Ahogy az okosotthon megoldások egyre elérhetőbbé váltak az átlagos jövedelemmel rendelkező vásárlók számára, úgy öntötték el a piacot a különböző platformok. Szoftverek, hardverek, digitális asszisztensek, kommunikációs protokollok… Rengeteg tényezőre oda kell figyelni manapság annak, aki belevág háza, lakása modernizálásába, hiszen a kompatibilitás meglehetősen bonyolult kérdéssé vált napjaink termékrengetegében. Következő cikkünkben néhány népszerű smart home platform kapcsán ejtünk szót.

Mielőtt belekezdenénk: okos otthon eszköz vásárlása előtt mindig ellenőrizzük azt, hogy melyik platformmal kompatibilis! Sőt, ha kezdő vagy, érdemes szakértő véleményét is kikérned. Tervezd meg, hogy mire van szükséged, és haladj kis lépésekkel az okos otthon építés kapcsán! Egy platform kapcsán három fő csoportba szoktam sorolni az információkat:

  • a gyártó vagy a márka platformjának általános koncepciója,
  • a saját nevük alatt futó eszközök listája,
  • a kompatibilitási lista, amelyen más gyártók és platformok támogatott eszközei szerepelnek.

Xiaomi okos otthon megoldások

A Xiaomi okosotthon megoldások mögött álló koncepció a következő: különböző külső gyártókkal közösen olyan egységes termékkínálatot akarnak kialakítani, amellyel egy átlagos, hétköznapi ember fel tud építeni egy komplett okos otthont. Jó minőség, elérhető ár, magas szintű kompatibilitás. Hatalmas termékkínálattal rendelkeznek, ide kattintva lehet válogatni hazánkban is elérhető termékeik közül.

Amazon okosotthon

Az Amazon okos otthon ökoszisztémájának gerincét az Alexa nevű digitális asszisztens adja, illetve az Echo nevű vezetéknélküli hangszórójuk. Az Echo Plus változat egy beépített hubot is tartalmaz, amely segítségével a kompatibilis okos eszközök központosított jelleggel összeköthetőek.

A támogatott eszközök listájában nagyjából minden is megtalálható, hivatalosan azonban nem forgalmazzák hazánkban az Echokat és sajnos a többi digitális asszisztenshez hasonlóan nincs is rá magyar nyelvi támogatás.

Google okosotthon

Az okos otthon megoldások ágazatában jelentős szerepet képvisel a Google Home platform. A brand 2016-ban indult, az első termék egy vezetéknélküli hangszóró volt, amelynek a Google Asszisztens ad “okos” képességeket. A hangvezérléssel működő, beszéd alapú válaszokat is adó eszközt a Google Home Mini, a Max és a Hub követte (ami már rendelkezik kijelzővel is). A Google Asszisztens képességei folyamatosan bővülnek, parancsairól itt lehet angolul olvasni.

A Google 2014-ben megvásárolta az okos eszközök fejlesztésével és gyártásával foglalkozó Nest Labs céget. Ez az egység némi variálást követően most már a nagyvállalat hardverrészlegéhez tartozik. A Nest portfóliójába rengeteg termék tartozik, például okos termosztátok, füstjelzők, biztonsági rendszerek és kamerák is.

A Google Home a felsoroltak mellett rengeteg egyéb márka termékeit támogatja: a digitaltrends.com cikkében több, mint 150 márkát és 10000 eszközt említenek. A termékcsoport egyik legnagyobb előnyét a meglévő Google eszközökkel való integráció lehetősége adja.

Apple okosotthon

Az Apple okosotthon koncepciója a HomeKit nevű “framework”-ön alapul, amely meghatározza a szoftveres szabványokat a kompatibilis eszközök gyártói számára. A rendszer lényegében az Apple Home appja köré épül fel, a digitális asszisztens az iOS részét képező Siri.

A HomeKit kompatibilis eszközök listája is szép hosszú, az Apple Store kapcsolódó oldalát itt lehet megtalálni. A többi gyártóéhoz hasonlóan az ő termékkínálatukban is megtalálhatjuk az olyan hétköznapi eszközöket, mint például a termosztátokat, hubokat vagy okos kapcsolókat.

Samsung okosotthon

A Samsung saját okos otthon márkája a SmartThings. A háttérben álló cég 2012-ben indult egy igen sikeres Kickstarter kampánnyal; a nagyvállalat 2014-ben vásárolta fel őket 200 millió dollárért.

A márka egyik népszerű terméke a Zigbee-vel és Z-Wave-vel is működő SmartThings Hub, de a portfólió tartoznak például különböző szenzorok, hangszórók, termosztátok és szórakoztató eszközök is. (Wikipedia oldal) Mint mindegyik felsorolt gyártónál, itt is hosszú listával találkozunk a kompatibilis eszközök kapcsán.

Kérdésünk hozzád az okosotthon megoldások kapcsán

És Te belevágtál már e otthonod ilyen módon való modernizálásába? Melyik gyártó mellett tetted le a voksod? Esetleg van még olyan piaci szereplő, akiről szívesen olvasnál? Írd meg válaszod kommentben!


A Google Home Mini csendélet forrása: [link]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja meg véleményét!
Kérjük, írja be ide a nevét