Ezúttal az okos mérleg a téma, mely az elvárt funkcióján túl különböző extrákat nyújt az egészségcentrikus felhasználó számára.

Mi az az okos mérleg?

Az okos mérleg egy olyan fürdőszobai mérleg, amely a telefonodhoz kapcsolódva plusz funkciókat, illetve statisztikai adatokat nyújt és tárol.

Ezek az adott típustól függően lehetnek egyszerűbb számítások, például a baba súlymérő funkció (ráállsz a babával, majd a baba nélkül és megkapod a különbséget), vagy komplexebb, kis feszültségű elektromos árammal végzett egészségügyi tesztek is.

Az okos mérleg célja az, hogy segítsen egészséged megőrzésében vagy az életmód változtatásban.

Általános funkciók

Az okos mérleg alapvető funkciója továbbra is az, hogy súlyt mérjen, erre meglepő módon mindegyik típus képes okostelefon vagy tablet nélkül is. (Még.) Természetesen árkategóriától függő, hogy mennyire okos, mennyire pontos, vagy éppen mennyire esztétikus készüléket kapunk. Okosmérleget már néhány ezer forinttól is vásárolhatunk, ezek már egyszerűbb számításokat, statisztikákat és korrekt pontosságot nyújtanak.

Az okos funkciók egyszerűbb részét a különböző súly értékek naplózása jelenti. Mivel ezeket a készülékeket általában többen használják, így felhasználót is lehet váltani, hogy az adott személyhez legyenek elmentve az értékek. A készülékek egy része akár automatikusan is fel tudja ismerni az aktuális felhasználót.

A készülékekre általánosan jellemző, hogy az appjukban be kell állítani testünk paramétereinek egy részét, mint például a nemet, az életkort és a magasságot. Ezekkel a készülék például ki tudja számolni a BMI testtömeg indexet, amely a paramétereinkhez kellő egészséges testsúlyról és energiafogyasztásról nyújt információkat. (A link a Webbeteg BMI kalkulátorára mutat.)

Típustól függően a készülékek olyan információkat is nyújthatnak, mint az izomtömeg mértéke, zsigeri zsírszint, testvíz százalék.

Az okos mérlegek egy része arra is képes, hogy a saját okos platformjához tartozó aktivitásmérő karkötőkkel egységet alkotva további egészségügyi adatokat, vagy akár tanácsokat is adjon a felhasználójának. Természetesen ezek a funkciók típusfüggőek, ezért külön utána kell nézned, hogy a kinézett termék mivel kompatibilis és mit tud majd.

Mennyire okos az okos mérleg?

Már az olcsóbb készülékek is rengeteg extra adatot tudnak szolgáltatni, azonban a hozzájuk csatlakoztatható alkalmazás nem feltétlenül fog azokkal kapcsolatban tanácsot adni.

Amikor mérleget akarsz választani, fontos utánanézned annak is, hogy a hozzá tartozó app milyen komplex fitnesz tanácsadást tud nyújtani. Ha profi vagy a témában, akkor az alap statisztikai adatok is sokat mondanak majd. Kezdőként viszont kicsit riasztó lehet a sok adat konkrét tanácsok nélkül.

Fontos azt is tudni, hogy a készülékek számításai nem mindig pontosak. Az egyes típusok pontosságáról mindig tájékozódj előzetesen, drasztikusabb diéták és edzéstervek összeállítása előtt pedig egyeztess szakemberrel!

Appokalipszis

Mint ahogy minden okos készülék esetén, itt is nagy a szórás azzal kapcsolatban, hogy melyik gyártó terméke milyen appal vagy okos otthon platformmal kompatibilis. A Yunmai gyártónak például saját alkalmazása van a készülékeihez, viszont a Xiaomi összes okos készüléke a Mi Home nevű appon keresztül érhető el.

Az egyes készülékek mellett általában szerepel, hogy milyen platformmal kapcsolhatók össze, például a Google Fittel, Apple Health Kittel, Fitbittel.

Viszont fontos tudni, hogy sok készülék nem tud magyarul.

Kapcsolódási lehetőségek

A készülékek bluetoothon vagy wifin keresztül kapcsolódnak az okostelefonodhoz, tabletedhez. A wifi ebben az esetben egy kicsit kényelmesebb, mivel nem igényel külön műveletet a kapcsolat létrehozása.

Egy fontos figyelmeztetés

A készülékek egy része alacsony feszültségű áramot is használ ahhoz, hogy komplexebb méréseket végezzen a testeden.

Az áram egészséges ember számára nem veszélyes mértékű, azonban a szívritmus szabályzóval (pacemakerrel) rendelkező felhasználó számára tilos az ilyen készülékek használata!

Végszó: hasznos e az okos mérleg?

Már akár tízezer forint körüli áron is lehet korrekt készülékeket kapni, ami mindenféleképpen előnyt jelent. (Például Huawei, Yuami, Xiaomi márkájúakat.) A készülékek gyakori alapfunkciója a mért értékek naplózása, a felhasználóváltás és a BMI számítás, ami már egy jó kiindulópont lehet az egészségmegőrzés esetében.

A komplexebb darabok részletes adatokat, összetett teszteket is tudnak futtatni, összehangolhatók más okos egészségügyi eszközökkel és akár tanácsot is adhatnak.

Természetesen, mint ahogy minden okos egészségügyi eszköznél, a megerőltetőbb életmódváltás előtt egyeztetni szakemberrel is!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja meg véleményét!
Kérjük, írja be ide a nevét