Hogy mi is az az okos hőmérő és mire használható? Cikkünkben röviden megmutatjuk a lehetőségeket.

Mi az az okos hőmérő?

Ha például a Google-lel rákeresel az “okos hőmérő” kifejezésre, két különböző termék típusból kapsz majd találatokat:

  • lakásban vagy kültéri helyen használható okos otthon eszközök, amik gyakran tartalmaznak például páraszenzort is,
  • okos lázmérőket, amelyek valamilyen extra digitális funkcióval szolgálnak az egyszerűbb társaikkal szemben.

Mire használható az okos hőmérő?

Digitális hőmérő otthonra

A lakásban vagy kültérben használt hőmérők között is két különböző terméktípust találhatunk. 

  • Az első okos hőmérő kategória egy digitális kijelzővel rendelkező eszköz, amely gyakran tartalmaz nedvesség (páratartalom) mérésére alkalmas szenzort.
  • A második eszköztípus nem rendelkezik kijelzővel, csupán érzékelőként üzemel. 
okos hőmérő

A két eszköz típusban az a közös, hogy valamilyen okos otthon rendszerbe kapcsolódnak be valamilyen vezetéknélküli kapcsolaton keresztül és például további eszközök vezérléséhez szükséges információt, naplózást vagy a távoli ellenőrzés lehetőségét nyújtják felhasználóinka. A vezetéknélküli kapcsolat módja többféle lehet: wifi, bluetooth vagy a smart szenzorokra jellemző Zigbee vagy Z-Wave. Utóbbi esetben szükségünk lesz egy gateway vagy hub néven futó eszközre, amely hidat képez a smart szenzorok és a standard IT hálózatot használó eszközök között.

Az okos hőmérő több, mint egyszerű hőmérséklet és páratartalom mérő eszköz. Okos otthonunkban (típustól és rendszertől függően természetesen) például teljesen automatizálhatjuk a fűtést különböző hőmérséklet határok megadásával, vagy a páratartalom függvényében vezérelhetjük a párásító vagy éppen párátlanító berendezést. Egy okos termosztáttal és megfelelő fűtés vezérléssel egy rendkívül kényelmes rendszert alakíthatunk ki, mely segíthet a spórolásban is a fogyasztás, illetve egyéb adatok naplózásával.

 

Okos lázmérő

Ezek az eszközök általában érintésmentes lázmérők, melyek egy mobiltelefonos applikációra tudnak csatlakozni. Típustól függően változik a tudásuk, gyakori a naplózás és a többfelhasználós funkció.

Sajnos az érintésmentes lázmérők sokunk számára a mindennapok részét képezik a koronavírus miatt bevezetett rutin ellenőrzések miatt. Ezek az eszközök általában gyorsan mérnek, az érintésmentes kialakítás pedig csökkenti a kórokozók átadásának lehetőségét. Viszont nagyon fontos figyelembe venni, hogy az általunk kinézett típus milyen hibahatárok között tud mérni.

Két példa az okos hőmérő kapcsán

Most pedig következzen két példa: az egyik egy kijelzővel is rendelkező okos hőmérő lesz, a másik pedig egy kiegészítő szenzorként működő eszköz. Mind a kettő a Xiaomi ökoszisztémájába tartozik, azaz a Mi Home applikáción keresztül használhatóak. 

A Mi Home egyik legnagyobb előnyét a központosított jelleg adja, hiszen nem kell minden eszközhöz külön appot telepítenünk és vacakolnunk a rengeteg különálló beállítással. A Mi Home a Xiaomi okos eszközeit “egy fedél alá” hozza, hogy valóban megadják azt a kényelmet, amit egy okos otthontól elvárunk a 21. században.

Mi Smart Home / MiJia vezetéknélküli hőmérséklet és páratartalom kijelző és érzékelő

Ez egy monokróm kijelzővel szerelt, függőleges felületre rögzíthető hőmérő, ami páratartalmat is mér.

Kis fogyasztásának köszönhetően sokáig működik és 1,78” méretű kijelzője jó betekintési szöggel is bír, azonban nincs háttérvilágítása. Bluetoothon keresztül képes csatlakozni más eszközökhöz, okos funkcióit az előbb említett Mi Home applikáción keresztül tudjuk elérni. Az okos otthonunkba való integrációhoz egy bluetooth kapcsolatra képes gateway vagy hub lesz szükséges.

okos hőmérő

Mi Smart Home hőmérséklet és páratartalom érzékelő

Ez egy olcsó, apró szenzor, amit az okos otthon rendszeredbe kötve használhatsz. (Ehhez szintén szükséged lesz egy hubra.)

Az appon keresztül jelezni tud, ha az előre beállított határok alá- vagy fölé megy a hőmérséklet és a páratartalom. Fogyasztása minimális, három darab CR2032 elemmel működik. Ilyen elemeket találhatsz például a számítógépek alaplapján is, így nagyon könnyű beszerezni az utánpótlást.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja meg véleményét!
Kérjük, írja be ide a nevét