Mi az az okos ajtózár? Milyen extrákat tud egy hétköznapi zárhoz képest? Miért éri meg váltani? Cikkünkben a következő kérdésekre adunk rövid választ.

Mi az az okos ajtózár?

Az okos ajtózár a smart moduljának köszönhetően olyan extra funkciókat nyújthat, mint például az automatikus / kulcs nélküli nyitás és zárás lehetősége, távvezérlés vagy riasztórendszerrel történő szinkronizáció. Ezek a funkciók mind az adott típus képességeitől függenek.

Az okos ajtózár típusok fizikai kialakításukat tekintve két csoportra oszthatóak:

  • a már az ajtóba szerelt zármechanikára csatlakoztatható típusok,
  • a zármechanikát önmagukban tartalmazó rendszerek.

A meglévő zárra csatlakoztatható típusok az okosmodul mellett tartalmaznak egy motort is, amely a mechanika forgatásáért felelős.

Mivel tud többet az okos ajtózár a hétköznapi megoldásoknál?

A legáltalánosabb plusz funkció, amelyet ezeknél az eszközöknél találhatunk, az a kulcs nélküli nyitás és zárás lehetősége. Ezt alapértelmezetten egy okostelefonos appon keresztül lehet elvégezni. Sok okos zár bluetooth segítségével kapcsolódik a telefonhoz, de bizonyos eszközök wifi, illetve Zigbee vagy Z-Wave kapcsolat és egy hub, más néven gateway segítségével vezérelhetők távolról. A netes kapcsolatot támogató eszközök akár munkahelyről, vagy út közben is ellenőrizhetőek.

További gyakori funkció az automatikus nyitás lehetősége. Ez azt jelenti, hogy ha a tulajdonos okostelefonja a közelébe kerül, a zár automatikusan nyílik is. Ez főleg akkor kényelmes, ha minden este hatalmas csomagokkal érünk haza a munka és bevásárlás után, hullafáradtan.

Szintén számos típusnál megtalálható extra a digitális asszisztenssel, azaz az Alexával, Google Asszisztenssel vagy Sirivel való vezérlés lehetősége. Sok típus biztosít kompatibilitási opciókat a különböző okos otthon platformokkal. A smart home rendszerekből könnyű riasztórendszert kialakítani kamerák és szenzorok segítségével, így egy kompatibilis okos zárral tovább erősíthető a védvonalunk. Bizonyos zártípusok integrálhatóak a dedikált riasztórendszerbe is.

A vezetéknélküli kapcsolat / okostelefon kombináció mellett számos készülék nyújt alternatívát a vezérlésre. Bizonyos típusokhoz speciális kulcs és kártya is jár, némelyik egy kis billentyűzetet is tartalmaz, melyen számkódokat lehet bevinni, de vannak ujjlenyomat-érzékelővel vagy RFID támogatással bíró darabok is a piacon.

Egyes készülékeknél akár jogosultsági szinteket is be lehet állítani, így egy komplex céges biztonsági rendszer is kialakítható velük drága, dedikált rendszer helyett.

Mik a hátrányai?

Sokan előítélettel gondolnak az okos zárakra, és el kell ismerni, hogy ennek néha van alapja.

Az első, talán legnyilvánvalóbb hátrányt maga az okos modul megléte jelenti: mint tudjuk, minden digitális eszközt meg lehet hackelni. Ezzel a témával kapcsolatban azonban érdemes inkább tudatosnak és felkészültnek lenni az általános paranoiával szemben.

A második hátrányt az ár, illetve a járulékos költségek jelentik. Mivel zárakról és biztonságról van szó, ezért értelemszerűen érdemes jobb minőségű, megfelelő biztonságot nyújtó típust vásárolni, ez viszont jópár tízezer forintnyi befektetést jelenthet még egy egyszerűbb típus esetében is. Járulékos költségként az ajtó, a meglévő zár kialakításához vagy a már használt okos otthon platformunk passzoló típus megtalálásra szánt idő, illetve bizonyos esetekben a beszerelés költsége merülhet fel. Sok készüléket úgy terveznek, hogy a hétköznapi felhasználó is fel tudja szerelni az ajtóra, a komplexebb típusok esetében viszont szakértőre lehet szükségünk.

Utolsó hátrányként megint egy általános problémát említünk: azt, amikor a kényelmesnek tervezett okos eszköz nem is lesz annyira kényelmes a gyakorlatban, mint vártuk. Bizonyos típusokhoz nem jár külön kulcs, így mindig kell hozzá az okostelefon, vagy ha lemerül az akkumulátoruk… az problémát jelent. A bluetooth kapcsolat ki-be kapcsolása sem feltétlenül a kényelmes dolgok közé tartozik.

Néhány okos ajtózár példa

A Nuki Smart Lock 2.0 egy egyszerűnek tervezett készülék, amely a meglévő zárra csatlakoztatható. Appon keresztül vezérelhető, bluetooth kapcsolatot használ. A The Ambient cikke szerint előnyös bérelhető szállásokhoz, vagy olyan albérletekhez, ahol nem módosíthatjuk a zárat, viszont hátrányként említik, hogy nem minden zártípussal kompatibilis.

A Danalock V3 már speciális cilindert használ a zármechanikához, illetve Z-Wave kapcsolaton keresztül is használható a bluetooth mellett. A Z-Wave megléte azt is jelenti, hogy egy megfelelő hubra lesz szükség, ha így akarjuk használni. HomeKit támogatása is van.

A SETINO Universal már egy komolyabb darab, amihez szakértő, illetve hub is kellhet. Ez a típus már rendelkezik kártyával is, illetve számkódokkal is használható, melyek bevitelére billentyűzetet is tartalmaz.

A Xiaomi Aqara N100 igazi durva darab, saját mechanikáját igen ellenállóra tervezték. Bluetooth és NFC kapcsolatra is képes, emellett nyitható számkóddal, illetve ujjlenyomat-érzékelővel is rendelkezik. Előnye, hogy a Mi Home appal is használható, mint ahogy minden Xiaomi eszköz. Az N100 rokona a szintén Xiaomi alá tartozó, számos funkcióval bíró Xiaomi Loock Classic is.

És te mit gondolsz a témáról?

Oszd meg velünk véleményedet, tapasztalataidat a témában a kommentek között!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja meg véleményét!
Kérjük, írja be ide a nevét