Külföldön már évek óta népszerű terméknek számít az úgynevezett okos hangszóró, ami az alapvető funkciók mellett különböző extra szolgáltatásokat biztosít. Ebben a cikkünkben általánosságban is írunk a témáról, illetve röviden bemutatunk néhány konkrét eszközt is.

Amitől “okos” az okos hangszóró

Számos funkció létezik, amelynek köszönhetően “okos” lesz az okos hangszóró. Három rövid példa:

  • Olyan szenzorrendszer, amely segítségével képes automatikusan finomhangolni magát a helyiség akusztikai viszonyaihoz. Így a lehető legjobb hangzást tudja produkálni.
  • Távoli vezérlés telefonos applikáció segítségével, amely általában összeköthető más szolgáltatásokkal, illetve rendelkezik bizonyos dinamikus funkciókkal, mint például a tulajdonos ízlésvilágának betanulása.
  • Digitális asszisztens (lásd a cikk végén).

A következőkben különböző gyártók, cégek termékei közül mutatunk be néhányat.

Xiaomi

A Xiaomi már sok hívőt szerzett a hazai piacon korrekt minőségű, jó ár/érték arányú termékeivel. Számos vezetéknélküli hordozható hangszóró után 2017-ben megjelent az Xiaomi AI nevű okos eszközük is.

A kellemesen elérhető áron kapható letisztult külsejű készülék a jó hangzás és standard wifi/bluetooth funkciók mellett rendelkezik egy zenei ízlését elemezni képes mobiltelefonos applikációval is.

Az okos hangszóró további előnye, hogy könnyedén beépíthető az általad már korábban beszerzett Xiaomi okos otthon megoldások közé és angol nyelvű hangutasításokat is felismer.

Google

A Google saját okos otthon hangszóró kínálatába a Home szériájú termékek tartoznak. A Mini az apró kistesó, a Home az arany középút, aminek a része már egy kissé korlátozott okos otthon hub is, a Max pedig a hangzásra érzékeny zenerajongók új barátja.

A Google Home Max egy ötkilós nehézfiú, amely wifin és bluetoothon keresztül is tud kommunikálni. Beépített szenzorainak köszönhetően képes az automatikus finomhangolásra, hogy hangzás terén a legkiválóbb élményt nyújthassa.

Amazon

Az Amazon Echo nevű okos hangszórója 2015-ben került forgalomba, a Wikipedia szerint 2018. januárjában már 31 millió darab volt megtalálható a háztartásokban. Okos funkcióit az cég Alexa nevű digitális asszisztensének köszönheti. A cikk írásakor a második generációnál jár, az Echo Plus típus részét képezi egy okos otthon eszközök összekapcsolására és menedzselésére használható hub is. Itt külön kiemelném, hogy rendelkezik Zigbee támogatással is!

Az Echo Dot egy apróbb változat, amely a Google Home Mini konkurense, a Tap pedig beépített akkumulátorának köszönhetően hordozható is. A második generációs Echo 15 centiméter magas, kifinomult mikrofonokkal rendelkezik és jól integrálható az Amazon más, Alexát használó eszközeivel létrehozott rendszerbe.

Samsung

A Samsung 2018. augusztusában jelentette be Galaxy Home nevű készüléket, amellyel az okos hangszóró piacra kívánnak belépni. Saját fejlesztésű digitális asszisztens lesz benne, ami a Bixby névre hallgat, három lábbal rendelkezik és a cég SmartThings eszközeivel együtt fog működni.

Apple

Az Apple HomePod 2018-tól kapható. Vegyes fogadtatásban részesült: dícsérték hangját, ugyanakkor a többi gyártó eszközeivel nehezen, vagy egyáltalán nem működik együtt.

Microsoft

A Microsoft és a Harman Kardon szövetségéből született az INVOKE nevű okos hangszóró, amely előbbi cég Cortana eszközét használja. Microsoft fiókkal szinkronizálható a készülék, ráadásul elsőként támogatta a Skype hívások lebonyolítását is. A kritikákban dícsérték a 40 Watt teljesítményű készülék hangminőségét.

Okos hangszóró: digitális asszisztens

A digitális asszisztens témát korábban bemutató cikkünkben azt írtuk, hogy ez lényegében egy olyan szoftver, amely segítségével úgy beszélgethetünk, kommunikálhatunk eszközeinkkel, mintha csak emberek lennének.

Elvileg. Természetesen a beszéd értelmézésének színvonala gyakran egyéntől és helyzettől is függ. Ráadásul fájó pontja ezeknek az eszközöknek, hogy a cikk írása idején még egyik gyártó sem adott ki támogatást a magyar nyelvhez.

A gyakorlatban persze hatalmas szórás van a különböző eszközök “értemi” szintje között. A legnépszerűbb digitális asszisztens szoftverek nem helyben futnak, hanem egy mesterséges intelligencia alapú felhőszolgáltatáshoz kapcsolódnak az interneten, amely értelmezi parancsainkat és végrehajtattja azokat eszközünkkel. Ez azért jó dolog, mert

  • a mesterséges intelligencia képes tanulni, így egyre jobb szinten tudja értelmezni a felhasználók mondanivalóját,
  • a távoli központban rendelkezésre áll az a hatalmas számítási kapacitás, ami ehhez a művelethez szükséges (viszonylag kevesen áldoznánk fel a nappalit egy hatalmas számítógép elhelyezésére, nem igaz?).

És hogy mire jó egy digitális asszisztens? Például információkat kereshet nekünk a neten, vásárolhatunk rajta keresztül, ajánlásokat kérhetünk az élet mindenféle területére vagy segíthet a naptárunk kezelésében. Ja és kérésre zenét is játszik.


Képek: [Xiaomi AI], [Echo Dot] és [Google Home]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja meg véleményét!
Kérjük, írja be ide a nevét