A szénmonoxid leggyakrabban a fűtési szezonban okoz problémát, de sajnos más körülmények között is veszélyt jelenthet a jelenléte. Cikkünkben egészségkárosító hatásairól, illetve a szénmonoxid mérő berendezésekről ejtünk szót röviden.

Miért veszélyes a levegőbe kerülő szén-monoxid?

A Wikipédia cikke szerint hétköznapi körülmények között úgy keletkezik a szén-monoxid, ha a tüzelőanyag vagy üzemanyag nem megfelelően ég el és az égéstermék nem megfelelő elvezetése miatt az emberek által használt légtérbe kerül. Veszélyforrás lehet például egy szivárgó kémény, meghibásodott elvezető rendszer, nem megfelelő ablakszigetelés vagy zárt térben járattatott belsőégésű motor 

A szénmonoxid már kis mennyiségben is rendkívül súlyos mérgezéshez vezethet. A mérgezést három különböző szakaszra oszthatjuk a tünetek súlyosságától függően.

Az első szakaszban például kábultság, fejfájás, hányás és zavartság jelenhet meg. A Wiki szerint itt a leggyakoribb veszélyt a félrediagnosztizálás jelenti, hiszen számos más körülmény vagy betegség is okozhat ilyen tüneteket. A második szakaszban már súlyosbodó izomgörcsök és eszméletvesztés jelentkezik. A harmadik, legsúlyosabb szakaszban ellazulhatnak az izmok, légzésbénulás, halál áll be.

Hogy miért veszélyes a szénmonoxid? Mivel egy szobahőmérsékleten színtelen és szagtalan gázról van szó, emberi érzékszervekkel közvetlenül nem érzékelhető a jelenléte. (Tulajdonságai részletesebben.) Ez éjszaka különösen végzetes lehet, hiszen az alvó személyek semmilyen formában nem érzékelhető a veszélyt. A magasabb koncentrációjára csak indirekt jelekből következtethetünk, ezért fontos, hogy rendelkezzünk legalább egy szén-monoxid érzékelő berendezéssel. 

Mi a különbség a szénmonoxid és széndioxid között?

A szénmonoxid kémiai reakcióba lép a vér hemoglobinjával, ami magát az oxigénfelvételt is akadályozza. A szén-monoxid azért rendkívül mérgező már kisebb dózisban is, mivel az oxigénnél sokkal könnyebben lép reakcióba a hemoglobinnal. A szénmonoxid könnyen keveredik a légtérben lévő levegővel. Vegyjele CO.

A széndioxid ezzel szemben nehezebb a levegőt alkotó többi gáznál, ezért gyakran az alsóbb szinteken, vagy a padló közelében gyülemlik fel először. A széndioxid esetében nem a konkrét mérgezés, hanem az oxigént kiszorító hatása jelenti a legnagyobb veszélyt. Vegyjele CO2.

A szénmonoxid mérgezés megelőzése

A megelőzésnek több része van:

 • A hagyományos tüzelőanyagokat használó készülékek (gáz, olaj, benzin, fa, szén, stb) folyamatosan szakemberrel kell ellenőriztetni!
 • Városi körülmények között a nyílászárók megfelelő szigetelésére is ügyelni kell.
 • Mindig szellőztessünk!
 • Akár több, a visszajelzések és hivatalos adatok szerint megbízhatónak ítélt szénmonoxid mérő berendezést kell felszerelni. Ha szükséges, akkor akár helyiségenként is meg kell ezt tenni!
 • A szénmonoxid riasztókat megfelelő helyen helyezzük el!
 • Belsőégésű motort (autót, motort, generátort) ne járassunk beltérben, kerüljük azokat a helyeket, ahol felhalmozódhat a szénmonoxid (túlzsúfolt mélygarázs szellőzés nélkül, dugó az alagútban, hobbitevékenység zárt garázsban)!
 • Ne fűtsünk gázrezsóval!

Példák szén-monoxid érzékelő árak és típusok kapcsán

A szén-monoxid riasztók kapcsán érvényes hivatalos szabvány az EN 50291-1, ennek kell megfelelniük.

Az Árukereső szerint a legolcsóbb, fix helyre telepíthető háztartási szén-monoxid érzékelők már tízezer forint körüli áron megvásárolhatóak. A felső határ itt harmincpárezer forint. (Legalábbis a cikk készültekor, 2020. március elején.)

A listában többször bukkan fel a Honeywell és a Primatech márkanév.

Az egyszerűbb készülékeknél általános a LED-es státuszjelzés és a 90 dB körüli riasztás. A drágábbaknál például már több riasztási szint is megtalálható. Általános funkciónak számít az önteszt is. Természetesen itt is hasonlítsuk össze a készülékek funkcióit és a felhasználói visszajelzéseket vásárlás előtt!

Az safewise.com szerint a szénmonoxid mérő berendezések működési elv szerint három csoportba sorolhatjuk:

 • biometrikus szenzor: tartalmaz egy speciális gélt, mely reakcióba lép a szénmonoxiddal és megváltoztatja a színét. Egy szenzor érzékeli a színváltozást és veszélyes szint felett jelez.
 • fém-oxid szenzor: a szenzor érzékeli a szénmonoxid koncentráció növekedését és jelez,
 • elektrokémiai alapú szenzor: az elektródok egy speciális kémiai vegyülettel vonják be, ami a szénmonoxiddal való érintkezés hatására elektromos reakciót vált ki. A szenzort ezt érzékeli és jelez.

Végszó

Sajnos mai napig előfordulnak szénmonoxid mérgezés okozta halálesetek, azonban az egyre terjedő riasztó készülékek egyre több életet mentenek meg.

Végül jöjjön néhány tipp a safety.com ajánlásai alapján:

 • A telepítés előtt fontos, hogy ellenőrizzük a készülékhez járó útmutatót, illetve szakembert is megkérdezzünk arról, hogy hová helyezzük. 
 • Olyan helyre kerüljön, ahol jól halljuk a riasztását, viszont például gyerekek ne érhessék el! 
 • Folyamatosan ellenőrizzük, hogy működőképes e!
 • Ne hagyjuk, hogy szennyeződés kerüljön rá!
 • Ne a jól szellőző helyekre szereljük fel, hanem olyan pontokra, ahol gázfelgyülemlés lehetséges!

És ami a legfontosabb: a fűtő és szellőztető rendszer működését mindig ellenőriztessük szakemberrel megfelelő időközönként!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja meg véleményét!
Kérjük, írja be ide a nevét