Mi az az okos porszívó?

0
84
Okos porszívó vagy robotporszívó: Xiaomi Roborock

Következő cikkünkben új szemszögből vizsgáljuk az okos porszívó témáját.

A téma háttere

Viszonylag újkeletű technikai eszköz az okos porszívó. Az első robot porszívó 2002-ben lett bemutatva és „Roomba” névre lett keresztelve. Az iRobot cég adta ki ezt a terméket, és azóta is elszántan küzdenek a tökéletes eszköz legyártásán. Nagyon sok ember már túl van az első generációs termékeken, amik kísérletnek tökéletesek voltak, hatékonyság szempontjából viszont hagytak maguk után némi kívánnivalót. De mindig ez a történet, ha valami innovációs fejlesztésről beszélünk.

Az ötlet tökéletesnek tűnik! Rohanó életünkben nem igazán van időnk és energiánk a házimunka végzésére. Azok, akik megtehették eddig is takarítónőt alkalmaztak. Manapság viszont még a takarító nőket is le lehet váltani az okos eszköz kavalkáddal. De vajon megéri?

Utánajárva egy kicsit a témának azt kell, hogy mondjam rengeteg féle robot porszívó közül lehet válogatni. Szinte zavarba ejtően nagy az árkülömbség egyes darabok között. Ahogy láttam a külső design és a teljesítmény is ugyanilyen széles skálán mozog. Elsőször nagyon tetszett az ötlet- bár szkeptikus voltam- hogy a monoton és szuperunalmas porszívózást ki lehet váltani egy okos eszközzel. Szét is néztem az interneten, hogy milyen okos porszívó ajánlatok vannak.

Általánosságban a hazai okos porszívó kínálatról

Személy szerint mindig úgy járok, ha robotgép vásárlásra adom a fejem, hogy addig nézelődök, amíg végül a legdrágább árkategóriánál kötök ki. Ebben az esetben is, mint a többinél valószínű, hogy nem mindig a legdrágább a legjobb… de azért mégis. Akár 20.000 Ft-tól is lehet robot porszívót venni, viszont ezektől még ne várjunk csodákat. Lakókörnyezetünkben lehetnek vastag szőnyegek, lépcsők, padkák, mindenféle formájú bútor, ami akadályt jelenthet. A tényleg okos darabok akár 200.000 Ft fölött is lehetnek.

A körültekintőbb vásárló nem adja be könnyen a derekát. Nekem is kellenek a jó vélemények, ha egy jó terméket szeretnék vásárolni.

Előnyök

Egy újabb fejlesztésű okos porszívónak rengeteg áldásos tulajdonsága lehet. Például nem zajos, akkor dolgozik, ha távol vagyunk és képes önmagát feltölteni. Szenzorjaival érzékeli a tárgyakat és kikerüli azokat, okos telefon segítségével folyamatosan követhetjük otthonunkban. Mindenféle funkciót állítgathatunk rajta, nézhetjük az adatokat és irányíthatjuk kedvünk szerint napestig. Létezik olyan termék, ami távvezérléssel kihagy részeket a lakásban, ha szeretnénk: például gyerekszoba, házi kedvenc tányérja. Minden beállítás kérdése.

Egy ilyen okos eszköz akár relatíve tisztán tarthatja a házunk járó felületeit, ezzel komfortosabbá teheti mindennapjainkat. Kifejezetten el tudom képzelni olyan helyeken, ahol por vagy macskaszőr allergiások élnek és fontos, hogy sűrűn eltűnjenek a por és szőr darabok, mozgásukban korlátozott személyek lakóhelyén. Egy átlagos okos porszívó egy töltéssel akár 40-50 m2-es lakást is kitakarít. Majd újra tölti magát a dokkolón és folytatja. Ha valakinek van ilyen eszköze az valószínű azt fogja tapasztalni, hogy kevesebb por verődik fel a polcokra is, így kevesebbet kell azokat is tisztítani.

A csúcskategóriás okos porszívó mindenről informálja használóját, hiszen összeköttetésben van a telefonnal, vagy táblagéppel. A most felnövekvő generációnak abszolút nem lesz idegen, hogy mindent a telefonján kezel, de nekem még az.

Hátrányok

Mint mindennek, ezeknek az eszközöknek is lehetnek árnyoldalai. Nekem például még nem tiszta, hogy mi a helyzet a lépcsőkkel, vagy a sarkokkal, amikor a forma sokszor kör alakú. A tartályt is sokszor kell tisztítani, mert kicsi a befogadóképessége.

Minimál stílusú városi lakásokban hamarabb látom a helyét, mint például falusi házakban.

Először amikor hallottam, hogy létezik okos porszívó rögtön a fiútestvéreim jutottak eszembe. Ők azok, akiknél valószínűleg lesz még ilyen háztartási eszköz a közeljövőben.

És a hagyományos porszívó?

Hagyományos porszívó azért legyen a házban, mert alaposabb takarításnál szükség lesz rá. Ha viszont valaki már a kezdetektől kütyülandet tervez a lakásába és okos eszközökkel kívánja felszerelni annak előnyére is válhat egy ilyen takarító robot. Manapság a fejlesztők sok munkát fektetnek abba, hogy ezek az eszközök minél energiatakarékosabbak-hatékonyabbak legyenek, ami kiemelten fontos! Mindenesetre pozitívan várom a legújabb technikai csodákat, azonban sokszor azt érzem, hogy közel sem járunk a végén ezeknek a fejlesztéseknek.

Kapcsolódó cikkünket itt találod!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here