Amikor először hallottam az okos kulacs kifejezést, egy kicsit szkeptikus voltam. Végülis minden eszközből lehet okos változatot készíteni, azonban nem mindenből szükséges. Azonban eszembe jutott, hogy én is csak a huszas éveimben ismertem fel a megfelelő vízfogyasztás szükségességét, így egyből meg is értettem a termék létjogosultságát.

Mi az okos kulacs célja?

A víz életfolyamataink egyik legfontosabb alapeleme, melyet szervezetünk egyensúlyi állapotának fenntartása és funkcióinak megfelelő szinten tartása végett folyamatosan pótolnunk kell. Az utánpótlás egy részét állják az általunk elfogyasztott élelmiszerek és folyadékok is, azonban ezek mellett ajánlott a napi 1-3 liter tiszta víz elfogyasztása is.

Azonban sajnos sokan nem ügyelnek erre és különböző egészségügyi kellemetlenségeik, problémáik lehetnek emiatt hosszabb távon.

Nekik segít az okos kulacs.

Az okos kulacs segít meghatározni, hogy mennyi vízre van szükséged és figyelmeztet, hogy mikor kell fogyasztanod. Természetesen a funkciók típusról típusra változnak, vannak például kijelzővel rendelkező, vagy telefonnal társítható típusok is.

Az ULLA hidratációs emlékeztető

Az ULLA nem egy okos kulacs, hanem egy plusz funkciókat nyújtó egyszerű kis kiegészítő, amit rugalmas pántjának köszönhetően különböző méretű folyadéktároló eszközökre rögzíthetsz. 

Érzékelői segítségével észreveszi, ha valaki a közelébe ér és 30-40 percenként villogva jelzi tulajdonosának, hogy innia kell. Automatikusan ki is kapcsol, ha épp használaton kívül van, illetve érzékeli, mikor iszik a tulajdonosa. (Tehát nem jelez feleslegesen.)

Mit tud egy okoskulacs?

Ahogy a Techradar cikke is írja, az “okos” jelző manapság már elég tág jelentéssel bír. Jelen esetben arra céloz, hogy a kulacs általában összeköttetésben áll a telefonnal és a vízfogyasztás rendszeresítésére vagy fokozására szolgáló funkciókat biztosít.

A felhasználása kapcsán lehet szó rekreációs célú vagy professzionális sporttevékenységről, terápiás célokról, vagy egyszerűen csak az egészséges életmód fenntartásáról.

Az egyszerűbb típusok az előbb említett ULLÁ-hoz hasonlóan egyszerűen csak jelzik azt, hogy mikor kell innod. A bonyolultabb típusokban viszont már többféle szenzor és funkció található meg. Vannak olyan készülékek, amelyek személyre szabott módon megmondják a fizikai adataid és aktivitásod alapján a vízszükségletedet, mérik az elfogyasztott vízmennyiséget (és akár hőmérsékletet), némelyik pedig saját kijelzőn mutatja is a számokat. Ez utóbbi akkor jó, ha épp nincs nálad a telefonod.

A Moikit Gene például bluetoothon keresztül kapcsolódik a telefonodhoz, be kell állítani az appjában a fizikai adataidat (életkor-súly-magasság-nem) és ezek alapján részletes statisztikákat biztosít a vízfogyasztásod kapcsán. A céljaidat testreszabhatod benne.

Az Equa okospalackja arra is képes, hogy melegen tartsa a benne tárolt folyadékokat.

Az 8cups rendelkezik egy speciális “Wash Mode”-dal, ami a mosás közben nem méri az eszközből távozó vízmennyiséget. Ez azért fontos, mert ezt nem érzékeli ivásnak és így nem zavarja be a statisztikádat. 

Az H2OPal Amazon Alexával is társítható, így a digitális asszisztens is be tud számolni a napi vízfogyasztási statisztikáidról.

Végszó

Az okoskulacs első hallásra értelmetlen luxuscikknek tűnhet és valóban, kevesen vagyunk, akiknek valóban szükségünk lenne rá. Viszont a napi vízfogyasztásról nagyon sokan elfeledkezünk, ez pedig már rövidtávon is problémákat okozhat, például fáradtságot, fejfájást. Vannak, akiknek a munkája miatt szüksége lenne több vízre, van, akinek például gyógyászati célból, vagy akár feledékenyebb időseknek is jól jöhet. Egy extra funkciókkal bíró kulacs viszont emlékeztet minket arra, hogy eleget és elégszer igyunk a nap során, ez az apróság pedig jelentősen javíthatja az életminőségünket.

Így már egyből hasznosabbnak tűnik, nem igaz?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja meg véleményét!
Kérjük, írja be ide a nevét