“Okos kilincs” néven az okos zárak komplett zármechanikát tartalmazó alkategóriáját szokták emlegetni. Ezekről beszélünk most a cikkünkben.

Gyorstalpaló: okos zárak és automatizált ajtónyitás

  • a már meglévő zárszerkezetre szerelhető “okosító” készülékek,
  • a teljes zármechanikát tartalmazó darabok, az “okos kilincsek”,
  • nem csak a zárat, hanem magát az ajtót mozgató és vezérlő komplett rendszerek.

Két fő funkciót nyújtanak a hétköznapi, egyszerű kialakítású darabokhoz képest:

  • kulcsnélküli nyitás okostelefonról vagy tabletről,
  • távvezérlés, ami jelenthet néhány méteres hatótávot, vagy akár a “bárhol, bármikor” lehetőségét.

Az okos zárak kapcsán írt cikkünket itt találod, az automatizált ajtónyitás témájút pedig itt.

Miben jobb az okos kilincs a klasszikus, egyszerű daraboknál?

Az egyszerűbb okos zárak csak néhány méteres hatótávon belül kulcsnélküli nyitást és zárást tesznek lehetővé, azonban az árkategóriában feljebb haladva egyre több funkciót kaphatunk, természetesen típustól függően.

A komplexebb készülékek segítségével kiegészíthetjük a biztonsági rendszerünket és rugalmasan testreszabhatjuk azt, hogy ki férhet hozzá az ingatlanunk egyes részeihez. Az internetes kapcsolat lévén gyakorlatilag bárhonnan láthatjuk, hogy ki lépett be és ki az ajtón, illetve hozzáférhetünk a jogosultsági beállításokhoz. Ráadásul gyorsan értesülhetünk arról, hogy valami baj lenne. Ráadásul nem csak otthon, hanem az irodában vagy a telephelyen is jól jöhetnek az ilyen készülékekkel felszerelt ajtók a naplózásos funkciók miatt.

A távvezérlés azonban nem csak az érintőképernyőn keresztül történhet, hanem hangutasítások segítségével is, ha a választott készülék támogatja valamelyik digitális asszisztenst. Például a Google Asszisztensen, Sirin vagy Alexán keresztül adhatunk ki parancsot a nyitásra és zárásra, ami felettébb kényelmes funkciót jelent. Az ilyen jellegű központosított vezérlés és ellenőrzés a jól kialakított okos otthon legnagyobb előnye.

Szintén típustól függő lehetőség, hogy milyen más platformokkal és eszközökkel társítható az eszközünk. Már a digitális asszisztenseken keresztül történő hangvezérlés is pluszpont sokunk számára, azonban a PCMag cikkében három további nagyon hasznos funkciót is megemlít az okos kilincs/zár kapcsán:

  • a zárak automatikus nyitása abban az esetben, ha a szénmonoxid szenzor veszélyes szintet érzékel és riasztani kezd,
  • a világítás felkapcsolása ajtónyitás esetén,
  • a zár társítása az okos kapucsengővel/kaputelefonnal.

A különböző funkciók társításában olyan platformok nyújtanak segítséget a felhasználóknak, mint például az IFTTT.

Az okos kilincs kialakítása

Az egyszerűbb okos zárak között találhatunk olyan típusokat, melyek csak bluetooth kapcsolatot tesznek lehetővé. Ez azt jelenti, hogy a kulcsnélküli nyitás és zárás lehetősége csak néhány méteren belül működik.

Magasabb szintet képviselnek a wifi kapcsolattal rendelkező darabok, melyeket bárhonnan elérhetünk a telefonunkon vagy tabletünkön keresztül, hiszen az internetes kapcsolatunkra csatlakoznak.

A legtöbb okos kilincs úgy kerül kialakításra, hogy kompatibilis legyen a zárakkal kapcsolatos szabványokkal, így a legtöbb esetben a beszerelésük sem bonyolultabb egy hétköznapi zárnál. Természetesen vásárlás előtt azért ellenőrizni kell a méreteket. A szabványos kialakításnak köszönhetően számos készülék beszerelését általában egyszerűen elvégezheted Te is, és nem lesz lakatosra szükséged. (És az ajtót sem kell majd “kreatívan” átalakítanod.) A beszerelésről érdemes képes útmutatót vagy Youtube videót keresni, hogy megbizonyosodj arról, valóban felhasználóbarát készüléket néztél e ki magadnak.

Az egyik fontos dolog, amit számba kell venni bármilyen okos zár vásárlása és beszerelése előtt, az a másodlagos és harmadlagos nyitás lehetősége. Mivel az okos zárak akkumulátorral vagy elemmel működnek, ezért azok lemerülése esetén is valahogyan ki kell nyitnunk az ajtót; ehhez szükséges egy tartalék kulcs. A másik problémás eset az, amikor nincs nálunk a telefonunk: ebben az esetben is segíthet a kulcs opció, de akár választhatunk számkóddal, ujjlenyomattal működő zárat is. A számkódos záraknál említi a thesmartcave.com cikke az ideiglenes kód biztosításának a lehetőségét is, ami például vendégeknél jöhet jól.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja meg véleményét!
Kérjük, írja be ide a nevét