A kutya már évezredek óta hű társa az embereknek, így érthető, hogy a technológia fejlődésével bizonyos funkcióit gépek segítségével replikálják. Mire használható egy robotkutya? Most ezt a kérdést járjuk körbe röviden.

Habár a sci-fikben megálmodott, különböző robotokkal benépesített jelen még távol van, már rengeteg helyen találkozhatunk velük. A gyársoroktól kezdve az otthoni robotporszívókig egyre több helyen felbukkannak életünkben. A robotkutya lényegében két koncepciót takarhat: egy kutya formára szabott egyszerűbb vagy komplexebb szórakoztató eszközt otthon, vagy egy teherszállításra és egyéb feladatokra tervezett robotot.

A robotkutya otthon vagy az oktatásban

Az egyik legikonikusabb szórakoztató célra szánt robotkutya sorozat a Sony AIBO volt, melyet hosszas kutatómunka után 1999-ben dobtak piacra. A sorozat 2006-ig futott, akkor négy kereskedelmi forgalomban kapható generációt élt meg. Habár egy ilyen robotkutya egyszerű játékszernek vagy kvázi luxus pénzkidobásnak tűnhet, valójában fontos célt szolgál. Masahiro Fujita mesterséges intelligencia szakértő és az AIBO egyik megalkotója szerint a még gyerekcipőben járó, kritikus funkciót még betölteni nem tudó technológiák számára kiváló alkalmazási területet jelent egy ilyen szórakoztató eszköznél való alkalmazás. Napjainkban, körülbelül 25 évvel később pedig a vizuális elemzés és a hangalapú parancsok értelmezése teljesen hétköznapi dologgá vált.

2018. januárjában jelent meg a modern okos eszközök tulajdonságaival is bíró ERS-1000 modell. Az ERS-1000 cukibb és okosabb elődeinél, azonban folyamatos internet-kapcsolatot, SIM-kártyát és előfizetést igényel, mivel funkciónak jelentős része a más okos eszközöknél megszokott módon felhő alapú.

Az évek alatt természetesen számos hasonló robotkutya típus vagy sorozat felbukkant a piacon, például a Genibo vagy az i-Cybie. 

És természetesen megjelent egy más felhasználás mód: az oktatási célú alkalmazás. A robotkutyák, illetve általánosságban véve a robotok ideális kisegítő eszközt jelenthetnek a gyerekek számára a tanulásban. Legyen szó a programozás alapjairól, a logikai gondolkodásmód fejlesztéséről, vagy akár az ember-gép kapcsolatok tanulmányozásáról, ezek a cuki készülékek az oktatás rengeteg területén jelen vannak. Az egyik ilyen példa a közösségi finanszírozásból született Photon.

A robotkutya, mint segédeszköz

A változó mennyiségű lábakon közlekedő haszon robotállatok egyik úttörője az amerikai Boston Dynamics cég, mely 2005-ben alkotta meg a négy lábon közlekedő Big Dog nevű robotját. 

A hadászati célokra szánt Big Dog egy kisebb szamár méretével bírt, tervezett célja pedig a nehéz terepen való terhek hordása volt. Erőforrása egy kétütemű, 15 lóerős motor volt, amely sajnos a projekt vesztét is jelentette, hiszen túl hangosnak bizonyult a gyakorlati alkalmazásra. 

A DARPA által vezetett utód projektjével, az LS3-mal együtt 2015-ben befejezték a fejlesztését. Az LS3 esetében további problémaként említették a rendkívül bonyolult javításokat is, ami terepen nem ideális. A Big Dog kisebb változata a ma Spot Classic néven futó robot volt, melynek napjainkban futó utódja a Spot.

A Spot egy kis méretű, 14 kilogramm teherbírású és 90 perces üzemidejű robotkutya, mely kis méretének és fejlett navigációs rendszerének köszönhetően rendkívül széles körben alkalmazható. Az akkumulátora is egyszerűen cserélhető. Képességeiről, lehetséges alkalmazási területeiről ez a bemutató videó mutat példákat:

Végszó

És Te mit gondolsz a témáról? Esetleg használtál már valamilyen otthoni célokra szánt robotizált kiskedvencet? Oszd meg velünk véleményedet a kommentek között.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja meg véleményét!
Kérjük, írja be ide a nevét