A nemzetközi piacot nézve láthatjuk, hogy sok vásárló első lépése a smart home felé egy okos hangfal beszerzésével kezdődik. Cikkünkben megmutatjuk a leggyakoribb felhasználási módokat és mutatunk néhány példát a piac aktuális kínálatából.

Mi az az okos hangfal?

Az okos hangfal egy visszafogott számítási kapacitással bíró miniatűr számítógépet, gyakran több hangszórót, bizonyos típusoknál pedig kijelzőt is magába foglaló smart eszköz. Az internetre csatlakozva működik, funkcióit pedig a digitális asszisztens biztosítja.

A digitális asszisztens egy olyan szoftver, amely rögzíti az általad szóban leadott parancsot, elküldi az interneten egy szervernek feldolgozásra, majd a “gépi nyelvre lefordított” utasítást végrehajtja, vagy ad egy megfelelő választ. A szöveg értelmezésében fontos szerepet játszanak a mesterséges intelligencia alapú, tanulásra képes rendszerek.

A digitális asszisztens témájával foglalkozó cikkünkben említettük a szolgáltatás felépítésének legnagyobb előnyét: elég egy felhasználóbarát méretű, elérhető árú hardverrel felszerelni a kis eszközt, ráadásul szoftveres szempontból is sokkal okosabb lesz a készülék. Maga az MI alapú “fő szoftver” óriási teljesítményű, távoli szervereken fut. Fenntartói pedig folyamatosan fejlesztik a jobb szolgáltatás és több lehetőség biztosítása érdekében.

Az okos hangfal leggyakoribb felhasználási módjai

Sajnos a magyar vásárlók számára rossz hírrel kell szolgálnunk: az okos hangfal szolgáltatásait biztosító digitális asszisztensek még mindig nem támogatják a magyar nyelvet. Viszonylag kis piac vagyunk, ráadásul a magyar nyelv komplexitása is bonyolítja a dolgot.

Míg mondjuk egy angol vagy német nyelv valamilyen szinten szigorúbb szabályok szerint épül fel, addig a magyar jóval rugalmasabb náluk. Ez a fajta rugalmasság megnehezíti a parancsok értelmezését és pontos végrehajtását. Viszont bizakodásra adhat okot, hogy bizonyos szolgáltatásokban már egész jó a diktálás értelmezése. (Próbáld ki például a Google Keep mobilos appjában!)

A szóbeli parancsoknak azonban van két jelentős előnye. Nagyobb mozgásteret adnak, hiszen ha mindkét kezed foglalt, akkor is kiadhatóak, ráadásul nem kell megtörnöd a figyelmedet, ha például munka közben egy kijelzőt nézel.

Hangalapú információszerzés

Az okos hangfal, pontosabban bármilyen digitális asszisztenssel rendelkező eszköz jól jöhet, ha valamilyen információt kell gyorsan megtudnod. Szükséged van egy definícióra? Meg akarod tudni, milyen időjárás várható? Érdekel, hogy ki egy bizonyos személy? Csak tegyél fel egy kérdést az asszisztensnek!

Okos eszközök szóbeli parancsokkal történő vezérlése

A különböző digitális asszisztensek közül több (például az Alexa) lehetővé teszi, hogy bizonyos okos eszközök funkcióit hanggal vezéreljük. A következő humoros videó remekül érzékelteti a megoldások sokszínűségét:

Szervezés

A digitális asszisztensek általában összeköttetésben állnak valamilyen naptár szolgáltatással is. Egyszerű parancsokkal foglalhatsz időpontot, vagy kérheted le például a napi, heti teendőid listáját.

Digitális képkeret

Az elmúlt 20-25 évben jelentősen megváltozott az, ahogy a fényképeinket kezeljük. Az egykor féltve őrzött, sérülékeny, nehezebben előállítható és reprodukálható fizikai emléktárgyakból virtuális galériák születtek, melyek hamar több tízezer fotót is magukban foglalhatnak. Ráadásul sokan csak akkor találkoznak velük, amikor mondjuk a közösségi média felületeikkel foglalkoznak. A digitális fényképkeretek egy kicsit emlékeztetnek minket a régi időkre.

A képernyővel rendelkező okos hangfalak általában tartalmaznak ilyen funkciót is.

Hívások

Típustól és platformtól függően az eszközök rendelkezhetnek hanghívás, vagy akár videohívás funkcióval is.

Zenehallgatás parancsszóra

Aktuális tevékenységünket zavartalanul végezhetjük tovább, ha hangulatunknak megfelelő zene lejátszására utasítjuk a készüléket. Számos olyan darabot is találhatunk a piacon, amely a zene minőségére érzékeny vásárlók számára készült.

Okos hangfal példák

Az okos hangfal választéknál elég nagy szórást tapasztalhat az érdeklődő. Két fő tényezőben térnek el a készülékek: fizikai (hardveres) felépítésüket tekintve, illetve a támogatott platformokban.

A fizikai, vagyis a hardveres felépítésben való eltérések például:

 • A hangszórók száma, teljesítménye és minősége.
 • Rendelkezik kijelzővel? (A kijelzővel bíró darabok általában smart display néven futnak.)
 • A mikrofon minősége.
 • A helyben rendelkezésre álló számítási kapacitás.
 • Fizikai méret, szín, stílus, stb.
 • Fizikai gombok száma, mikrofon és kamera letiltó gomb megléte.

Szoftveres téren, azaz a tudásban való eltérésüket az adja, hogy milyen okos otthon platformot támogatnak, illetve milyen digitális asszisztenseket használhatnak. Természetesen ezeken belül is vannak funkcióbeli eltérések, így vásárlás előtt mindig tájékozódj arról, hogy mit is tud a kinézett készülék!

Példák (Cnet, Techradar, PCMag):

 • Amazon Echo Plus, második generáció,
 • Amazon Echo Dot, harmadik generáció,
 • Sonos One,
 • Google Nest Mini,
 • Apple Homepod,
 • Amazon Echo Show 5-8,
 • Google Nest Hub,
 • Lenovo Smart Display,
 • Xiaomi Mi AI.

A Xiaomi AI intelligens hangszóró érdekes alternatívát kínál a vetélytársaknál olcsóbb áron. A Hello Xiaomi tesztjében bemutatott készülék a Mi Home platformhoz tartozik és angol, illetve kínai nyelven kommunikálhatunk vele. A Mi Home berendezései szóban is vezérelhetők vele, ráadásul remek hangminőséget produkál zenehallgatáshoz. Részletek a linkelt cikkben.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja meg véleményét!
Kérjük, írja be ide a nevét