Az okos város fogalma az 1990-2000 közötti időszakban jelent meg először a köztudatban. A célja a fenntartható növekedés, a fejlettebb irányítás és kommunikáció volt.

Maga az elképzelés azonban jóval korábban, a reneszánsz időszakban is megjelent már igényként. A Citta Ideale, melynek célja az volt hogy egy logikus működésű települést alkossanak. Egy olyan közeget, ahol összhangban áll a kereskedelem, a közlekedés, a városvezetés és az egységként, egymásra épülő rendszerként valósuljon meg.

Alapvetően ma is erről van szó, azonban egyértelműen kimondhatjuk, hogy jóval nagyobb eszköztár áll rendelkezésünkre mint a koncepció megálmodóinak. Érdemes megvizsgálni tehát hogy milyen lehetőségeket is rejt magában a “smart city”, miért jó ha ebbe az irányba mozdulunk el.

Először tisztázzuk mi is a smart jelentése

A smart kifejezés szó szerinti fordításban okosat jelent. Sokféle formában alkalmazzuk ezt a divatos  kifejezést a smarthome, smartphone, smart city és bármi lehet ma már smart. Érdemes azonban a kifejezést kicsit elvonatkoztatni az informatikai fogalom körtől is, hiszen cikkünk fő témáját adó smart city (azaz okos város) kifejezés jóval túlmutat az technológiai fejlesztéseken is.

Szóval mitől is okos egy város?

A kérdésre teljesen egyértelmű választ nem igazán lehet adni. Az okos város ugyanis nem egy állapot. Nem arra utal a kifejezés, hogy ha bizonyos lépéseket megteszünk és bizonyos rendszereket kiépítünk akkor nevezhetjük a várost okosnak.

Inkább mint módszertan kell rá gondolni. Valójában a 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet is ezt határozza meg. 

Egyszerűen megfogalmazva 2 definíciót találunk. Az okos város és az okos város módszertan definícióját. 

Az okos város olyan település ami az okos város módszertan szerint építi a településfejlesztési stratégiáját. Ez a módszertan pedig egy olyan településfejlesztési módszertan, ami hatékony megoldások alkalmazásával, fenntartható módon a lakosság bevonásával fejleszt.

Milyen területeket érinthet egy okos város fejlesztése?

A módszertan akkor válik hatékonnyá ha megfelelően össze tudja kapcsolni és összehangoltan tudja…

  • …fejleszteni a környezetet
  • fejleszteni a digitális infrastruktúrát
  • javítani tudja a települési szolgáltatások javítását
  • mindebbe hatékonya bevonja a lakosságot
  • és mindezt gazdaságilag hatékonyan teszi.

Belátható, hogy ezek összehangolása jelentős tervezést igényel. A fenti területek önálló fejlesztése pedig nem teszi okossá a települést.

Az okosváros tehát nem csak digitális fejlesztést jelent. Fontos része a technológia az ilyen irányú újításoknak, de jól meg kell határozni hogy mennyire is. Itt pedig eljutunk ahhoz is, hogy mi mint a település lakói, hogyan is járulhatunk ehhez hozzá?

A 4. pont a lakosság hatékony bevonásáról szól. Azaz nem létezik smart city koncepció, amíg a lakosai nem vesznek aktívan részt ebben. Az okos városok működtetésében, a fejlesztési döntésekben ugyanis jelentős szerepet kapnak a felhasználók is. 

Ez a témakör nagyon összetett és sok nézőpont ütközhet is benne. Éppen ezért javasoljuk mondd el te is a véleményed! Különösen érdekes lehet ha konkrát elképzelésed van egy okos város működéséről. Ne habozz, legyél hasznos tagja a közösségünknek, oszd meg velünk a nézőpontod!

További cikkeink a témakörben.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja meg véleményét!
Kérjük, írja be ide a nevét