Egy mini kamera otthonra számos helyzetben jöhet jól, például amikor úgy akarunk megfigyelni egy területet, hogy az ne tűnjön fel a rossz szándékkal érkezőknek. Cikkünkben mutatunk két barkács opciót a témával kapcsolatban.

Némi kompromisszummal az elavult, szekrény alján porosodó eszközeinkből is készíthető mini kamera otthonra. 

Mini kamera otthonra régi okostelefonból

Az ewaste.hu egyik posztjában egy régi okostelefonból készítettek a helyi hálózaton belül elérhető wifi kamerát. Ebben a Google Playen található IP Webcam alkalmazást használták, mely telepítését követően egy stream-szervert varázsol az okostelefonból.

A szoftver számos előnnyel bír:

  • jó pár hasznos funkciója van,
  • a használata nem bonyolult, csupán egy kis angol tudás és némi felhasználói ismeret szüksége hozzá,
  • nem kell hozzá kliens alkalmazást telepíteni, az IP cím, a port és a beállított felhasználó/jelszó párossal elérhető a közvetített stream a hálózatra csatlakozó eszközök webböngészőjén keresztül is.

De ez csak egy a számos hasonló funkciót kínáló szoftver közül. Sok ingyenes, bár ebben az esetben találkozhatunk fizetős verzióra korlátozott funkciókkal, illetve reklámokkal is. Fontos kérdést jelent a stream titkosítása is, mindenféleképpen nézzünk utána, hogy milyen funkciókat biztosít az adott alkalmazás ezen a téren.

Elvégre is nem akarjuk, hogy illetéktelenek is betekintsenek a kamera által közvetített adásba, igaz?

A régi okostelefonból ugyan jó mini kamera lehet otthonra, azonban a már sok éves eszközöknél kompromisszumokra kell felkészülnünk. Az egyik ilyen dolog a kamerakép minősége lehet, a másik pedig az, hogy a készülékre a régi rendszere nem támogatja a Google Play alkalmazásait. Ebben az esetben a Google Playen kívül kell megkeresnünk az applikáció régi verzióját, ami bizony elég jelentős biztonsági kockázatot jelenthet. A android.stackexchange.com egyik fórumbejegyzésében az APK Mirror oldalát ajánlják erre a célra, ahová az appok ingyenes, régebbi verziói kerülnek fel archiválás céljából. 

Természetesen a régi Android rendszer és appok használata is biztonsági kockázatot jelent. Ilyen kompromisszumok mellett ne használjuk ezt a barkács megoldást fontosabb célra!

Folyamatos üzemeltetés mellett a készüléket állandóan töltőn kell tartanunk, ideiglenes használathoz viszont egy hordozható akkumulátor is jól jöhet.

Mini kamera otthonra webkamera és félholt laptop kombinációjából

Egy már használaton kívüli, kis teljesítményű vagy akár sérült laptopból és USB webkamerából is készíthetünk barkács biztonsági kamerát. (Bár ebben a “mini” rész csak a webkamerára lesz igaz.)

Mivel nem általános célú számítógépről van szó, ezért még egy jócskán elavult gép is megfelelhet a célnak. A halott akkumulátor, billentyűzet, touchpad és kijelző sem feltétlenül probléma, hiszen úgyis egy nem feltűnő helyre kerül majd a gép összecsukott állapotban. Ha a gép akkumulátora még működőképes, az pozitív, mivel így áramkimaradás esetén is működőképes marad. (Bár a lentebb ismertetett megoldásnál netkapcsolatra lesz szükség, ami áramszünetnél valószínűleg megszakad.)

Ha a gép már túlságosan régi Windows 8.1 vagy Windows 10 rendszer telepítéséhez, inkább valamilyen Linux változatot ajánlanék. A Windows XP támogatása már 2014-ben lejárt, a Windows 7-é pedig 2020. januárjában. Ráadásul a Linuxok ingyenesen használhatóak jogi akadály nélkül. Az utóbbi két évtizedben számos felhasználóbarát változat (disztribúció) jelent meg, amelyekre könnyen átáll a kellően megalapozott ismeretekkel bíró felhasználó. A Lubuntu, Xubuntu vagy a Linux Mint MATE még a kisebb teljesítményű gépeken is nagyjából jól fut és a Windows rendszereket jól ismerők számára kevés meglepetést fognak okozni.

Habár számos szoftvert használhatunk a csatlakoztatott webkamera képének közvetítétésére, személy szerint az OBS program és a Youtube kombinációját használnám. Az OBS a streamerek és kontent gyártók egyik kedvenc szoftvere, amit könnyű használni és számos különböző platformra lehet vele online közvetíteni. Macre, Linuxra és Windowsra is elérhető.

Az OBS segítségével létrehozhatunk egy zárt Youtube streamet, amit aztán a Google fiókunkban belépve bárhonnan elérhetünk mobilneten keresztül. Habár ezzel a megoldással bukunk valamennyit a magánszféránkból, a platform biztos elérhetőséget tesz lehetővé. (Már ha meg nem hal időközben a felélesztett laptop.)

Néhány apró tipp

  • Állítsuk be a laptopon, hogy a fedél lecsukásakor ne menjen le készenléti/alvó állapotba!
  • Ha halott a laptop kijelzője, és nincs otthon megfelelő monitorunk, még Windows 10 vagy Linux rendszert tehetünk rá. Helyezzük át a laptop merevlemezét egy másik számítógépbe, telepítsük rá a kívánt rendszert és állítsuk be azt, hogy valahogyan hozzá tudjunk férni távolról! (Például Távoli asztal kliensen keresztül.) A Windows 10 és a Linux rendszerek általában problémamentesen elindulnak más gépeken is, így csak helyezzük vissza a merevlemezt a beállított rendszerrel és folytassuk távolról belépve a konfigurálást!
  • Nem árt kitakarítani a laptopot, illetve megbizonyosodni arról, hogy csendesen tud működni. Egy süvítő biztonsági kamera nem a legjobb megoldás.
  • A beépített webkamera valószínűleg nagyon alacsony felbontású és a képminősége sem jó, ezért érdemes inkább egy külső, jobb minőségű darabot csatlakoztatni a gépre a szó szerinti barkácsolás helyett.
  • Az USB kábelek korlátozott hosszúságúak lehetnek. Az USB 2.0 szabványnál 5 métert írnak limitációként, ez a 3.0-nál körülbelül 3 méter körül van, a gyakorlatban viszont még nem használtam két méternél hosszabb kábelt. Csak USB hubok beiktatásával lehet javítani a távon, viszont azokból is csak néhányat lehet alkalmazni. 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja meg véleményét!
Kérjük, írja be ide a nevét