Azt már ugye tudjuk milyen funkciót is lát el a hub az okos otthonon belül, most pedig említünk néhány konkrét példát is rá.

De mi is az a hub, vagy más néven gateway?

hub: “középpont”

gateway: “átjáró”

A hub vagy gateway az okos otthon egyik csomóponti eszköze. Az a feladata, hogy a különböző okos eszközöket például használati tárgyakat, szenzorokat és egyéb berendezéseket összekösse.

Például tegyük fel, hogy szeretnéd, ha bizonyos fényviszonyok mellett automatikusan felkapcsolna a világítás az egyik helyiségben. Van egy Zigbee-vel kommunikáló fényerőszenzorod és egy wifin keresztül kommunikáló okos izzód. A hub lesz az az eszköz, amelyen keresztül kommunikálni tudnak majd. Valószínűleg olyan berendezést fogsz választani, amelyet egyetlen okostelefonos app segítségével tudsz irányítani a neten keresztül: ez adja a dolog legkényelmesebb és legracionálisabb részét. 

A The Ambient cikke ír arról, hogy az okos hangszórók részben kezdik átvenni ezen termékek feladatait, a helyzet azonban nem egyszerű. Bizonyos funkciók végrehajtására tényleg képesek a digitális asszisztenssel megtámogatott eszközök, de nem mindegyik rendelkezik Zigbee vagy Z-Wave támogatással, pedig ezek sok okosotthon készülék kommunikációs formáját jelentik.

Bizonyos okostelefonos appok szoftveres hubként is képesek működni, ha nincs szükség a fentebb említett extra protokollokra. A Xiaomi Mi Home alkalmazása például ilyen funkciót lát el.

Miért nem wifi vagy bluetooth?

És hogy miért nem használ minden eszköz bluetooth-t vagy wifit? A probléma az, hogy ez a két kommunikációs forma nagyobb energiaigénnyel jár. Mindkettő jobb sávszélességet, a wifi pedig nagyobb hatótávot is biztosít, ezekre viszont nincs mindig szükség például egy szobán belül elhelyezett apró szenzor esetében. A Zigbee és a Z-Wave sokkal jobb megoldás, hiszen alacsony sávszélességet biztosítanak minimális energiafelhasználás mellett. Egy egyszerűbb eszköz nem fog nagy adatforgalmat folytatni, így egy szűkebb keresztmetszetű adatkapcsolat is elég neki.

Példák a különböző platformokból

Xiaomi

A Xiaomi okos otthon platformja alá számtalan gyártó eszközei tartoznak. A Mi Gateway 2 egy letisztult megjelenésű Zigbee és wifi támogatással rendelkező eszköz, amely a rengeteg funkciót biztosító, egyszerűen használható Mi Home appon keresztül vezérelhető.

Samsung SmartThings

A Samsung SmartThings hub egy megfizethető árú, jó támogatottsággal bíró eszköz a neves márkától.

  • Sok eszközzel kompatibilis (fontos: ezt mindig ellenőrizd, mielőtt bármit vásárolsz!),
  • Z-Wave-et és Zigbee-t is támogat,
  • a Google Asszisztens és az Amazon Alexa is működik rajta,
  • viszont a korábban említett cikk szerint egy kicsit bonyolultabb a használata,
  • ráadásul két appja van.

Google Home

A Lenovo Smartdisplay és a Google Home Hub lényegében okos kijelzők és hangszórók, amelyek rendelkeznek hub funkciókkal, viszont nincs bennük Zigbee vagy Z-Wave támogatás. Előnyeik közé tartoznak a jó minőség, a letisztult kezelőfelület és a Google Asszisztens funkciók. Bluetoothon és wifin keresztül képesek kommunikálni.

Amazon

Az Amazon Echo Show az előbb említett két okos kijelző ellenfele, amelynek van egy nagy előnye a Google eszközökkel szemben: rendelkezik Zigbee támogatással is, így sokak számára ez nyeri a hubok versenyét. Értelemszerűen az Alexát használja digitális asszisztensként. Az Amazon termékei közül az Echo Plus okoshangszóró is rendelkezik Zigbee támogatással.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja meg véleményét!
Kérjük, írja be ide a nevét