Szeretünk játszani, hiszen ezen keresztül tanuljuk meg legfontosabb készségeinket. Okos játékok segítségével a tanulási folyamat is hatékonyabbá tehető, főleg ha a modern technikai vívmányait is idesoroljuk.

Milyenek az okos játékok?

Az okos játék fogalma azonban jelenthet több dolgot is. Jelenthet olyan játékokat, amelyek valamilyen Smart(okos) megoldással teszi élvezetessé az élményt, de jelenthet a kifejezetten a gyerekek készségeit fejlesztő hagyományos játékot is. Ebben a kis válogatásban mindkettő területről szemezgettünk kicsit. 

Kvízjáték okosan

A hagyományos kvíz játékokat pörgette fel kicsit a BrainBox márkanévvel jelölt fejtörő. A kis kartonlapok remekül ötvözik a tanulást és a koncentrációt.  A szisztéma a következő:

  • Kis kártyákat találunk a dobozban, melynek egyik felén információk, ábrák találhatóak, a másikon pedig néhány kérdés.
  • Húzol egy kártyát, majd egy percig memorizálhatod a rajta látottakat. Ha letelte az idő jöhetnek  kérdések. Néha meglepő, néha nyilvánvaló mire kíváncsi a kérdező. 

Az okos kis játék különböző témakörökben elérhető, mellesleg nagyon jó családi szórakozás. Ebben a rövid videóban “Az első képeim” című, már négy éves kortól is használható kvízjátékot mutatják be:

Rubik kocka okosan?

A Rubik kocka egyeseknek kihívást, míg másoknak inkább fejtörést és stresszt okoz. Valószínűleg ez utóbbi körre gondolt a Xiaomi, mikor piacra dobta a Xiaomi GiiKER Smart Cube nevű termékét. Az okosított rubik kocka segít megtanulni a kirakás fortélyait. 

A kocka gyakorlatilag egy okostelefonos alkalmazással egészül ki ami útmutatóval segíti annak a kirakását. A kocka folyamatos kapcsolatban van Bluetooth kapcsolaton keresztül. 

A Smart Cube alkalmazása azonban további lehetőségeket is kínál az útmutató mellett. Kompetitív szellemű játékosok a kirakás sebességét és a megtett lépések számát is mérhetik, illetve az alkalmazás által meghatározott speciális minták időre történő kirakására is vállalkozhatnak. A plusz lehetőségek között van “klónozó”, egy mozaik-puzzle és egy olyan játék is, amelynek keretében a kocka egy adott elemét kell eljuttatni egy előre kijelölt pontba. Az alábbi videóban mozgásban is megtekinthető az okos játék.

A videó készítője dicsérte a kocka akkumulátorát is.

Társasjátékok

Az okos játékok sorából nem hagyhatjuk ki a társasjátékok hatalmas tárházát sem. Társasjátékozni mindenki szeret, mindenki megtalálhatja a kedvére valót. A társasjáték azonban, mint a neve is jelzi, társas kikapcsolódást jelent. 

Vannak helyzetek, amikor nincs lehetőség, idő, vagy megfelelő játékpartner. Szerencsére ebben a helyzetben sem veszik el a játékélmény. Az okostelefonon keresztül rengeteg hagyományos társasjátékot megtalálunk digitális formában is. Legtöbb esetben valamilyen mesterséges intelligenciával működő ellenfelekkel is játszhatunk, de rengeteg multiplayer játékot is találhatunk. (Szerencsére az utóbbi időben a mobilnet csomagok is egyre olcsóbbá válnak.)

Persze az igazi játékélményt nem ez szolgáltatja, hanem a hagyományos forma, de mindenképpen hasznos időtöltés lehet.

Platformtól függetlenül rengeteg sakk, szókirakó vagy torpedós játékkal játszhatunk, de ezek mellett a “modernebb” darabok rajongói is megtalálhatják számításukat. A makeuseof.com listacikkében szerepel például a Monopoly Go! vagy a Clue is.

Érdemes még szót ejteni a napjainkban (is) nagy népszerűségnek örvendő komplex kártyajátékokról is. Természetesen most nem csak a pókerre, hanem a valamilyen “lore” köré épülő, tematikus stratégiai kártyajátékokra gondolok, mint amilyen például a Hearthstone vagy a Race for the Galaxy is. 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja meg véleményét!
Kérjük, írja be ide a nevét