Sokak számára az okos otthon egyik legvonzóbb elemét jelenti az automatizált takarítás, hiszen jól kiválasztott eszközök segítségével rengeteg energiát és időt spórolhatunk meg. Cikkünk középpontjában a robotporszívó áll, amely ebben segít Neked. A koncepciót egy konkrét termék, a Xiaomi Mijia Roborock 2 S50 segítségével mutatjuk be.

A robotporszívó általánosságban

A robotporszívó már jópár évvel ezelőtt megjelent a piacon. Lényegében egy kicsi, lapos, kerek, akkumulátorról üzemelő eszközről van szó, amely szenzorok, időzítő és “okos” funkciók segítségével automatizált módon takarít. Az okos otthon megjelenésével és terjedésével egyre népszerűbb termékké vált, hiszen egy komplex rendszer olyan funkciókkal is fel tudja ruházni az eszközt, amelyek egyébként egy különálló egységbe nem férnének bele. (Például az okos otthon szenzorai alapján meghatározott esemény esetén tudjon takarítani.) Ennyi elég róluk általánosságban, hiszen méretben, teljesítményben, hatékonyságban és funkciókban hatalmas szórást mutatnak a különböző típusok.

Amit a Xiaomi Mijia Roborock 2 kapcsán tudni érdemes

Mi az a Mijia?

A Mijia a Xiaomi cég egyik almárkája. A gyártó olyan termékekei tartoznak ide, amely az okos otthon koncepciójukat használó termékkínálat részét képezik. Természetes, hogy a Roborock 2 is ide került.

Technikai specifikációk

A Xiaomi Mijia Roborock 2 S50 egy padló és szőnyeg takarítására is alkalmas robotporszívó. Súlya 3 és fél kilogramm, körülbelül 35 centiméter az átmérője, 10 centiméter a magassága. Beépített akkumultárorral rendelkezik, amely körülbelül 2 órányi üzemidőt tesz lehetővé. Körülbelül ennyi idő alatt is töltődik fel. A Roborock 2 rendelkezik felmosó funkcióval is, ezt egy egyszerűen felpattintható kiegészítő segítségével tudja megtenni. Működése során feltérképezi környezetét és ez alapján dönti el, hogy melyik a legoptimálisabb útvonal a takarításra. Ebben három, oldalán elhelyezett lézeres letapogató segíti. Elakadás esetén általában újrapróbálkozik, ami jól jön vastagabb szőnyegeknél. Ha végzett, vagy közel jár a lemerüléshez, akkor automatikusan vissza tud menni dokkolóegységére.

A Roborock 2 a Mi Home okostelefonos alkalmazás segítségével menedzselhető. Képes szóban is visszajelzést adni, ez a funkciója egyelőre angol és kínai nyelven érhető el.

Az eszközön három gomb található meg, amelyek a következő funkciókat valósítják meg:

  • ki- és bekapcsolás,
  • elküldés dokkolóra,
  • adott terület takarítása (szoba, helyiség).

A doboz tartalma

  • robotporszívó
  • dokkolóegység és kábel
  • angol nyelvű útmutató
  • felmosó kiegészítő és cserélhető textil
  • pót hepa-filter

Amiért “okos” a robotporszívó: az okostelefonos alkalmazás

Jó hír, hogy a Roborock 2 nem igényel külön alkalmazást, hanem a Mi Home segítségével érhetjük el a funkcióit és beállításait. Az okos porszívó működése során elmenti a bejárt útvonalat és ez alapján összeállítja a helyiségek és a teljes lakás alaprajzát memóriájában. (Ez több alkalmat is jelenthet.) Funkcióinak jelentős része erre a képességére épül. Az általa kialakított térképet képes helyiségekre, területekre bontani, automatizált működése során pedig ezeket takarítja fel szépen sorban.

Az automatizált funkciók

A robotporszívó működése kétféleképpen automatizálható. Az egyik legegyszerűbb megoldás az időzítés. (Azt is megadhatjuk, hogy milyen időszakban NE kezdjen el működni.) Ha viszont komplett Xiaomi okos otthonnal vagy kompatibilis eszközökből állóval rendelkezünk, akkor komplexebb eseményeket is megadhatunk neki, mint például azt, amikor elmegyünk otthonról.

Kézi irányítású funkciók

A robotporszívó kézzel is irányítható okostelefonunkon keresztül. Megadhatjuk neki a lakás egy pontját, amelyre elnavigál, majd feltakarítja az adott helyiséget, területet. Lehetőségünk van kézzel, távirányítás autóhoz hasonlóan is irányítani. Sőt, kézzel kijelölve megadhatunk egy téglalap alapú területet is, amelyről fel akarjuk tisztíttatni a koszt.

Naplózás és jelzések

Az eszköz naplózza az egyes takarításokat, amely alapján ellenőrizni tudjuk hatékonyságát.

A robotporszívó folyamatosan ügyel arra, hogy milyen állapotban vannak egységei. Ha például a szűrője tisztításra szorul, azzal kapcsolatban képes visszajelzést küldeni a tulajdonosának.


Forrás: [A HXHU videói]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja meg véleményét!
Kérjük, írja be ide a nevét