A robotporszívó teszt főszereplője a Xiaomi kínálatának egyik méltán népszerű tagja, a jó ár-érték aránnyal bíró Roborock S5 Max készülék.

Háttér

Az önálló mozgásra és takarításra képes okosporszívók prototípusa a kilencvenes évek második felében jelent meg, gyártója az Electrolux volt. (Köszi, Wiki!) Porszívóként működőképes volt, azonban sokszor ütközött a helyiségen belüli objektumokkal és a takarítandó területet se tudta hatékonyan lefedni. Később bemutatták a Trilobite prototípust, amely végül 2001-ben jelent meg a piacon. A Vacuum Wars Youtube csatornán 2020. februárjában jelent meg egy visszatekintő videó, melyben tesztelték is a készüléket: érdekes módon még ma is jól teljesít, bár magassága miatt nem igazán fér be a bútorok és berendezési tárgyak alá.

Electrolux Trilobite 2.0
Electrolux Trilobite 2.0, forrás: Wikipédia

A kétezres évek elején a Dyson és a Roomba is piacra dobta saját készülékeit, azonban igazi sikert csak ez utóbbi ért el. Az évek során sokak számára az okos porszívó és a Roomba neve gyakorlatilag egybeforrt.

A Roborock cég 2014-ben alakult, amelyet hamarosan szárnyai alá vett a Xiaomi. Első robotporszívójuk a 2016 szeptemberében megjelent Xiaomi Mi robotporszívó volt, amely szép sikereket ért el. Felépítése egyszerű volt, árát elérhető szintre lőtték be, miközben tudása és hatékonysága a piac drágább szereplőivel is vetekedett. Ez a készülék még nem tudott térképet tárolni a memóriájában, csupán szenzoraival kerülte ki az akadályokat, mozgását pedig egy algoritmus határozta meg. Számos utódja volt, például a hazánkban is népszerű S5 széria (melynél a második szám a színt jelölte).

Xiaomi Roborock S5 széria: fehér és fekete

A Roborock S5 robotporszívók már nem csupán fix algoritmus és szenzorok alapján tájékozódtak, hanem képesek voltak a lakásról térképet is készíteni. Ezzel kibővült a lehetőségek száma, hiszen a felhasználó az okostelefonjáról adott pontjára vezérelhette őket. A takarító funkciók között megjelent a felmosás lehetősége is: egy kis víztartály és egy feltehető textil ruha segítségével a készülék nedves takarításra is alkalmas lett. A különböző Xiaomi készülékek a Mi Home alkalmazáshoz csatlakoztathatóak és azon keresztül vezérelhetőek, megkönnyítve a használatukat.

Az S5 széria utódja az S5 Max lett, mely hatékonyabb és okosabb elődjénél, miközben hasonlóan jó ár-érték arányt képvisel a piaci szereplők között.

S5 Max robotporszívók

A Xiaomi Roborock S5 Max okos porszívó tulajdonságai

 • szívóerő: 2000 Pa,
 • akkumulátor kapacitása: 5200 mAh,
 • takarítás ideje: akár 180 perc egy töltéssel,
 • portartály: 460 ml, víztartály: 290 ml,
 • mosható törlőruha a mop funkcióhoz és mosható HEPA szűrő,
 • 2 centiméteres küszöbökön is képes átmászni,
 • automatikusan visszatalál a dokkolóra és töltés után folytatja a takarítást,
 • térképkészítés, a térkép alapján vezérelhető a Mi Home appban,
 • az appban kijelölhetők a kihagyni kívánt területek, illetve azok, ahol csak felmosást nem akarunk,
 • szőnyeg funkció,
 • szobafelosztás és kezelés,
 • oldalkefe az élek takarításához,
 • méret: 35,3 x 35,3 x 9,65 cm,
 • súly: 3,5 kg,
 • ár: 189 990 forint,
 • fehér és fekete színben kapható.
Roborock S5 Max okosporszívók

Xiaomi Roborock S5 Max robotporszívó teszt

Videós összehasonlító teszt: Xiaomi készülékek 2020 elején

A Xiaomi Roborock S5 Max, mint takarító eszköz

Első hallásra a 2000 Pa-s szívóerő kevésnek hathat egy hétköznapi porszívóval szemben. Az átlagos robotporszívók esetében ez a szám azonban korrektnek számít, hiszen a megfelelő mozgékonyság biztosítása miatt a fizikai méretük sem lehet túl nagy. Ez pedig a motor teljesítményére és az akkumulátor méretére is hatással van. Az S5 Max 5200 mAh-s akkumulátora a Xiaomi kínálatán belül is jónak számít.

