Az okos érzékelők és kamerák segítségével nem csak az korláttal élők életét könnyíthetjük meg, de a világítási rendszerünket is hatékonyabbá tehetjük. Vegyünk például egy egyszerű mechanizmust, amit a legtöbb modern okostelefon is képes már alapesetben megvalósítani. A legtöbb készülék rendelkezik valamilyen fényérzékelő mechanizmussal. Észrevehetjük, mikor a fény viszonyokhoz mérten változik a kijelzőnk fényereje. A technológia tehát adott. Kis fantáziával olyan rendszert is építhetünk, ami nem a kijelző fényerejét szabályozza, hanem lentebb veszi az okosizzók fényerejét, miközben felhúzza a motoros redőnyt. Témánk az okos redőny.

Mi az az okos redőny?

Az okos redőny egy ránézésre hétköznapinak tűnő redőnyféle, amely automatikus és ütemezett működésre képes. Szenzorok segítségével érzékelheti például a fényviszonyokat, elektronika segítségével automatizálható vagy eseményhez rendelhető a működése, illetve elektromos motorok segítségével képes leereszkedni, illetve felemelkedni.

Mi az okos redőny haszna?

Rengeteg pozitívuma van egy ilyen eszköznek, messze nem csak kényelmi tényezőkről beszélhetünk. A három fő előnyét a világítás, a hűtés és fűtés, illetve a biztonság kapcsán említhetjük.

A smart home redőny segítségével sokat spórolhatunk a villanyszámlán, hiszen a fényviszonyoknak megfelelően húzza fel és ereszti le magát. Ha működését összehangolja az okos világítással, akkor teljesen automatizálhatja otthonának ezen részét. A piacon rengeteg megoldást találhatsz: okos villanykörtéket, kapcsolókat. Lentedd egy ilyen eszközről is olvashatsz.

Szintén anyagi szempontból jelent sokat az, ha a hűtő-fűtő rendszerrel van összekötve az eszköz. Ha a két rendszer összehangoltan működik, sokkal hatékonyabbá, takarékosabbá és kényelmesebbé válik az okos otthon. Odakint perzsel a napfény? Semmi gond, hiszen az elektronika ezt érzékeli, majd lejjebb ereszti a redőnyt, meggátolva a lakás felmelegedését és így talán a klímaberendezésnek sem kell majd bekapcsolnia.

A biztonság terén két dolgot említhetünk. Az egyik az, ami már az okos világításnál is felbukkant: ha el is utazik, a rendszer képes szimulálni azt, mintha valaki jelen lenne a házban vagy a lakásban. A második tényező a fizikai védelem: szélsőséges időjárás esetén, esetleg behatolók ellen a redőny extra védelmi vonalat képviselhet. Sokat véd egy jégeső vagy egy erős széllel járó vihar ellen, de a megfelelő típusok feszegetés elleni megoldással is rendelkezhetnek.

Ne feledje!

  • Fontos tudni, hogy léteznek távvezérelhető, ám nem “okos” redőnyök is! Az igazi smart home redőny inkább az, amelyik távolról vezérelhető és dinamikusabb funkciókkal rendelkezik.
  • Mielőtt egy ilyen eszköz mellett dönt, ellenőrizze, hogy mennyi “extrával” jár a beszereltetése!
  • A cikkben egy általános képet mutattunk be, az egyes eszközök képességei típusonként változnak. Nézzen mindig mindennek utána!

Wifi villanykapcsoló

A világítás vezérlésének kényelmesebbé, illetve egyszerűbbé tételében sokat segíthet egy Zigbee-t, Z-Wave-t használó, vagy szimplább esetben wifi villanykapcsoló. Típustól függően változnak a funkciók, a legnagyobb előnyt természetesen az jelenti, hogy okostelefonról vezérelheted ezt is.

Vezetéknélküli villanykapcsoló

A Xiaomi kicsit más megoldást kínál, ugyanis a Mi Smart Home vezetéknélküli kapcsoló ugyanis egy általános célú, gateway és Mi Home app segítségével működő eszköz. Előnye, hogy a kattintásokhoz beállíthatók a funkciók.

Olvasd el az okos világításról írt korábbi cikkünket is!

Az általános okos otthon előnyök

Mivel okos eszközökről van szó, további általános pozitívumokról is beszélhetünk. Az egyik legfontosabb a kényelmes távoli vezérlés, amelyet mobiltelefonjáról is végezhet. Ebbe természetesen beletartozik az állapotellenőrzés is. Bizonyos típusok esetében fogyasztási statisztikákról is értesülhet.

Kép: [forrás]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja meg véleményét!
Kérjük, írja be ide a nevét