Következő cikkünk témája az Apple Homekit, amely az almás cég saját okos otthon platformja.

Az Apple HomeKit lényege

Az Apple HomeKit célja az, hogy egy közös platformot teremtsen az iOS felhasználók részére, amely segítségével könnyen kapcsolhatják össze és irányíthatják okos otthonos eszközeiket. A rendszer a “Works with Apple Homekit” jelzéssel rendelkező eszközöket támogatja és bár koncepciója az egyszerűségről szól, a gyakorlatban vannak néha bonyodalmak. Maga a platform két elemből áll:

  • a szoftveres háttér, amely biztosítja az eszközök kompatibilitását,
  • az Apple Home szoftver, amelyen keresztül a készülékek vezérelhetőek és monitorozható a működésük. Ez egy kényelmesen használható központi eszköz, amelynél Siri segítségét is igénybe vehetjük.

Mire jó az okos otthon?

Általánosságban véve az okos otthon koncepciója az, hogy a modern technológia segítségével feltuningolt, egymással kommunikálni képes eszközök egy komplex felépítésű, ám egyszerűen irányítható hálózatot képezve könnyítsék meg hétköznapjaidat. Ütemezheted az okos világítás automatikus ki- és bekapcsolását. Monitorozhatod a víztisztító készülék hatásfokát. Beállíthatod, hogy a garázsajtó nyíljon ki, amikor a ház közelébe érsz, vagy éppen a légkondi állítsa be kellemesre a hőmérsékletet a munkából való elindulás után. Összetett ütemezéseket és eseményekhez kötődő funkciókat állíthatsz be távolról az okostelefonodon futó alkalmazás segítségével.

Ez azonban nem ilyen egyszerű: utána kell járnod a különböző gyártók okos otthon platformjainak és annak, hogy mely készülékek tudnak együttműködni egymással, ráadásul a biztonság és a költséghatékonyság kérdése sem elhanyagolható tényező.

A rendszer a gyakorlatban

A The Ambient cikkében szót ejtenek arról is, hogy hogy lehet az eszközöket csatlakoztatni a rendszerbe. A gyakorlatban sajnos nem mindig annyira egyszerű megoldani ezeket a dolgokat. Mivel az Apple a biztonságra hajt, így az eszközök azonosítóit vagy be kell scannelni az iPhone vagy iPad kamerájával, vagy manuálisan kell beírni a kódjukat. A kódokat meg kell őrizni a későbbi párosításhoz!!

A SmartHomeReviewsEh 2017-es videójának készültekor az Apple HomeKithez kétféle “hubot” lehetett használni. Az egyik az iPad volt, ami… gyakorlati szempontból nem túl szerencsés a hordozhatóság problémája miatt, illetve az Apple TV-t, ami már egy fokkal jobb megoldás volt. Azóta már az Apple okoshangszóró, a Homepod is bekerült a választási lehetőségek közé. További változás, hogy azóta már nem csak iOS-en, hanem macOS-en is elérhető a vezérlő alkalmazás.

A HomeKit kompatibilis eszközök az Apple hivatalos felületén is megtalálhatóak.

Források: [link] [link]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja meg véleményét!
Kérjük, írja be ide a nevét