Roborock S5 Max szőnyeg
2 centiméter!

A szívóerő azonban csak egy tényező a sok közül, hiszen a hatékony működés eléréséhez többet számít a készülék kialakítása. Az S5 Max a többi robotporszívóhoz hasonlóan rendelkezik egy úgynevezett főkefével, amely hatékonyan szedi fel például a koszt, a porcicákat, a haj- és szőrszálakat. A főkefét a korábbi modellekhez képest könnyebb megtisztítani a rárakódott szennyeződésektől.

Xiaomi Roborock S5 Max

A készülék természetesen rendelkezik oldalkefékkel is, így az éleknél sem hagy hátra szennyeződést. 2 centiméteres küszöbökkel is elbír, így vastagabb szőnyegekre is fel tud mászni. Fontos megemlítenünk a fekete szőnyegek dilemmáját is, erről egy korábbi cikkünkben írtunk.

A korábbi Xiaomi robotporszívók egyszerűbb vízadagoló megoldásával ellentétben a Roborock S5 Max vízpumpával szabályozza a felmosóruhára engedett víz mennyiségét. 

Roborock S5 Max víztartály

Mint okos eszköz

Egy okosporszívó esetében nem elég, ha szimpla porszívóként jó, hiszen jól kell lefednie a takarítandó területet és ki kell kerülnie a különböző akadályokat is. Az S5 Max szerencsére itt is jól teljesít, ráadásul számos extra lehetőséget is kínál. A készülék természetesen a Xiaomi saját Mi Home applikációján keresztül állítható be és vezérelhető.

A Roborock S5 Max rendelkezik spot takarítás funkcióval is. Ez azt jelenti, hogy az applikációban megadhatjuk neki, hogy egy kis területet tisztítson fel az ütemezésen kívül.

Az applikáció azt is lehetővé teszi, hogy különböző szobákra bontsuk fel a lakást, ahol még a működés közbeni hangerő szintet is szabályozhatjuk. Emellett virtuális no-go zónákat is megadhatunk, ahová a készülék nem mehet be. Az S5 Max azonban egy további extrával is gazdagodott: a no-mop zónák kijelölésével megadhatjuk azokat a helyeket (szőnyegeket), ahol a készüléknek takarítania kell, de nem moshat fel rajtuk.

nogo zóna, Mi Home

A tetején található kis szenzor toronyban található egy plusz kapcsoló is. Ha a robotporszívó egy túlságosan alacsony helyre készül bemenni, ami miatt a torony benyomódik, automatikusan tolatni kezd, hogy ne szoruljon be.

Végszó: a robotporszívó önállóan takarít, de csak ha foglalkoznak vele

Habár az okos porszívók legnagyobb előnye az önálló működés, a felhasználónak is vannak bizonyos kötelességei a fenntartást illetően. Az S5 Max kapcsán az egyes elemek tisztítását és cseréjét kell megemlítenünk.

Xiaomi Roborock S5 Max alsó rész

A főkefét, az oldalkeféket, a felmosóruhát és a HEPA filtert bizonyos időközönként le kell takarítani a rárakódott szennyeződésektől. Szerencsére ez utóbbi ennél a készüléknél mosható is. Természetesen nem szabad elfeledkeznünk a portartály ürítéséről és a víztartály utántöltéséről is.

Ezeket az elemeket azonban bizonyos időnként cserélni is kell, hiszen elhasználódnak, csökken a hatékonyságuk. Az S5 Max fenntartás szempontjából egy felhasználóbarát készülék, hiszen az említett alkatrészei néhány mozdulattal eltávolíthatóak, vagy visszahelyezhetőek. A fenntartással kapcsolatos dolgokra a Mi Home alkalmazáson belül is figyelmeztet a készülék.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja meg véleményét!
Kérjük, írja be ide a nevét