A Zigbee név gyakran hangzik el az okos otthon különböző berendezései kapcsán, mint az általuk használt kommunikációs protokoll. Mit érdemes tudni róla? Mik az előnyei?

A Zigbee jelentése

Ez egy vezetéknélküli adatkommunikációs forma. Legfontosabb tulajdonsága, hogy használata rendkívül kis energiafelhasználással jár, ami ideális az apró akkumulátorral vagy elemmel működő IoT eszközök számára. A Zigbee viszonylag kis sebességű adatátvitelre képes, és a statikusabb jellegű megoldásoknál szokták alkalmazni, ezért ideális az okos otthon különböző szenzorainak és eszközeinek összekapcsolására.

Szintén fontos megemlíteni, hogy ez a protokoll nem egyetlen vállalat saját eszköze. Létrejöttének egyik célja az volt, hogy olyan iparági szabványt hozzanak vele létre, amely segítségével különböző gyártók különböző eszközei problémamentesen, összehangoltan tudjanak együttműködni.

Néhány számadat: a legtöbb ilyen protokollt használó eszköz 2.4 GHz-es frekvenciát és 250 kbit/s körüli sávszélességet használ. Az átlagos hatótáv 10-20 méter között van, azonban ez jelerősítőkkel bővíthető. Hatalmas előnye, hogy az egyszerűbb technológiákkal ellentétben kódolt adattovábbítással működik. A protokoll tervezése a kilencvenes évek végén indult, most a harmadik revíziónál jár. A The Ambient 2018. szeptemberi cikke szerint jelen pillanatban 400 tagot számlál a Zigbee Allience nevű iparági közösség, akik a protokoll fejlesztéséért felelősek.

Wifi? Bluetooth? Zigbee?

Habár a standard wifi, a Bluetooth és a Zigbee is vezetéknélküli adatkommunikációs forma, teljesen eltérő célokra találták ki őket.

A standard wifi célja a magas sávszélesség biztosítása az azt igénylő berendezések között. Tartalmak másolása, internetes böngészés, audio- és videostreaming: mind-mind olyan funkciók, amelyekhez a számítási kapacitás energiaigénye miatt hálózati tápellátás vagy pedig kövérebb akkumulátorok kellenek.

A Bluetooth rövid hatótávú, gyors adatkommunikációt biztosító protokoll, ami szintén egy kicsit nagyobb energiaigényű, mint a Zigbee. Legnagyobb erőssége az, hogy a felhasználói eszközök között kiüti a kábeles kapcsolat szükségét. Viszont gondolom nem én vagyok az egyetlen köztetek, aki belefutott már a nyűgös Bluetooth eszközök párosítási mizériájába.

A Zigbee tervezésekor azonban nem az volt a cél, hogy a felhasználók által közvetlenül használt, gyors adatkommunikációt tegyen lehetővé, hanem egyfajta visszajelző rendszerként tudjon üzemelni. Zenét vagy videót biztosan nem akarsz streamelni a kötött, általában 250 kbit/s sávszélességgel, viszont ez tökéletesen elegendő ahhoz, hogy például az okos lámpád szabályozni tudja a fényerőt, vagy a mozgásérzékelőd jelezze, amikor a macskád szanaszét szedi az asztalon felejtett kajamaradékot.

A Zigbee milyen eszközökben van jelen?

Erre a kérdésre két formában lehet válaszolni. Mivel ez a protokoll nem csak az okos otthon eszközeihez, hanem általánosságban véve IoT berendezésekhez készült, számos területen megtalálható, mint például:

 • multimédia távvezérlő rendszerek,
 • páraszint mérő eszközök,
 • hőmérők és hőszabályzó eszközök,
 • ipari vezérlő- és szabályzórendszerek,
 • okos lámpák,
 • füstjelzők,
 • behatolásjelzők,
 • épület automatizálás (ipari szinten is),
 • orvosi célú felhasználás,
 • vezetéknélküli mikrofonok.

Okos otthon és Zigbee: néhány példa

Mivel egy költséghatékony, gazdaságosan használható és magasfokú kompatibilitásra tervezett szabvány, ezért számos nagy cég okos otthon ágazatának eszközeiben jelen van a Zigbee. Csak néhány jelentősebb példa:

 • Samsung SmartThings
 • Amazon Echo Plus (hubként is funkcionál)
 • Google Home kompatibilis eszközök

A kép forrása: [link]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja meg véleményét!
Kérjük, írja be ide a nevét