Okos játék

0
69
okos játék napjaink gyermekeinek

Új korszak nyílik a gyermekek életében is. Sok felnőtt már nyomon sem tudja követni mi minden újdonság kerül piacra, de egy felöl biztosak lehetünk: a gyerekek jobban tudják! Következő cikkünk témája az okos játék.

A mai fiatalok szinte anyatejjel szívják magukba a digitális kor adta termékeket. Még beszélni nem tudnak, de az okos telefont, táblagépet már nyomogatják. Higgyétek el, hogy gyorsabban rájönnek a technikájára, mint mi felnőttek!

Nekem ezt még mindig nem teljesen sikerült megemésztenem. Hihetetlen nosztalgiával tölt el az offline gyerekkorom, és az, hogy mitől menekültem meg, hogy nem volt okos telefonom és közösségi oldalon sem posztoltam mindenféle fürdőszobaportrét. Persze ennek nyilván vége, hiába nem vonzott sokáig, de lett okos telefon, és közösségi élet is, csempés portrék nélkül persze.

Milyen újdonságokra számíthatunk a gyerekszobában?

Az emberi kreativitás határtalan, ha jobban belegondolunk. Nincs ez másképp a gyerekek számára előállított okos játékokkal sem. Számtalan smart játék közül lehet válogatni. Szerintem még csak a kezdeti szakaszban járunk, pedig némelyik eszköz már maga a sci-fi kategória. Az okos játék applikáció segítségével működtethető, amit telefonra vagy tábla gépre lehet letölteni.

Mivel a gyermekeket nagyon jól lekötik az okos játékok, ezért biztos, hogy a mi családunkban is lesz hamarosan. Persze az áruk egyenlőre kicsit borsos, de ezt tudjuk, hogy nem jelent semmit. A gyerekjátékok sosem voltak olcsók.

Pici gyerekeknek is születtek már okos eszközök. Óvodáskortól a Mella okos óra például segít ágyban tartani a gyermeket. Jó alvási szokásokat segít kialakítani maga az idő ismerete nélkül, helyette színekkel kommunikál velük. (Persze szeretném élőben is látni mire képes a kis órababa.)

Létezik már például a smart lego is, amit a gyerekek kódolni is tudnak. Cubroid a klasszik legodarabokkal is összeilleszthető, szóval a lehetőségek száma lassan végtelen szorozva végtelennel.

Woobo egy cuki báb, aki rengeteg „miért?” kérdést megválaszol a kérdésekből ki nem fogyó gyermekeknek. Persze játszik is velük, és 40 különböző skill-re van hatással. Összeköttetésben van az okos telefonnal, tehát folyamatosan fejlődik is. Magyar verzió gondolom még nagyon soká lesz.

Dought universe – tudományosan szórakoztatja a kicsiket. Fény, hang és mozgás eredményeket érnek el. A szettben egy irányító, gyurma és elektródák is találhatóak. Megismerteti a kicsiket a matematika, elektronika és a természetismeret elemeivel. Fejleszti a kreativitást, és a képzelőerőt.

Táblagép vagy telefon segítségével programozhatják Dash & Dot robotjátékukat egy applikáció segítségével. Még bújócskáznak is a gyermekkel, ha szeretnék.

Milyen okos játék készül a nyagyobbaknak?

Cronzy egyetlen toll amiben a világ összes színét összegyűjthetjük, természetesen a mobil telefon és egy alkalmazás is kelleni fog, hogy csodás színekkel írhassunk vagy rajzolhassunk. A toll végét odaillesztik a kis művészek ahhoz a színhez, ami tetszik nekik, tulajdonképpen beszkennelik. A toll utána azt a színt állítja elő amihez hozzáért. A forgalmazó azt állítja, hogy a tollal 16 millió színárnyalatot tudunk használni, engem meggyőzött!

Aki megteheti az quadrocopterrel szemlélheti a világot. Léteznek intelligens és tanítható robotok is. Ezek nagyon jó szórakozási lehetőségek akár az egész családnak is, csak el ne vesszenek az égben!

Segít az okos játék?

Lassan a gyermekeknek hamarabb meg lesz az első digitális élményük, mint ahogy megszólalnak. Nem látni egyelőre, hogy hova vezet a sok újgenerációs technikai vívmány, de az biztos, hogy sosem volt a szülőknek még ilyen nagy felelőssége, mint manapság! Persze a feltalálóknak és fejlesztőknek hála nem kell azon sem aggódni a szülőnek, hogy a gyermek elmarad a feladataival. A Vivofit junior okos óra segít a gyermeknek, hogy a rutinfeladatokat időre lássa el, örömmel!

Nagyon sok termék van a piacon, és nehéz sokszor választani. Véleményem szerint a legjobb, ha középúton maradunk, abból még sosem volt baj. Pedagógusként viszont meggyőződésem, hogy a mindenféle játék sosem fogja helyettesíteni a szülővel eltöltött időt. Ezek a játékok sokszor a felnőtteknek is szórakozás lehet, hiszen nekünk nem voltak ilyen játékaink. Játszunk a gyermekekkel!

Kép: [forrás]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here