A robotika egyre inkább begyűrűzik életünkbe. Nem csak divathullámról, hanem valós, ma már gyakorlatban is hasznossá vált eszközökről beszélünk. Persze előfordulhat hogy közel sem ugyanarra gondolsz mint én, amikor robot szóra asszociálsz.

Ez egyszerűen abból fakad hogy a robotok fajtái eltérőek, vannak humanoid robotok, amelyek az emberre emlékeztetnek. Az ipari robotok inkább funkcionálisak mint emberszerűek, de ha egy robotporszívóra gondolunk akkor megint más kép ugrik be. Pedig maga a robot szó ma már 100 éves, Karel Čapek cseh író találmánya, legalábbis ő írta le először R.U.R című művében.

Viszont most rendet teszünk. A robotok besorolása több logika alapján is lehetséges, itt most a működésük módja szerinti csoportosítást választottuk.

Humanoid robotok

Olyan robotokat kell elképzelni, melyek külsőre és/vagy viselkedésre is az emberi tulajdonságokat utánozzák. Gyakorlati felhasználásuk sok lehetőséggel kecsegtet, de még bizonyos fokú fejlődésre van szükség ahhoz hogy valós piaci szereplők legyenek. (Habár a felnőtt ipar számára, ugyan borsos áron, de elérhetőek már ilyen robotok.) 

A két legismertebb humanoid robot a Boston Dynamics által készített Atlas és a Hanson Robotics Sophia nevű fejlesztése.

Míg Atlas az emberi mozgásokat próbálja (hozzáteszem egyre jobban) utánozni, addig Sophia képes társalogni, arcának rezdülései ijesztően emberszerűek.

Előre programozott robotok

Ide azok a jellemzően ipari robotok tartoznak, amelyek egy adott munkafolyamatot látnak el. Megjelenési formájuk sokféle lehet. Használják őket a mezőgazdaságban, az építőiparban, a raktározásban. A teljesség igénye nélkül idesorolhatjuk a 

  • 9 hektárnyi káposzta betakarításában segítő robotot, 
  • a szélturbinák alapozásában hatalmas teljesítményű nagy figyelmet és tapasztalatot igénylő gépek vezérléséhez használt robotot,
  • az egészségügyben használt sugárterápiás robotot,
  • vagy az iparban elterjedt bármelyik célgépet.

 Ha kételkednél abban hogy finom munkákra is bevethetőek ezek a gépek nézd meg a Kawada Robotics Nextage nevű fejlesztését:

Autonóm robotok

Ebbe a kategóriába tartoznak azok az eszközök, amelyek emberi beavatkozás nélkül végzik a munkájukat. Jellemzően ide tartoznak a robotporszívók és az olyan háztartási robotok, amelyek szenzorok segítségével tájékozódnak a házban. 

Távvezérlésű robotok

Az ember számára veszélyes, vagy nehezen megközelíthető helyeken történő vizsgálatok vagy feladatvégzés céljából megalkotott gépek nem önállóak. Esetükben egy operátor végzi távolról az irányítását. Ide tartoznak a BP aknafelderítő robotjai, de ide sorolhatjuk azokat a sebészeti eszközöket is, amelyek az orvos közvetlen irányításával végzik azokat a teeendőket amit az emberi kéz nem képes.

Bővítőegységek

Az exoszkeleton egy tipikus bővítőegység, mely szintén az ipari felhasználásban jellemző. Ezek az emberi testre rögzíthető robotok,kiterjesztik a test képességeit, így kifejezetten hasznosak lehetnek, például egy raktári munkás életében, ahol akár mázsás súlyok cipelésére is alkalmassá válnak a munkavállalók.

Összefoglalás

Tehát ha robotra gondolunk, nem csak az emberre hasonlító emberszerű gépekre gondolhatunk. Ugyan ezek lesznek valószínűleg a legnagyobb hatással hétköznapi életünkre, amikor megjelennek otthonaink környékén.

Hihetetlenül sok gyakorlati megvalósítást találhatunk már, ami nem is csoda, hiszen a robotika rohamos irammal fejlődik. Ennek köszönhetően az okosotthonba is begyűrűznek majd ezek az eszközök.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja meg véleményét!
Kérjük, írja be ide a nevét