Az okos otthon és automatizálás fogalmakat a vásárlók, sőt, gyakran a forgalmazók is gyakran használják úgy, mintha rokonértelmű kifejezések lennének.

Habár nehéz egzakt definícióval szolgálni a két kifejezésre, annyi biztos, hogy nem felcserélhetőek. Ebben a cikkünkben az okos otthon és az automatizálás közötti különbségekről szólunk röviden.

Az otthon automatizálás

A lakás, ház, épület bizonyos folyamatainak automatizálása, ütemezése már a kifinomult mechanikus bigyók korában is felmerült a haladó elmékben évszázadokkal korábban. A folyamat nulladik lépése az elektromos áram elterjedésével a munkát segítő háztartási eszközök születése volt. Mosógép. Szárító. Megindult az épületautomatizálás fejlődése is.

A huszadik század második felében sikerült elérni a technikai szintet, ami a háztartásban is gazdaságosan üzemeltethető és fenntartható automatizáló rendszerek születését eredményezte. Az otthon automatizálás egyik korai képviselője az X10-es protokoll volt, amely az épület elektromos hálózatára csatlakoztatható, automatizált működést biztosító eszközökből állt. Automatikusan kapcsoljanak fel vagy le a lámpák? Állítani akarsz a fényerejükön? Időzítve nyíljon ki a macskaajtó vagy kapcsoljon be a kávéfőző, a ventillátor? Az ilyen egyszerűbb feladatokra tökéletesen alkalmas volt ez a protokoll.

Sőt, az “egyszerű” kifejezés nem is feltétlenül igaz, mivel rendkívül komplex rendszereket lehetett kiépíteni már ezekkel az eszközökkel is. Kamerákat is köthettél rá, illetve behatolásjelzőket, mozgásérzékelőket. Az X10 azért jó példa, mert idővel megjelentek hozzá olyan kiegészítők is, amelyekkel számítógépről lehetett programozni és vezérelni a ház/lakás/épület eszközeit. Ez viszont még mindig nem volt igazi okos otthon, bár már közel járt a fogalomhoz.

Persze ez csak egy volt a sok megoldás közül.

A ma ismert okos otthon kialakulásának második lépése az úgynevezett IoT-eszközök megjelenése volt. Az átlagember elsősorban úgy gondol az internetre, mint egy információs és kommunikációs sztrádára, ami embereket köt össze. Ez részben így is van, azonban rengeteg “apró”, speciális céllal rendelkező eszköz is kapcsolódik a netre, amelyek egymással képesek kommunikálnak. Példa? Wifire csatlakozó klímaberendezés. Tegyük fel, hogy beállítod a kívánt belső hőmérsékletet 23 fokra. Elmész otthonról egy forró nyári napon, de a telefonodon keresztül láthatod, hogy bizony kellemes klíma fogad majd, amikor hazaérsz.

Az okos otthon

Az okos otthon eszközei kommunikálnak egymással, komplex szabályzórendszert alkotva, amelynek egyes részeinek működése függ a többitől. Az automatizáló rendszer és az okos otthon nem rokonértelmű fogalom: az okos otthon részét képezi az automatizálás, ütemezés.

Az okos otthon angolul “smart home”, amelyben a smart eredetileg egy mozaikszó: a “Self-Monitoring Analysis and Reporting Technology” kifejezést takarja, amelynek jelentése: “önmonitorozó analizáló és jelentő technológia”.

Az okos otthon egyik fő jellemzője az, hogy eszközei vezeték nélküli kapcsolattal rendelkeznek és az egész rendszer vezérelhető okostelefonos alkalmazás segítségével.


A kép forrása: [link]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja meg véleményét!
Kérjük, írja be ide a nevét