Egy igazi okos otthon életünk minden területére hatással van, egészségünkre is. A koncepció egyik érdekes részét képezik a különböző okosfogkefe típusok, amelyek mérik és analizálják a fogmosás alaposságát, illetve akár tippeket is adnak azzal kapcsolatban.

Mi az az okosfogkefe?

Az okos fogkefe egy kibővített funkcionalitással bíró elektromos fogkefe, amely az okos otthon szemléletének megfelelő eszközökkel járul hozzá használójának egészséges életviteléhez.

Életmódunk felgyorsulása rossz hatással volt táplálkozási és egészségügyi szokásainkra is. Szájhigiéniai szokásaink gyakran problémásak, hiszen az állandó rohanás miatt sokan elkapkodjuk, felületesen végezzük a fogmosást. Az okosfogkefe egyik célja, hogy ezt a fajta felületességet kiküszöbölje.

Egy átlagos okosfogkefe úgy működik, hogy különböző szenzoraival feltérképeze szájunkat és fogsorunkat, elemzi fogmosási szokásainkat és tippekkel, tanácsokkal lát el egy hozzá csatlakozó okostelefonos alkalmazáson keresztül. Jelzi, ha túl nagy erőt fejtünk ki egy felületen, vagy azt, ha kihagytunk egy részt, illetve az időtartamokkal kapcsolatban is segítséget nyújt. (Persze ezek a funkciók nagyban függnek az okosfogkefe appjának színvonalától is. Bizonyos típusok az okostelefon selfie-kameráját használják a vizuális kiértékeléshez, a készülék tökéletes elhelyezése viszont különösen kalandos művelet lehet a reggeli kóma állapotában. Meg úgy általában is.) Az appok gyakran statisztikai adatok is gyűjtenek, így a felhasználó hosszabb távra visszamenőleg is elemezheti, ellenőrizheti fogmosási szokásait. Aranyat érő segítség, ha a prevencióra gondolunk.

Az okosfogkefék az elektromos fogkefékhez hasonlóan általában több üzemmódot támogatnak. A gyártók gyakran törekszenek a felhasználó designigényeinek kielégítésére is a modern formákkal, kényelmes töltőkkel, illetve választható színekkel is.

A fogkefe rövid története

Az ember már az ősidőkben rájött arra, hogy fogainak tisztítása létfontosságú. A fogkefe koncepciója már az ókorban is létezett, illetve a középkori Távol-Keleten is ismerték, Európába azonban csak az újkorban jutott el. A 17. századtól Kínából importált, lószőrből előállított fogkeféket használtak.

A fogkefe ipari gyártását egy William Addis nevű úriember kezdte el 1780-ban, aki börtönévei alatt fejlesztette ki találmányát. (Volt ideje gondolkodni a dolgon.) Eredetileg csak személyes használatra szánta az eszközt, azonban az általános étkezési szokások megváltozásában hatalmas lehetőséget fedezett fel. Pár évtized múlva már hatalmas számban készítették a terveire épülő fogkeféket.

A fogkefék sörtéi eredetileg állati szőrből készültek, ez az alapanyag viszont sem higiéniai, sem tartósság szempontjából nem volt ideális. A huszadik század elején jelentek meg a szintetikus anyagból készült sörtéket használható fogkefék. Időközben megváltozott a fogkefe alakja is: ívelt nyelet kezdtek alkalmazni, hogy jobban el lehessen érni minden fogat, a jobb tisztítás érdekében megváltoztatták a sörték elhelyezkedését és hosszát is.

Elektromos fogkefék már a huszas években is léteztek, azonban a kezdeti változatokat elsősorban gyógyászati célokra szánták. A hatvanas évek elején jelent meg az egyik első általános célra szánt változat, azonban a korai példányok több problémával is küzdöttek. A fali aljzatba csatlakoztatható típusok sem biztonság, sem hordozhatóság szempontjából nem voltak ideálisak. Az akkumulátorral rendelkező fogkefék pedig nagyok és nehezek voltak, ráadásul az akkumulátor élettartamával is voltak problémák. Az ultrahangos fogkefe a kilencvenes években jelent meg.

Az elektromos fogkefékbe egyre több funkció került, majd a 2010-es években az okos otthon terjedésének köszönhetően megszületett a koncepcióba integrálható okos fogkefe is. [Wikipedia]

Képünk forrása: [link]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja meg véleményét!
Kérjük, írja be ide a nevét