Okostelefonod van, de mit jelent ez a kifejezés? Mitől okos az okostelefon, okosabb mint a használója, vagy egyáltalán nem erről van szó? Nem, nem erről van szó, sokkal inkább arról, hogy milyen módon értelmezzük a smartphone jelentését.

Szóval mi is pontosan az okostelefon?

Az okostelefonok érintőképernyős eszközök, melyek alkalmasak telefonálásra, de mellette egy táblagép funkcionalitásával rendelkeznek. Áll egy 2019-ben kiadott könyvben.

Az okostelefon egy olyan mobil eszköz, amely a mobil és a mobil számítási funkciókat egyetlen egységben ötvözi. Áll egy másik definícióban. 

Egy mobiltelefon nem attól válik okossá hogy érintőkijelzője van – ez is nézőpont.

Hol az igazság? Mitől okos egy okostelefon? Az az igazság hogy egyértelmű meghatározás nem létezik.

Az okostelefonra azonban egy általános meghatározás érvényes lehet:

Tekinthetjük azokat a mobileszközöket okostelefonnak, melyek a gyári funkcionalitáson felül felruházhatóak extra funkciókkal. Azaz okosíthatóak, taníthatunk nekik újabb funkciókat.

Gondolj egy Android rendszerű telefonra. Ez egyértelműen okostelefonnak tekinthető, hiszen különböző forrásokból származó alkalmazásokat telepíthetek rá, így a beépített hardverösszetevők korlátai között bármilyen funkcionalitás kivitelezhető vele.

Szintén okosnak tekinthető egy a modern érintőképernyős telefon, elődjének tekinthető Symbian rendszerű nyomógombos telefon. Hiszen erre is fejlesztettek funkciókat, és elméletileg a fenti meghatározás alapján azaz a hardver figyelembevételével bármilyen funkcionalitás kivitelezhető vele.

De próbálj meg egy 5000 Ft-os nyomógombos Nokián funkcionalitást bővíteni, amikor egy kép feltöltése a memóriába sem minden modellnél lehetséges. Ezek nem nevezhetőek okostelefonnak. 

Persze a köztudatban elterjedt butatelefon kifejezés sem helytálló, hiszen ezek a telefonok nem tekinthetőek butának, egyszerűen csak egy adott funkcionalitást valósítanak meg.

Ennek a kategóriának a felhasználói valószínűleg nem is igazán igénylik hogy a telefonjuk mindenféle időpazarló tevékenységet tudjanak megvalósítani. Azt meg valószínűleg főleg nem, még ha ezzel sokan nincsenek is tisztában, hogy adatokat gyűjtsön róluk a telefonjuk.

Összegzés

Élesen el lehet határolni az okostelefonokat a hagyományos telefonoktól. 

Ugyanakkor a nem okos telefonok, nem tekinthetőek butatelefonnak, egyszerűen csak másra valók. Ne ítéljünk el valamit, még a nevében sem, ha valaki egyszerűsíteni szeretné az életét (mondjuk mert elege van a online zajból)

Neked mi a véleményed?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja meg véleményét!
Kérjük, írja be ide a nevét