Az okos eszközök létjogosultsága kapcsán sokszor találkozom szkeptikus magatartással. Az élet megőrzés segítése, illetve egészségi állapotunk szinten tartása és javítása azonban olyan érv, melynek fontosságát még a leginkább kétkedők is el szoktak ismerni. Ebben a cikkünkben az okos vérnyomásmérő témáját járjuk körbe.

Sajnos a különböző szív- és érrendszeri megbetegedések rendkívül gyakoriak a magyarok körében. A családi és munkahelyi kötelezettségek, a napi daráló okozta folyamatos stressz rengeteg egészségügyi problémát okozhat, amelyek között a szív- és érrendszeri megbetegedések vezető helyen vannak. Rengetegen kényszerülnek arra, hogy stabilizáló gyógyszereket szedjenek, de a műtétek száma és az elhalálozási mutatók sem adnak okot bizakodásra. 

Az ilyen betegségekben szenvedőknek gyakran otthon is mérni kell a vérnyomásukat és pulzusszámukat, de még konkrét betegség nélkül is hasznos, ha van otthon egy jó minőségű vérnyomásmérő. Ne feledkezzünk meg a megelőzésről sem!

Mi az az okos vérnyomásmérő?

Az otthoni használatra szánt okos vérnyomásmérő a legtöbb esetben az eredmények naplózását segíti elő plusz funkciókkal, illetve típustól függően rendellenességeket is megállapíthatnak. Okos eszközökről lévén szó az okostelefonnal való összekapcsolás lehetősége és a kiegészítő applikáció is gyakorinak számít.

A CNET cikkét átfutva leginkább extra memóriáról olvashatunk a standard készülékek korlátozott kapacitásához képest. A vérnyomásadatok folyamatos naplózását megkönnyíti az, ha a készülék vagy a készülékhez tartozó mobiltelefonos alkalmazás visszamenőlegesen sok mérési adatot tud tárolni. A pontosan eltárolt adatok jelentős segítséget jelenthetnek az orvos számára, hiszen így könnyebben össze tudja hasonlítani az eredményeket. 

A többfelhasználós lehetőség is felbukkan néhány típusnál, ami szintén rendkívül hasznos. Ezek a készülékek képesek különböző személyekhez rendelni a mérési értékeket, így többen is használhatják őket anélkül, hogy a mérései eredményeik összekeverednének.

A legokosabb készülékek olyan rendellenességeket is képesek jelezni, mint például a szabálytalan szívverés vagy a magas vérnyomás. A vérnyomásmérő és az okostelefonra telepített applikáció összekötésének gyakran praktikus okai vannak. Egy külön “okos egységgel” felszerelni a készüléket sokszor drága lenne, az okostelefon viszont rendelkezik minden szükséges eszközzel ahhoz, hogy kiegészítse az alapfunkciókat nyújtó vérnyomásmérőt. Az egyik gyakori márka, ami folyamatosan felbukkan a témában, az az OMRON.

Az okos vérnyomásmérő “kistestvére” a megfelelő funkciókkal ellátott aktivitásmérő karkötő vagy okosóra. Ezekről ebben a cikkben írtunk korábban.

Miért érdemes okos vérnyomásmérőt vásárolni otthonra?

Habár a vérnyomás és pulzusszám mérése sok esetben jó kiindulópontot jelent az aktuális egészségügyi állapotunk meghatározására, az egyszeri vizsgálat gyakran nem árul el eleget a helyzetről. Befolyásolhatja a lelkiállapotunk, a hőmérséklet, fáradtság, időjárás és így tovább. Sőt, lehet, hogy éppen a fehér orvosi köpeny hozza ki belőlünk a rendellenes értékeket.

A folyamatos mérés sokkal pontosabb képet fest a keringési rendszerünk állapotáról. Minél pontosabb és bővebb a naplózás, annyival könnyebb a betegség meghatározása vagy a kezelése. Sőt, akár vészhelyzetek is megelőzhetőek a segítségével.

Ez az, amiben az okos vérnyomásmérő többet nyújt átlagos társainál. Természetesen rendkívül fontos, hogy csak megfelelő hitelesítéssel rendelkező készüléket vásároljunk! Csak biztosan pontos számokat adó eszközt szerezzünk be, akár okos, akár hétköznapi vérnyomásmérőt keresünk!

A legtöbb készülék felkarra helyezhető mandzsettán keresztül mér, de léteznek csuklóra szerelhető eszközök is. Az előbb említett CNET cikk arról is ír, hogy ezek pontatlanabbak lehetnek.

Nem csak vérnyomásra: a cukorbetegeket okos vércukormérők segíthetik

A cikk kutatása közben egy Dcont Monda nevű készülékbe is belefutottam, amely egy okos vércukormérő.

Plusz funkciói között szerepel az, hogy magyarul megszólalva képes a mért értékeket közölni, illetve USB kábelen keresztül képes számítógépre is kapcsolódni. A kapcsolaton keresztül egy online felületen tud naplózni a készülék. Előbbi funkció a látássérült betegeknek rendkívül hasznos lehet.

Végszó

Egészségünk megőrzése egyre nehezebb napjainkban. A hétköznapi eszközök felokosítása sok esetben csak apróbb kényelmi funkciókat jelenthet, az okos vérnyomásmérő viszont hosszú távon sok problémás helyzetet segíthet elkerülni.

Az extra funkciókkal előrejelezhet bizonyos gondokat, a hosszú távú, pontos naplózás pedig elősegíthet a problémák megelőzését, kezelését vagy legalább a szinten tartásukat.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja meg véleményét!
Kérjük, írja be ide a nevét