Az okos ágy, vagy egyes esetekben okos matrac, olyan eszköz, aminek elsődleges célja az alvásminőség javítása. Az egyes pihenésre szolgáló eszközök funkcionalitásában azonban nagy a szórás.

Az okos ágy és okos matrac legfontosabb funkciója: az alvás figyelése

Napjainkban egyre csak nő a stressztényezők száma életünkben, amelyek rossz hatással vannak egészségünkre. Sokakkal fordul elő, hogy zombiként esnek be az ágyba és bár elvileg egészséges időtartamot alszanak végig, mégis holtfáradtan ébrednek fel reggel. Az állandó fáradtság jelentősen megnehezíti életünket, feszültebbé tesz minket, rontja a hatékonyságunkat.

Az okos ágy és matrac alvásfigyelő funkciói ezért a “hasznos” címke alá kerülhetnek, hiszen hozzásegítenek a hatékonyabb pihenéshez. (És kicsit többek tudnak az egészségügyi karkötőknél, okosóráknál.) Rámutatnak az általános hibákra, jelentenek egészségügyi állapotodról (például vérnyomás, légzés, pulzus) és alvási szokásaidról, de bizonyos eszközök képesek akár arra is, hogy beavatkozzanak például horkolás közben. Az alvási szokások és a közben megtartott pózok reformja nagyban javíthatja az életminőségedet.

Az okos ágy további gyakori funkciói

A Lifewire egy tömör kis cikkben szedte össze a leggyakoribb képességeket:

  • Állítható hőmérséklet: bizonyos típusok beépített hűtő- és fűtőrendszerrel rendelkeznek, amelyek képesek dinamikusan beállítani a bennük alvó számára legideálisabb hőmérsékletet. Ez nem feltétlenül csak a komfort miatt, hanem egészségügyi okokból is hasznos tulajdonság lehet.
  • Állítható kialakítás: számos típusban állítható az ágy különböző részeinek pozíciója, illetve keménysége. Ezt légtartályokkal és csövekkel, vagy pedig motoros úton tudják szabályozni.
  • Integráció: a különböző okos otthon platformokkal való kompatibilitásnak köszönhetően összekapcsolhatjuk az egyes funkciók vezérlését is, például a világításét.
  • Távvezérlés: okos eszközhöz okos irányítás dukál, így a legtöbb típust valamilyen applikáción keresztül lehet irányítani, vagy azon keresztül tekinthetjük meg a begyűjtött adatokat az éjszakai teljesítményünkről. 

Néhány népszerűbb példa

  • Sleep Number 360 ágy: A Sleep Number okoságyaiból rengeteg változat áll a vásárlók rendelkezésére, jó pár matrac változatból választhatunk. Előnye, hogy kényelmes és számos ponton testreszabható, hátránya, hogy nem működik együtt a digitális asszisztensekkel, illetve az ára sem túl visszafogott: a Cnet cikke szerint 7600 dollárba kerül.
  • Eight Mars+ okos matrac és takaró: Szenzorokkal figyeli az alvás közbeni egészségügyi értékeket, ráadásul képes digitális asszisztensekkel is kommunikálni. Szintén a Cnet írt róla, ők azt is említették, hogy az adatok sajnos nem voltak feltétlenül pontosak. Ára körülbelül 1400 dollár.
  • ReST Bed: szintén testreszabható és adatok is gyűjt.

A totális luxus

Az okos ágy egészségügyi funkciókon túl persze kínálhat rengeteg luxus lehetőséget is. Az egyik extrém példa az olasz HiCan baldachinos okoságy, amely visszafogott 50-60 ezer dolláros áron szerezhető be. 

Az ingatlanáron futó okos ágy a wellness – egészség – szórakoztatás háromszög közepén helyezkedik el. Különböző presetekkel állítható be, hogy az adott felhasználási módnál a lehető legkényelmesebb legyen, figyeli a benne tartózkodók alvását, hangszóró-rendszerrel és beépített 4K projektorral is rendelkezik, ráadásul még digitális asszisztens támogatással is bír. Természetesen okos időzítője is van, illetve képes a világítás vezérlésére is a jobb alvás elősegítése érdekében. A HiCan brosúrája szerint a meglévő okos otthon platformokba integrálható a rendszer, és saját mobilos applikációval is rendelkezik. 

Második generációjának neve HiBed.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja meg véleményét!
Kérjük, írja be ide a nevét