Ki az, akit ne érdekelnének a megtakarítási lehetőségek, ha házfenntartásról van szó? Hiszen az ember az életét odafizeti a különböző csekkekre. Persze az újhullámos smart home sem mehet a természet kárára, mikor még a csapból is a globális felmelegedés folyik. A környezettudatos ember próbál a maga módján tenni a környezetért is természetesen. De lássuk milyen új innovatív lehetőségeket kínálnak a 2000-es évek? És valóban gazdaságosak-e az okos ház által nyújtott lehetőségek?

Az okos ház alapötlete az lenne, hogy időt, pénzt, energiát spóroljunk és növeljük a biztonságot. Az okos ház alapját a rendesen beállított hálózat és netkapcsolat jelenti. (Fontos, nem minden okos eszköz használ wifit, viszont közvetetten kapcsolódnak a netre a távirányítás és visszajelzések miatt.) Mielőtt bárki belevágna az okos otthon összerakásába, fontos utánanéznie a különböző platformoknak. Egy okos eszköz platformtámogatása dönti el, hogy milyen további készülékekkel, okostelefonos és számítógépes rendszerekkel lesz kompatibilis.

Komplexebb, merevebb rendszerek esetén dolgoztathatunk kivitelező céggel is, ilyenkor érdemes több helyről árajánlatot kérni.

Hogyan irányítható a rendszer?

A legtöbb okos otthon egy okostelefonnal vagy táblagéppel is irányítható. Persze léteznek külön vezérlőpanelek és távirányítók is, ha nem akarunk folyton a telefonunkkal babrálni, illetve igénybe vehetjük a beépített digitális asszisztenseket is. A működtetéshez különböző applikációkat kell letölteni.

A komplex vezérléssel, statisztikai adatokkal és rugalmas ütemezéssel sokat tudunk javítani a ház energiafelhasználásn. Ilyenek lehetnek a hűtés-fűtés, világítás, szellőztetés. De a biztonsági rendszer távoli irányítása is az alapigényekhez tartozik. Vagy például beprogramozhatjuk velük a világítást is, ha éppen nyaralunk.

Mennyibe kerül az okos ház?

Mielőtt kiépíttetjük meglévő vagy új házunkban ezeket a rendszereket, mindenképpen kérjünk több felől is tanácsot! Nehogy véletlen a meglepetés erejével csapjon ránk, hogy az okos lámpához tartozó kapcsoló például szürreálisan drága lehet, és normál kapcsoló például nem irányítja az okos lámpakörtét. Mindig nézzük meg, milyen eszköz milyen platformmal és rendszerekkel kompatibilis!

(A rendszerkiépítéssel foglalkozó cégek komplett csomagokat ajánlanak különböző méretű ház- illetve lakással rendelkező személyeknek.)

Mivel a luxus kategória helyett az eladás a lényeg ezért viszonylag elérhető áron is elkezdhetjük okos rendszerrel felszerelni a házunkat.

A smart home koncepciója egyáltalán nem csak a luxus kategóriára vonatkozik, ezért akár már apróbb összegekből is elkezdhetjük az okos ház létrehozását. Kisebb otthoni rendszereket már millió forint alatt is beszerezhetünk, összeállíttathatunk.

Ha valaki nagyobb léptékben tervez és például okos hűtőre és egyebekre fáj a foga, annak azért mélyen bele kell nyúlni a pénztárcájába, hiszen millió forint felett van egy ilyen gép. (Komplex rendszereknél még a kivitelezővel is számolni kell.) De kezdhetjük kicsiben is!

A testvérem például olyan légkondicionálót vásárolt, amit okos telefonnal tud állítani akkor is, ha nincs otthon. Természetesen nagyon tetszik neki, hogy mire haza ér addigra kellemes a klíma a házban, és ha elfelejti kikapcsolni, akkor azt később bárhonnan megteheti. Ő egy átlag keresettel rendelkező személy. Tehát ha az eszközöket is hozzáadjuk a rendszerkiépítés mellé, akkor jócskán több milliós kiadás is érhet minket, igényeinknek megfelelően. A tervezés során számoljunk a megtérülés idejével is!

Ami jó ebben a témában, hogy nem feltétlen kell mindent azonnal beszerezni, hanem idővel lehet bővíteni. Ha most nem is elérhető egy komplett rendszer, idővel, kis lépésekben haladva megvalósítható minden terv.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja meg véleményét!
Kérjük, írja be ide a nevét