potenciált. Már nem feltétlenül csak kommunikációra, önmagunk szórakoztatására vagy munkára használjuk, hanem komplex célokra, amelyek segítenek jobbá tenni életünket is.

Az egyik ilyen cél az okos otthonunk teljeskörű, központosított vezérlése, ami során egy (vagy több) appon keresztül pár apró bökéssel beállíthatunk bármilyen funkciót vagy ütemezést eszközeinknek. Bárhol, bármikor.

Bővíthetőség

A modern okos otthon nem egy zárt, fixen beépített rendszer. A legtöbb termékvonal úgy épül fel, hogy a vásárló később szabadon tudja bővíteni különböző eszközökkel és funkciókkal a meglévő rendszeredet.

  • Extra behatolásjelzők?
  • Új szenzorok?
  • További funkciók a digitális asszisztenshez?
  • Automatizált takarítás?

Képzelőerődnek talán csak a pénztárcád szabhat korlátot.

Jobban és optimálisabban kihasznált eszközök

Az okos otthon koncepcióját ellenzők sokan a túlzott elkényelmesedést hozzák fel ellenérvként… ami bizonyos szinten igaz is lehet.

Egy megfelelően kiépített okos otthon azonban nem feltétlenül a lustaságra, hanem erőforrásaink jobb kihasználására is buzdíthat. Okos konnektorok segítségével rengeteget spórolhatunk az árammal. A robotporszívó segít abban, hogy a takarítás alaposabb legyen a megterhelő hétköznapjaid során. A hőmérséklet- és páraszint mérő eszközök segítségével jobban kihasználhatod a légkondicionáló berendezést is például.

Tudatosabb gondolkodás

Az előző pontban felsorolt tényezők segítenek ahhoz, hogy komplexebb és hosszabb távra szóló gondolkodást alakítsunk ki otthonunkkal kapcsolatban. Mire figyeljünk a háztartás vezetése során? Hogyan ne pazaroljunk? Milyen új funkciókra lesz szükségünk a jövőben?

Biztonsági funkciók

A smart home segíthet abban, hogy távolról gondoskodj szeretteid és otthonid biztonságáról is. Központilag vezérelhető érzékelőket és kamerákat telepíthetsz, anomáliák esetén pedig automatikusan végrehajtódó műveleteket állíthatsz be.

Jövő

Az okos otthon a jövő: a gyártók folyamatosan fejlesztik a termékeiket, hogy egyre komplexebb műveleteket tudjanak végrehajtani, segítsék hétköznapjaid és természetesen biztonság, megbízhatóság szempontjából is egyre jobbak lesznek.

Smart home hátrányok

Habár az okos otthon alapjában véve egy jó dolog, meg kell említeni a vele járó negatívumokat is az árnyalt összkép érdekében.

Internet-központúság

Az okos otthon egyik legfőbb problémáját ez a tényező adja. Az internet kapcsolat megszakadásával ugyan továbbra is futhatnak az automatizált funkciók, nem áll módodban beavatkozni a rendszer működésébe. Szerencsére erre vannak kerülőmegoldások, például az SMS alapú vezérlés.

Biztonsági tényezők

Ez a tényező kapcsolódik az előző ponthoz, korábban meg is jelentettünk vele kapcsolatban egy cikket. Mindig ellenőrizd, hogy a vásárolni kívánt vezérlőeszköz vagy kiegészítő termék megfelelő informatikai védelmet nyújt e! Napjainkra az internet veszélyes hellyé vált, a legtöbb problémát azonban megfelelő körültekintéssel elkerülheted.

Ár

A felsőkategóriás smart home eszközök gyakran hihetetlenül drágák. Szerencsére a legtöbb gyártó törekszik arra, hogy az árakat hétköznapi szinten tartva egyre több és több vásárló számára biztosítson ideális megoldásokat. Ezek közé tartozik például a Xiaomi is, vagy a Google és az Amazon digitális asszisztensével kiegészített termékvonal is.

Tanulás

A gyártók ugyan törekszenek arra, hogy eszközeik és appjaik egyszerűen használhatók legyenek, viszont a szükséges gondolkodásmód kialakításához szükséged lesz egy tanulási folyamatra. Ha kevésbé vagy tech-orientált gondolkodásmódú, ezek a dolgok egy kicsit szokatlanok lehetnek számodra. Tartsd szem előtt, hogy ezek a szolgáltatások jobbá teszik az életedet!


Kép: [forrás]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja meg véleményét!
Kérjük, írja be ide a nevét