Otthonunk bizonyos extra automatizáló vagy kényelmi “okos” funkciókkal való ellátása régen jelentős befektetést és/vagy szakértelmet kívánt meg. Napjainkban azonban apró smart eszközökkel és egy okostelefonnal már rengeteg plusz funkciót kaphatunk meg. Cikkünkben a világítás automatizálásáról és távvezérléséről beszélünk, főként az okos villanykapcsoló kapcsán.

Milyen villanykapcsolót vegyek?

Természetesen okosat! Hogy ezen belül milyen szempontokat érdemes figyelembe venned, lentebb részletezzük.

Okos villanykapcsoló, okos villanykörte vagy okos dugalj?

A világítás felokosítására ezt a három készüléktípust szokták alkalmazni.

Az okos villanykapcsoló egy (általában) vezetéknélküli hálózaton keresztül távolról vezérelhető, ütemezett funkciókkal bíró eszköz. Két csoportba lehet sorolni a különböző termékeket: a be- és kikapcsoló funkciót végző darabokra, illetve a dimmerekre, amelyekkel a fényerő is szabályozható.

Az okos villanykörte hasonlóan a villanykapcsolóhoz szintén távolról vezérelhető eszköz, itt értelemszerűen magát a villanykörtét vezéreljük. A be- és kikapcsoló funkció mellett szintén találunk például ütemezési lehetőségeket, illetve típustól függően különböző részletességű fogyasztásra vonatkozó statisztikákat tekinthetünk meg. Szintén két csoportot oszthatjuk ezeket a készülékeket: az egyszínű, illetve az állítható színű termékekre.

Az okos dugalj esetében is a vezetéknélküli távvezérlés lehetősége, az ütemezett működés és a statisztikák jelentik a plusz funkciók jelentős részét. Viszont míg az okos villanykapcsoló vagy az okos villanykörte esetében fix funkcióról van szó, addig az okos dugalj bármely rá csatlakozó készülék áramellátását képes szabályozni.

Fixen telepített rendszert szeretnél, vagy inkább az okos villanykörték által nyújtott rugalmasságot szeretnéd? Több különböző típusú eszközt szeretnél esetleg vezérelni és nem csak a világítást? Hogy melyik megoldás lesz számodra a legjobb, azt az otthonod adta körülmények határozzák majd meg. 

Az okos villanykapcsoló bizonyos típusaihoz kell ugyan a villanyszerelői szakértelem, azonban az okos villanykörte vagy az okos dugalj “telepítése” nem kíván meg különösebb előzetes ismeretet. Ami viszont közös a napjainkban kapható termékekben, hogy minden okos eszköz könnyen használható legyen a vásárló számára.

Az okos villanykapcsoló kiválasztásánál szempont lehet a megjelenése is. Szerencsére számos kellemes designnal bíró, vagy akár választható / cserléhető előlapos készüléket találhatsz a piacon.

Milyen okos otthon platformmal legyen kompatibilis?

Milyen platformhoz tartozik és milyen digitális asszisztenssel vezérelhető?

Ha eldöntötted, hogy milyen terméktípusra és funkciókra van szükséged, fontos megnézned, hogy a kinézett termék melyik gyártó okos platformjához tartozik. Ha már rendelkezel okos eszközökkel, akkor nyilván azt szeretnéd, hogy kompatibilis legyen velük, ha pedig még nem, akkor egy később bővíthető alapra akarsz építkezni.

Példaként a Yeelight okos villanykörtéket említeném, melyek a Xiaomi okos otthon platformjához tartoznak. A Xiaomi smart eszközeit egy Mi Home nevű központi alkalmazáson keresztül lehet vezérelni, amely megkönnyíti a menedzselésüket.

További fontos tényezőt jelent, hogy az adott készülék milyen digitális asszisztenst támogat. Ezek a szolgáltatások lehetővé teszik, hogy a smart eszközt szóbeli parancsokkal is vezérelni tudjuk, illetve extra funkciókat adnak nekik. Ilyen szolgáltatás például az Alexa, a Cortana, a Siri vagy a Google Asszisztens is. Magyarul egyelőre még nem tudnak, de angolul már kiválóan használhatók.

A távoli funkciókat milyen készülékekről érhetjük el?

Az okos villanykapcsolók és egyéb smart eszközök vezérlését, beállítását okostelefonos alkalmazásokról végezhetjük el.

Az viszont nem mindegy, hogy Android vagy iOS támogatással bírnak e a vezérlő applikációk.

Wifi? Zigbee? Z-Wave?

Az okos eszközök általában mind vezetéknélküli módon kapcsolódnak a smart home eszközei által alkotott hálózathoz. A wifi alapú megoldás klasszikusnak számít, azonban a kis fogyasztású, egyszerűbb eszközök számára nem ideális. Túl sokat fogyaszt, ráadásul feleslegesen magas sávszélességet biztosít a minimális adatforgalomhoz.

A Zigbee és a Z-Wave is olyan speciális vezetéknélküli kapcsolódási forma, amely kis energiamennyiséget vesz igénybe korlátozott sávszélesség mellett. Ezzel az eszközök gazdaságosabban működhetnek és például az akkumulátoraik sokkal tovább bírják.

Hátrányuk viszont az, hogy nem tudnak közvetlenül csatlakozni a wifi hálózatra, azon keresztül pedig az internetre és okostelefonodra, tabletedre. Egy átmeneti eszközre, hubra lesz szükséged ahhoz, hogy mindent mindennel össze tudj kapcsolni. A kompatibilitás kérdése itt is plusz utánajárást követel meg!

5 ok, ami miatt az okos világítás mellett érdemes dönteni

Nincs többé égve felejtett villany. Szétszórt vagy? Rohanni kellett a munkába, vagy hirtelen el kellett utaznod? Legalább ezen az apróságon nem kell többé aggódnod, hiszen távolról is megnézheted, illetve lekapcsolhatod a világítást otthonodban.

Gazdaságosabb működtetés. Az ütemezett működéssel és a statisztikákkal kevesebb energiát használhatsz fel, mint egyébként. A környezettudatos gondolkodásmód fontos gyermekeink jövője miatt!

Kényelem. A telefonon vagy tableten keresztül történő vezérlésnek köszönhetően távolról is állíthatsz a fényerőn, illetve fel- és lekapcsolhatod a lámpákat. Sőt, az okos villanykörtéknél még a színt is megváltoztathatod, ha olyan típussal rendelkezel.

Ezt megteheted akár a fotelból, akár házon kívülről is.

Azonban nem csak a távvezérlés adta kényelmet élvezheted. Az okos eszközök gyakran arra is lehetőséget adnak, hogy bizonyos eseményekhez valamilyen akciót rendelj. Például egy fényérzékelő automatikusan lekapcsolhatja a lámpákat, hogy ne égjenek feleslegesen.

A biztonsági rendszer része is lehet. Az ütemezés arra is jó lehet, hogy fenntartsa azt a látszatot, mintha valaki éppen otthonodban tartózkodna, amikor mindenki távol van.

Végszó

Te melyik megoldást választanád? Vannak tapasztalataid okos villanykapcsolók vagy egyéb smart világítással kapcsolatos eszközök terén? Oszd meg velünk véleményedet a kommentek között!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja meg véleményét!
Kérjük, írja be ide a nevét