Az okos tv rengeteg hasznos funkciót nyújt az egyszerűbb darabokkal szemben, azonban nem mentes a problémáktól sem. Következő cikkünkben röviden összehasonlítjuk a lehetőségeket és megválaszoljuk a jogosan felmerülő kérdéseket.

Mitől okos az okos tv?

A blogon az “okos tv” megnevezést azokra a készülékekre fogjuk használni, amelyek olyan hálózati funkciókra képesek, mint például a netezés vagy online streamelés lehetősége, illetve képességeiket bővíthetjük appok segítségével. Ezek a tévék valamilyen fejlettebb operációs rendszerrel rendelkeznek például az okostelefonokhoz hasonlóan.

A ranglétra alján a jó öreg képcsöves, vagy nagyon korai lapostévék foglalnak helyet, ezek a készülékek nem rendelkeznek “okos” funkciókkal. A műsorszórásban néhány éve alapvető technológiaváltás ment végbe, ezért a régi tévék csak set-top box segítségével használhatóak.

A set-top boxok és a hozzájuk hasonló streaming stickek is adnak plusz funkciókat. Az alsóbb kategória csak külső USB eszközről történő tartalomfogyasztásra ad lehetőséget (film, zene, kép), az okosabb készülékekkel viszont szintén lehet a netről streamelni (Youtube, Netflix, minden is).

Az okos tv típusok és a régi képcsöves darabok között széles termékkínálatot találunk. Ezekbe a “normál” tévék a set-top boxokhoz hasonló plusz funkciókkal bírnak, azonban tudásuk, bővíthetőség és legfőképpen áruk messze elmarad okos társaiktól.

Hogyan kapcsolódnak az okos tévék a nethez?

Az okostévék hétköznapi módon csatlakoznak a hálózathoz, azaz vagy wifin, vagy Ethernet csatlakozón keresztül. Ha vezetéknélküli megoldás mellett döntesz, fontos, hogy jó legyen a jelerősség. Nagyfelbontású streameléshez a jó sávszélesség mellett megfelelő lefedettségre is szükséged lesz.

Okos tv, set-top box és streaming stick operációs rendszerek

A legtöbb gyártó valamilyen saját fejlesztésű rendszert, vagy legalábbis grafikus felületet használ az okostévéken, kiegészítő eszközökön. Ez két okból is probléma: egyrészt megnehezíti a vásárló számára a döntést, másrészt a rendszer támogatásának idejében is nagy a szórás. Az egyik népszerű, sok gyártó által használt rendszer az Android TV, ami a Google Play áruház segítségével a felhasználók által már jól ismert appokhoz ad hozzáférést. Népszerű még a Tizen (Samsung), a Roku és az Amazon FireTV is, de még rengeteg további platform létezik (Wikipedia link).

Választás előtt érdemes ellenőrizni, hogy a kinézett készülék rendszere milyen streaming appokat, illetve netezési lehetőségeket biztosít. A támogatás állapotát is nagyon fontos ellenőrizni! Részben az adataid biztonsága miatt, hiszen egy elavult rendszer gyorsan sebezhetővé válik, másrészt a háttérszolgáltatások fejlődésével az appok használhatatlanná válhatnak.

Operációs rendszer, mint a az okostelefonon vagy a számítógépen?

Pontosan, csak éppen egy médiafogyasztásra optimalizált felülettel. Ez azt jelenti, hogy az okos tv által használt rendszernek bizonyos időközönként frissítenie kell saját komponenseit és a telepített alkalmazást. Ezzel marad stabil és biztonságos, mint a telefonod vagy a számítógéped. Bizonyos esetben az általános “televízió” funkciókat is javíthatják ezek a frissítések: manapság minden hardvernél gyakori, hogy a firmware javításával optimalizálják a működését. Egy telefon vagy akár laptop esetében például nyerni lehet az akkumulátor használati idején, egy SSD-nél az élettartamon, vagy egy videókártyánál mondjuk a teljesítmény is javítható lehet ilyen módon. Egy TV esetében firmware frissítéssel például javítani lehet a dekódolás, vagy a kép minőségét is.

És persze a fejlett rendszernek köszönhetően tud összeomlani, pont mint az előbb említett példák.

Okos tv vagy nem okos tv?

Ha visszafogott költségvetésből kell vásárolnod, akkor kompromisszumként jó lehet egy jobb kép- és hangminőséget biztosító normál tévé egy megfizethető árú, ám kellően okos kiegészítő eszközzel feltuningolva. A Xiaomi is jó cuccokat forgalmaz, de egy Chromecast is jó döntés lehet. Ezzel szemben egy okos tv ugyan komplett csomagot ad, azonban drágábbak és a gyors elavulás veszélye Damoklész-kardjaként lebeg felettük.

Az arany középút elve természetesen itt is él. A magasabb árkategóriában a “mérsékelten jobbért” is többet kell fizetni, de egy bizonyos ár felett legalább jó eséllyel tényleg megfelelő színvonalú készüléket foghatsz ki. Itt érdemes arra törekedni, hogy akkor már a kép- és hangminőség javító funkciókban is prémium szintet hozzon, ne csak árban. Az alacsonyabb árkategóriában viszont vannak veszélyek: az okos funkciók mellett rosszabb panel (felbontás, betekintési szög, fényerő, színminőség stb), bénább hangminőség vagy egyszerűen csak nem elegendő processzorteljesítmény lehet a kompenzáló tényező.

Okos tv és okos otthon

Ami mindenféleképpen pozitívum, hogy az okos vagy felokosított tévék egyre nagyobb mértékben képesek kivenni részüket az okos háztartásból. Egyre több népszerű digitális asszisztenst vagy okos hangszórót támogatnak. További példa a Samsung SmartThings, ami eleve a koncepciót szem előtt tarva fejlődik, vagy az Apple TV kiegészítő, ami Homekit hub-ként is funkcionál.

Képek: (forrás) (forrás)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja meg véleményét!
Kérjük, írja be ide a nevét