A modern termosztát az 1800-as évek végén született és hosszú-hosszú évtizedek óta segít minket a hőszabályzásban, legyen szó a nyári kánikula elleni védelemről, vagy a téli fűtésről. Ahogy az okos otthon koncepciója egyre népszerűbbé válik, egyre több extra funkciókat nyújtó okos termosztát jelenik meg a piacon is.

Wifi termosztát, okos termosztát: mi az?

Egy hűtő- vagy fűtőrendszerben a termosztát feladata a hőmérséklet érzékelése és annak megfelelően a rendszer vezérlése. Az okos termosztát egy központosított rendszer vezérlője, amely az okos otthon elvének megfelelően távolról is vezérelhető például egy mobilos alkalmazás segítségével.

Sok ilyen eszköz nem egyszerű “wifi termosztát” vagy “internetről vezérelhető termosztát”. Az igazi okos otthon nem csupán sok különálló, távolról vezérelhető eszköz laza halmaza, hanem egy egy hálózatot alkotó, összetett rendszer. Egy igazán okos termosztát integrálható a már meglévő, vagy tervezett smart home hálózatába, amelynek köszönhetően extra funkciókkal bővítheti működését, mint például a hőmérsékletváltoztatás eseményekhez kötése. Nyílik a garázsajtó és kapcsoljon be a fűtés? Ne menjen feleslegesen a fűtés, amikor nem tartózkodik otthon senki? Egy jó okos otthon rendszer segítségével szinte minden probléma megoldható.

Mik az előnyei?

Fontos: itt most egy általános képet fogok felvázolni az okos termosztát kapcsán, ez viszont nem jelenti azt, hogy minden ilyen termék rendelkezik ezekkel a funkciókkal.

Az okos termosztátok funkciói között nagy a szórás. Vannak visszafogott igényekre szabott eszközök, amelyek egyszerű távvezérlési és időzítési funkciókat biztosítanak és vannak olyanok, amelyek összetett rendszerek bonyolult házirendekkel való szabályzását teszik lehetővé, vagy éppen automatikusan megtanulják a tulajdonosaik menetrendjét. Akadnak puritán külsejű, funkciót előtérbe helyező darabok és vannak olyanok is, amelyek külcsínjét jónevű tervezőirodák asztalain álmodták meg.

A termékek között való keresgélés között nagyjából ezeket a smart eszközökre jellemző funkciókat fogjuk megtalálni:

  • hőmérséklet- és páratartalommérő funkció,
  • a már említett távoli vezérlés, amelyet valószínűleg egy okostelefonos alkalmazáson keresztül tudunk elvégezni, vagy például böngészőből,
  • a szintén említett időzítő funkció (például hétköznapokonként 9 és 17 óra között a fűtésből vegyen vissza a rendszer, mivel mondjuk mindenki dolgozik),
  • valamilyen digitális asszisztens támogatás, mert kaját rendelni bármilyen helyzetből fontos,
  • valamilyen vezetéknélküli csatlakozási lehetőség, például bluetooth vagy wifi,
  • a profibb típusoknál “geofencing” funkció, amely a telefonod holléte alapján képes a hőmérsékletet szabályozni (ha például úton vagy hazafelé, bekapcsolhatja a fűtést és hasonlók),
  • sok típusnál zónabeállítások,
  • esetleges hangulatvilágítási funkció,
  • adatelemző képesség, amely segítségével visszanézheted és kiértékelheted a fogyasztási értékeket, pénzt vagy energiát spórolva közben.

Néhány példa

Nest okos szobatermosztát

A Google tulajdonában lévő cég okos termosztátja a harmadik generációnál jár és értelemszerűen jó kompatibilitással szolgál a platform készülékei irányába. Szép, okos, de az Apple Homekitet nem szereti. Alexa támogatással is rendelkezik.

Nest Thermostat E

Az előző termék kistestvére hasonló funkciókkal, ám egyszerűbb designnal és kicsit rosszabb kompatibilitási mutatókkal.

Honeywell Evohome

Egy egyszerűen használható, funkciót előtérbe helyező minimalista eszköz a tudatos vásárlóknak.

Ecobee

Ezt a terméket is fontos megemlíteni, annak ellenére is, hogy csak Észak-Amerikában kapható. A negyedik generációnál járó termék az első hasonló eszköz volt a piacon. Az Ecobee 2007-ben született meg.

Képünk forrása: [link]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja meg véleményét!
Kérjük, írja be ide a nevét