Az okos konnektor egyszerű és olcsó megoldást kínál azoknak, akiknek a vágya nem csak egy modern, hanem egy gazdaságos okos otthon is. Mire használható egy ilyen készülék? Mire figyelünk vásárláskor?

Az okos konnektor

Az okos konnektor, angol nevén smart plug a meglévő fali aljzatokat egészíti ki az okos otthon koncepciójához tartozó funkciókkal. Ezeket a funkciókat leginkább két szerepkörre lehet bontani: vezérlés és automatizálás, illetve gazdaságos működtetés.

Kommunikáció

Mivel rengeteg berendezés van a piacon, ezért a beállítások megadása rendkívül változatos módszerekkel történhet. Kaphatók wifin vagy bluetooth-on keresztül csatlakozó, közvetlenül gyári app segítségével vezérelhető darabok, de vannak hubra csatlakozó, Zigbee-t vagy Z-Wave-t használó készülékek is. A gyári appok általában egyszerűek és letisztultak, hogy a beállítások megadása a lehető legkevesebb fejfájást okozza a felhasználó számára. Az “okosabbak” vezérelhetők digitális asszisztens segítségével is, persze ez is függ a kompatibilitástól. (Mint minden más tényező ezeknél az eszközöknél!)

Automatizálás

Az okos konnektor általában rendelkezik automatizáló funkciókkal, ezek azonban függnek az adott típus tudásától, illetve attól, hogy mennyire integrálható az eszköz a már meglévő okos otthonunkba.

A legtöbb ilyen berendezés támogatja az egyszerű, idő alapú ütemezést. A komplexebbek rendelkezhetnek saját extra szenzorokkal, így bizonyos határértékek megadásával is szabályozható a működésük. Az okos konnektor például mérhet hőmérsékletet és páratartalmat is: ez akkor jó, ha automatizálni akarjuk lakásunkban a párátlanító készülék működését. De ehhez a funkcióhoz nem kell feltétlenül saját mérőeszközökkel rendelkezniük, hiszen vannak külső szenzorokkal összeköthető okos konnektorok is. A Xiaomi Aqara okos konnektor például összeköthető a Xiaomi pára és hőmérséklet mérő eszközével.

Gazdaságos működtetés

Az energiafogyasztás csökkentéséhez már az automatizáló funkciók is hozzájárulhatnak, azonban sok okos konnektor rendelkezik beépített fogyasztásmérő eszközökkel is. Szintén erősen típusfüggő, hogy adott készülék milyen részletességgel vagy pontossággal mér.

Az egyszerűbb, olcsóbb berendezések valószínűleg csak egy általános képet fognak adni a fogyasztásról, a bonyolultabbak viszont többféle lebontást és statisztikát biztosítanak a felhasználó részére. Gyakran megadhatók határértékek is, tehát egy bizonyos fogyasztási érték felett lekapcsolhatja magát az okos konnektor.

Szempontok, amire ügyelünk

Kompatibilitás

Ezt a tényezőt minden okos eszköz vásárlása előtt figyelembe kell venni: együtt tudnak működni a vásárolni kívánt termékek a már meglévő, vagy a jövőben beszerezni kívánt készülékekkel? Nagyon jó, ha a kiválasztott készülék jól vezérelhető a saját gyári appjával, viszont még jobb, ha integrálható az okos otthon egészébe. A külső szenzorokkal való összekapcsolhatóság, illetve a digitális asszisztens segítségével történő vezérlés további jó pontot jelent.

Biztonság és megbízhatóság

Ez egy több tényezős dolog. Az egyik alapvető dolog, amit meg kell nézned vásárlás előtt, hogy milyen fogyasztást bír el az aljzat, illetve hogy túlterheltség esetén milyen biztonsági intézkedéseket tud végrehajtani. Egy értesítő kiküldése jó dolog, de az sem árt, ha mondjuk túlmelegedéskor le tud kapcsolni.

Ami alap, hogy nézd meg a vásárlói visszajelzéseket az adott típus és persze a márka kapcsán. (Ez mondjuk tényleg teljesen általános dolog, de nem győzzük ismételni.)

Funkciók

Három kérdést tégy fel magadnak:

  • Milyen funkciókra van szükségem?
  • Milyen funkciókat kínál az eszköz az árához képest?
  • Mennyire bővíthetők az alap funkciói más okos eszközök segítségével?

Méret és a kialakítás

Ellenőrizd, hogy a fali aljzat méretéhez passzol e a megvásárolni kívánt okos konnektor! Egy alaposan kihasznált, zsúfolt fali aljzatnál problémát okozhat a készülék mérete. Ha érzékeny vagy a design kérdésére, akkor stílusosabb darabok közül is válogathatsz, hiszen hatalmas választék áll rendelkezésedre.

Felhasználóbarát jelleg

Egyszerű csatlakozni az eszközre? Mennyire használható a gyári applikáció? Könnyen össze tudod kapcsolni az okos otthon többi eszközével? Támogat magyar nyelvet? Sok-sok kérdés, egy jó válasz.

Fogyasztás

A fogyasztás kérdését akkor kell figyelembe venned, ha klasszikus, wifi-n keresztül kommunikáló eszközt akarsz választani. A Zigbee vagy a Z-Wave alacsony energiaigényű kommunikációt tesz lehetővé, a hagyományos wifi kapcsolat viszont jóval több áramot igényel. Egy-egy berendezés esetében ez kevés pluszköltséggel jár, ha viszont már mennyiségi felhasználó vagy, akkor éves szinten már érhetnek kellemetlen meglepetések.


A kép forrása: [link]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja meg véleményét!
Kérjük, írja be ide a nevét