Az okos lámpa, okos világítás eszközeinek beszerzése jó kezdet, ha valaki bele akar vágni otthona modernizálásában. A már bevált automatizáló funkciók mellett azonban most már összetettebb módon, akár távolról is irányíthatjuk berendezéseinket.

Az okos lámpa és okos világítás előnyei

A világítás automatizálása már abszolút nem számít új dolognak, ahogy azt a hetvenes években született X10-es rendszert tárgyaló cikkünkben is említettük. Ez az megoldás ütemezést, illetve távvezérlést tesz lehetővé, amely kényelmi és biztonsági funkciókat adhat nekünk. Ha csak a kényelem a fontos, akkor egy egyszerű, távirányítóval vezérelhető, többszínű izzó is elegendő lehet.

Az okos világítás azonban jóval összetettebb lehetőségeket biztosít számunkra. Sokkal részletesebb ütemezést állíthatunk be, illetve az okos otthon többi eszközével összekapcsolva különböző eseményekhez is köthetjük a rendszer működését. A különböző tevékenységekhez eltérő beállításokat szeretnénk megadni a lakásban? Ha a bejárati ajtó közelébe vagy a garázsfeljáróra érünk, kapcsoljon fel az okos lámpa? Követhető módon akarunk spórolni? Ne csak a gamer gép legyen RGB? Számtalan lehetőség vár Rád, csak a számodra legmegfelelőbb terméket és platformot kell megtalálnod.

Philips Hue

A Philips Hue az egyik legrégebbi név az okos világítás kapcsán, első termékei már 2012-ben megjelentek. Legyen szó kinti vagy benti megoldásokról, a márka termékkínálatában biztosan találunk számunkra megfelelő eszközt – viszont fontos tudni, hogy berendezéseik nem a legolcsóbbak.

Yeelight

A Yeelight által kínált okos izzók a költséghatékony kategóriát erősítik és a Xiaomi okos otthon platformjához tartoznak. Kiváló alternatívát jelentenek a drágább Philips Hue eszközökkel szemben, ahogy a Linus Tech Tips videójában is elmondják.

Xiaomi

Az említett Yeelight is a Xiaomihoz tartozik, azonban érdemes megemlíteni, hogy számos más gyártó termékei futnak még a kínai cég égisze alatt. Mi, Mijia és Xiaomi Philips nevekkel is megtalálhatók különböző termékkategóriákba tartozó készülékeik, legyen szó fali- vagy akár szekrényre helyezhető állólámpákról is.

További gyártók

Végül pedig következzen néhány további gyártó a hazai piac szereplői közül. Hiányzik valaki, akinek szerinted itt a helye? Jelezd kommentben!

Hama

Az elektronikai eszközeiről és kiegészítő termékeiről híres márka több okos izzót is forgalmaz. A cikk írása idején a márka termékeinek nagy része wifi alapú RGB LED-es okos izzó, de egyszerű fehér darab is megtalálható kínálatukban.

TP-Link

A TP-Link hálózati eszközök terén elért eredményei alapján nem meglepő, hogy ők is beléptek az okos otthon piacra. Okos izzói az eredeti TP-Link, vagy pedig a 2016 óta létező Kasa márkanév alatt futnak. További okos otthon termékei között találhatunk kamerákat, okos konnektorokat és kapcsolókat.

Trust

A Trust is számos különböző okos izzót kínál vásárlóinak. Eszközeik egy része Zigbee kompatibilis!

IKEA

Az IKEA is 2016-ban lépett be a smart home ágazatába. Okos világítás kategóriába tartozó termékeik az IKEA TRÅDFRI márkanév alatt futnak.


Kép: [link]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja meg véleményét!
Kérjük, írja be ide a nevét