A csuklón hordható smart eszközök népszerűek praktikus jellegük és elérhető áruk miatt. Két fő kategóriájuk az okoskarkötő és az okosóra – de vajon miben térnek el egymástól? Cikkünkben bemutatjuk eltérő és hasonló tulajdonságaikat is.

Az okoskarkötő és okosóra típusok között rengeteg átfedés van: mindkét csoportba tartozó készülék plusz funkciókat biztosít egy hétköznapi órához képest, általában egy okostelefon funkcióit bővítik ki és gyakran hasonló szenzorokkal rendelkeznek. Írásunkban különböző aspektusok alapján vizsgáljuk a két eszköztípust, azonban fontos megjegyezni, hogy az előbb említett hasonlóságok miatt egyes készülékek kilóghatnak a sorból és tulajdonságaik alapján a másik csoporthoz felé húzhatnak.

Míg az okosóra megnevezése egyértelmű, addig az okoskarkötő kapcsán számos egyéb kifejezéssel találkozhatunk, például aktivitásmérő, fitnesz karkötő vagy fitnesz karpánt.

mi band 4 okoskarkötő

A legfőbb különbség az okosóra és okoskarkötő között: az alkalmazási terület

Az okoskarkötő típusok fő célja általában az, hogy monitorozzák viselőjük életfunkcióit és eredményeit valamilyen sporttevékenység vagy egyéb aktivitás során. A méréssel és naplózással a felhasználó részletesebb képet kaphat elért eredményeiről, egészségi állapotáról. Emellett kínálnak néhány kiegészítő okos funkciót, amellyel az okostelefont egészítik ki.

xiaomi okoskarkötő

Általában az okosóra is kínál ilyen jellegű mérési és naplózási lehetőségeket, azonban jóval több funkcióval rendelkezik az előző terméktípusnál, amely nem csak sporttevékenység, hanem hétköznapi helyzetek során is kényelmessé, praktikussá teszi a használatát. Emiatt komplexebb is a felépítése az okoskarkötőknél. Ezek a készülékek általában több lehetőséget kínálnak testreszabhatóság terén is az előbbi csoportnál.

xiaomi okosóra

Megjelenés

Az okoskarkötők megjelenése általában egyszerű, letisztult. Általában kis kijelzővel rendelkeznek, kialakításuk során pedig ügyelnek arra, hogy ne akadályozhassák viselőjüket sporttevékenység közben. Általában nem rendelkeznek érintőképernyővel, szíjuk pedig szimpla rugalmas gumiszíj.

Az okosórák általában sokkal nagyobb érintőképernyővel rendelkeznek, hiszen a mérésen és monitorozáson túl több kiegészítő funkciót látnak el. Kialakításuk általában szintén a praktikusságot szolgálja, azonban a design gyakran díszesebb, részletesebb, mint az okoskarkötők esetén. Általában különböző skineket is tartalmaz a rendszer, mellyel testreszabható az óra és egyéb funkciók megjelenése. Szíjuk változó: a mozgáshoz szánt darabok egyszerűbbek, rugalmasabbak, viszont itt már vannak jóval elegánsabb darabok is. Az okosórák gyakran jóval nagyobbak a fitnesz karkötőknél.

Okos funkciók

Az okos óra hardveres és szoftveres felépítését tekintve gyakran közelebb áll az okostelefonokhoz. E készülékek operációs rendszere gyakran valamelyik okostelefonokon vagy tableteken futó OS specializált változata, és általában sokkal nagyobb rammal és tárhellyel rendelkeznek az okoskarkötőkhöz képest.

A komplexebb felépítés és nagyobb kijelző célja az, hogy különböző appokkal bővíteni tudjuk az elérhető funkciókat. Nem csak megjelenésük, hanem tudásuk is testreszabható, használatuk interaktívabb és több kommunikációs lehetőséggel szolgálnak.

Az okoskarkötő és okosóra funkciói is kapcsolódnak az okostelefonhoz, ám típusfüggő, hogy milyen szinten “igénylik” az állandó kapcsolatot azzal. Általában mindkét készüléktípus képes értesítések megjelenítésére, ha kapcsolatban áll az okostelefonnal, azonban az üzenetek és hívások kezelésének lehetősége sokkal korlátozottabb a fitnesz karkötők esetén. Típustól függően az üzenetek olvasása mellett akár válaszolhatunk is rájuk az okosórán, vagy akár fogadhatjuk is a hívásokat. Beépített hangszóróval és mikrofonnal is rendelkezhetnek.

A drágább okosóra típusok között olyanokat is találunk, melyek támogatják például az eSIM lehetőségét, így az okostelefontól függetlenül is képesek telefonfunkciókat biztosítani. Ez természetesen függ a szolgáltatónktól is.

Készenléti és használati idő

Az összetettebb felépítés, extra funkciók és nagyobb, színes kijelző miatt az okosórák általában jóval gyakrabban igénylik a töltést, mint a smart karkötők, melyek kisebb és kevésbé részletes kijelzővel, illetve egyszerűbb felépítéssel bírnak. Ez érthető, hiszen az okoskarkötők esetében praktikus a hosszabb használati idő.

Ár

A különböző okoskarkötő és okosóra típusok között általában az egyik legjelentősebb eltérés az árban rejlik.

Az okoskarkötők gyakran már tízezer forint körül is elérhető áron kaphatóak, ami érthető, hiszen viszonylag egyszerű darabok, amiket felesleges túlbonyolítani plusz funkciókkal. Emiatt gyakran a belépőt is jelentik a felhasználóknak az okos eszközök világába.

Az okosórák már összetettebb darabok, és a plusz hardver, szoftver emeli az árat is. Itt már a stílus is meghatározó tényező lehet, ami költségesebb anyaghasználatot is magával vonhat.

Végszó

Te mit gondolsz a csuklón hordható okos eszközökről? Használsz fitnesz karkötőt vagy okosórát? Oszd meg velünk véleményedet, tapasztalataidat a komment szekcióban!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja meg véleményét!
Kérjük, írja be ide a nevét