A napjaink egyik fontos trendjét képező okosotthon a ma ismert formájában 1999-ben született meg, azonban előfutárai már évtizedekkel korábban megjelentek. Ilyen az otthon automatizálás céljára szánt X10 rendszer is.

Mi az az X10?

Az X10 egy kommunikációs protokoll, amely segítségével távolról irányítható szabályzó modulokat lehet elhelyezni a lakásban. Legnagyobb előnyét az jelenti, hogy nincs szükség különálló kábelezésre a kommunikáció miatt, mivel az alapértelmezett elektromos hálózaton keresztül kommunikál. A 110-120V szabványra tervezték, így Észak-Amerikában terjedt el. Az otthon automatizálás, illetve a később megjelenő okosotthon szempontjából azért számít jelentős mérföldkőnek az X10 születése, mivel a kapcsolódó eszközök között digitális kommunikáció folyt.

A rendszer 1975-ben született meg a skóciai Pico Electronicsnál. A következő évtizedekben számos bővítéssel látták el a protokollt, például a rádiójeles vezérlés lehetőségével, illetve olyan vezérlő hardverek és szoftverek is születtek, amelyek a számítógéppel történő menedzsmentet tették lehetővé.

Hogyan működik az X10?

Az X10 működési elve egyszerű. A szabályozni kívánt készüléket (főként lámpát vagy háztartási eszközöket) egy kommunikációs modulra kell csatlakoztatni, ami a fali aljzatba kerül. A kommunikációs modulon alapértelmezett két paramétert kell beállítani: megadni egy számot, ami azonosítja a hálózatot, illetve a szabályozni kívánt eszköz azonosítóját.

A kommunikációs modulra kötött eszközöket távoli kapcsolókról, központi panelekről vagy számítógépes vezérlőről lehet irányítani. A rendszer automatizáló funkcióját a különböző időzítéses feladatok végrehajtó modulok biztosítják.

Az X10 eszközök közötti kommunikáció néhány bites üzenetekből áll; az adatok szállítása 120 kHz-es frekvencián történik.

Az okosotthon első próbálkozásai: otthon automatizálás számítógépes vezérlés segítségéval

A Lazy Game Reviews csatorna fő témáit a klasszikus játékok, illetve a retró kütyük adják. Az X10-es automatizálás sem maradhatott ki:

Röviden, magyarul: Clint egy egyszerű kommunikációs modulra kötött lámpát vezérel egy számítógéppel programozható időzítő modullal. Az MS-DOS-os szoftver egy rendkívül egyszerűen és effektíven kezelhető felületet biztosít. A Windowsos… is rengeteg funkciót nyújt, viszont a hangvezérléssel voltak gondok.

Mik az X10 hátrányai?

Az X10 kapcsán négy fő problémát tudnék kiemelni:

  • Új megoldásként a maga idejében nem volt olcsó.
  • Nem megfelelő konfiguráció esetén előfordulhatott, hogy a jelek a vezérelni kívánt házból kijutva a szomszédnál okoztak káoszt…
  • Az adatkommunikáció rendkívül lassú. Mivel rövid üzenetekről van szó, nem feltétlenül vészes a késési idő, de a videóban is látszik, hogy nem instant kapcsolásokról van szó.
  • Az eszközök közötti kommunikáció kódolatlanul történik.

Létezik még manapság is?

Habár az X10 viszonylag elavult technológiát képvisel, az évtizedekre visszanyúló története miatt még sok amerikai háztartásban előfordul. További előnyét a manapság olcsón kapható eszközök jelentik, illetve az egyszerű használat.


A képünk forrása: [link]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja meg véleményét!
Kérjük, írja be ide a nevét