Egy kulcstartó is lehet okos? De még mennyire, jó ebben az esetben ne arra gondolj, hogy megméri a pulzusod, vagy számolja a lépéseid (habár ezt az utóbbit nem tartom elképzelhetetlennek). Inkább a használat módjában erősek ezek az eszközök.

A magenta kulcstartó

Nem tudom, hogy a Telekom dolgozói miként vélekednek a cég által használt magenta színről, de személy szerint áldom érte az eget. Nem vagyok sem a cég munkatársa, és jó ideje szolgáltatásom sincs náluk, ennek ellenére hosszú éveken keresztül használtam elégedetten egy Telekom logós textil kulcstartót, éppen a színe miatt. Szétszórt természet vagyok, ezért gyakran teszem le olyan helyekre a kisebb tárgyakat, melyekre egy sürgető helyzetben biztos nem szokásom emlékezni. Egy rikítóan magenta színű kulcstartó viszont szerencsére eléggé feltűnő egy rusztikus bútorokkal berendezett, javarészt szétszórt számítógépalkatrészekkel borított tájon. Egy okos kulcstartó viszont egy kicsit nagyobb mozgásteret ad a probléma megoldásában.

A legolcsóbb okos kulcstartó

okos kulcstartó

A népszerű hazai forgalmazó felületek virtuális polcain szereplő legolcsóbb okos kulcstartó ára nagyjából az 1000 és 3000 forint közötti tartományba esik. Számos névvel fut, van, ahol nem is tüntetik fel a márkanevet, máshol az iTag megnevezéssel találkoztam. Hasonló/azonos eszközt Ebayen is lehet kapni, viszont ezeknél a rendeléseknél számolni kell arra, hogy

  • nem raktárról, hanem Kínából jön a termék, szóval több hétig tart, mire ideér,
  • ha ideér: személyes tapasztalataim 99 százalékban pozitívak a nem követett ingyenes postával kapcsolatban, de azért egy veszélyességi tényező így is van a dologban.

(Ezért jelentősen drágábbak a hazai raktárból érkező termékek, még ha egyébként azok is Kínából jönnek eredetileg.)

Na, de okos kulcstartó. Ezeket tudja az olcsó alternatíva:

  • Bluetooth kapcsolaton keresztül működik,
  • méghozzá Bluetooth 4.0-val, amely alacsonyabb energia felvételt tesz lehetővé,
  • hatótávja nagyjából 20 méter,
  • kicsi,
  • elem: CR2032, ugyanaz, mint amit a számítógépek alaplapjain is találsz,
  • Android és iOS appon keresztül használható,
  • alapból nincs benne elem.

Itt találhatsz róla egy gyakorlatias kis útmutatót. A hazai oldalakon sajnos viszonylag kevés felhasználói visszajelzést találtam róla, ezek nem feltétlenül pozitívak. A Bluetooth dologgal kapcsolatban egy kicsit szkeptikus vagyok: alacsony energiafelhasználás ide vagy oda, az okostelefonok esetében mindig probléma a készenléti idő, a folyamatosan aktív BT pedig tovább csökkenti azt. Ha van gyakorlati tapasztalatod ezen a téren az eszközzel, oszd meg velünk a kommentek között!

Más alternatívák

GPS kulcstartó

Az Ebayes termékeket tovább böngészve találtam egy szintén olcsó GPS nyomkövetőt, amelyhez viszont kell SIM-kártya is. A rögzítést két mágnes segíti, beépített akkuja van és okostelefonról ellenőrizhető az eszköz helyzete. Különösen megfogott a szemmel láthatóan nem túl körültekintően megfogalmazott termékismertetőjének ezen sora:

“Perfect for tracking vehicles, teens, spouses, elderly persons or assets”. 

Magyarul: “Tökéletes járművek, tinédzserek, házastársak, idős személyek és eszközök nyomkövetésére.”

Személyiségi jogok? Oké.

Nem okos kulcstartó, de hasznos alternatíva lehet a saját kis távirányítóból és négy különböző színű pozíciójelzőből álló szett. A pozíciójelzőkben szintén CR2032-es elemek vannak, és ha megnyomod a megfelelő gombot a lámpával is felszerelt távirányítón, a 30-40 méteren belül található eszköz villogni, illetve sípolni kezd. Ára 4000 forint körül van, elem nincs hozzá alapból. 

távirányítós kulcstartó

Majdnem okos megoldás a hangra reagáló kulcstartó, amelynél füttyszót vagy tapsot jelölnek meg aktiváló jelként. A kis eszköz szintén sípolni, illetve villogni kezd. A megjegyzések között azonban szerepel az is, hogy bármilyen 85 és 90 decibel közötti hanghatás aktiválhatja, szóval valószínűleg egy hangos káromkodás is megteszi, ha éppen sietnél valahová.

jelzős kulcstartó

Drága okos kulcstartók és nyomkövetők

Természetesen a kulcskeresésre használható eszközök nem ennél az árkategóriánál állnak meg, a határ itt is a csillagos ég. Néhány ezer forinttal többért már jobb minőségűnek tűnő eszközök is rendelkezésre állnak, több tízezer forintból pedig profibb GPS nyomkövetőt is lehet vásárolni. Bár azt már nyilván nem a kulcscsomódra fogod szerelni.

Te használsz valamilyen okos kulcstartót? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre, oszd meg velünk kérlek kommentben, vagy Facebook oldalunkon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja meg véleményét!
Kérjük, írja be ide a nevét