Következő cikkünkben új szemszögből vizsgáljuk az okos porszívó témáját.

A téma háttere

Viszonylag újkeletű technikai eszköz az okos porszívó. Az első robot porszívó 2002-ben lett bemutatva és „Roomba” névre lett keresztelve. Az iRobot cég adta ki ezt a terméket, és azóta is elszántan küzdenek a tökéletes eszköz legyártásán. Nagyon sok ember már túl van az első generációs termékeken, amik kísérletnek tökéletesek voltak, hatékonyság szempontjából viszont hagytak maguk után némi kívánnivalót. De mindig ez a történet, ha valami innovációs fejlesztésről beszélünk.

Az ötlet tökéletesnek tűnik! Rohanó életünkben nem igazán van időnk és energiánk a házimunka végzésére. Azok, akik megtehették eddig is takarítónőt alkalmaztak. Manapság viszont még a takarító nőket is le lehet váltani az okos eszköz kavalkáddal. De vajon megéri?

Utánajárva egy kicsit a témának azt kell, hogy mondjam rengeteg féle robot porszívó közül lehet válogatni. Szinte zavarba ejtően nagy az árkülönbség egyes darabok között. Ahogy láttam a külső design és a teljesítmény is ugyanilyen széles skálán mozog. Elsőször nagyon tetszett az ötlet- bár szkeptikus voltam- hogy a monoton és szuperunalmas porszívózást ki lehet váltani egy okos eszközzel. Szét is néztem az interneten, hogy milyen okos porszívó ajánlatok vannak.

Általánosságban a hazai okos porszívó kínálatról

Személy szerint mindig úgy járok, ha robotgép vásárlásra adom a fejem, hogy addig nézelődök, amíg végül a legdrágább árkategóriánál kötök ki. Ebben az esetben is, mint a többinél valószínű, hogy nem mindig a legdrágább a legjobb… de azért mégis. Akár 20.000 Ft-tól is lehet robot porszívót venni, viszont ezektől még ne várjunk csodákat. Lakókörnyezetünkben lehetnek vastag szőnyegek, lépcsők, padkák, mindenféle formájú bútor, ami akadályt jelenthet. A tényleg okos darabok akár 200.000 Ft fölött is lehetnek.

A körültekintőbb vásárló nem adja be könnyen a derekát. Nekem is kellenek a jó vélemények, ha egy jó terméket szeretnék vásárolni.

A Xiaomi Roborock 2 robotporszívó kapcsán készült cikkünket ide kattintva olvashatod el!

Előnyök

Egy újabb fejlesztésű okos porszívónak rengeteg áldásos tulajdonsága lehet. Például nem zajos, akkor dolgozik, ha távol vagyunk és képes önmagát feltölteni. Szenzorjaival érzékeli a tárgyakat és kikerüli azokat, okos telefon segítségével folyamatosan követhetjük otthonunkban. Mindenféle funkciót állítgathatunk rajta, nézhetjük az adatokat és irányíthatjuk kedvünk szerint napestig. Létezik olyan termék, ami távvezérléssel kihagy részeket a lakásban, ha szeretnénk: például gyerekszoba, házi kedvenc tányérja. Minden beállítás kérdése.

Egy ilyen okos eszköz akár relatíve tisztán tarthatja a házunk járó felületeit, ezzel komfortosabbá teheti mindennapjainkat. Kifejezetten el tudom képzelni olyan helyeken, ahol por vagy macskaszőr allergiások élnek és fontos, hogy sűrűn eltűnjenek a por és szőr darabok, mozgásukban korlátozott személyek lakóhelyén. Egy átlagos okos porszívó egy töltéssel akár 40-50 m2-es lakást is kitakarít. Majd újra tölti magát a dokkolón és folytatja. Ha valakinek van ilyen eszköze az valószínű azt fogja tapasztalni, hogy kevesebb por verődik fel a polcokra is, így kevesebbet kell azokat is tisztítani.

A csúcskategóriás okos porszívó mindenről informálja használóját, hiszen összeköttetésben van a telefonnal, vagy táblagéppel. A most felnövekvő generációnak abszolút nem lesz idegen, hogy mindent a telefonján kezel, de nekem még az.

Hátrányok

Mint mindennek, ezeknek az eszközöknek is lehetnek árnyoldalai. Nekem például még nem tiszta, hogy mi a helyzet a lépcsőkkel, vagy a sarkokkal, amikor a forma sokszor kör alakú. A tartályt is sokszor kell tisztítani, mert kicsi a befogadóképessége.

Minimál stílusú városi lakásokban hamarabb látom a helyét, mint például falusi házakban.

Először amikor hallottam, hogy létezik okos porszívó rögtön a fiútestvéreim jutottak eszembe. Ők azok, akiknél valószínűleg lesz még ilyen háztartási eszköz a közeljövőben.

És a hagyományos porszívó?

Hagyományos porszívó azért legyen a házban, mert alaposabb takarításnál szükség lesz rá. Ha viszont valaki már a kezdetektől kütyülandet tervez a lakásába és okos eszközökkel kívánja felszerelni annak előnyére is válhat egy ilyen takarító robot. Manapság a fejlesztők sok munkát fektetnek abba, hogy ezek az eszközök minél energiatakarékosabbak-hatékonyabbak legyenek, ami kiemelten fontos! Mindenesetre pozitívan várom a legújabb technikai csodákat, azonban sokszor azt érzem, hogy közel sem járunk a végén ezeknek a fejlesztéseknek.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja meg véleményét!
Kérjük, írja be ide a nevét