Ha a funkcióját nézzük, leegyszerűsítve a helyzetet mondhatjuk azt is, hogy a hub adja az okos otthon “okos” részét. Feladat összekötni a különböző eszközöket és központosított, vezérelhető hálózatot alkotni belőlük. A hub lényegében lehet hardver és szoftver is, cikkünkben viszont a konkrét fizikai formában létező berendezésekről beszélünk.

A hub működése az okos otthon keretein belül

A hub (legyen szó hardverről vagy szoftverről) legfontosabb funkciója az, hogy rajta keresztül az okos otthon tulajdonosa szabályozni, ellenőrizni és automatizálni tudja a rendelkezésre álló eszközöket – akár helyben, akár távolról.

A hub elődjének az eredetileg vezetékes technológián alapuló, funkcióit és kialakítását tekintve sokkal konzervatívabb otthon automatizálási rendszerek központi vezérlő paneljei jelentették. Korai példaként érdemes megemlíteni az egyszerű szabályzó és időzítő funkciókat lehetővé tevő X10 rendszer központi kapcsolópaneljeit, alapszinten programozható vezérlőit, vagy éppen ezt az eszméletlenül menő Monaco vezérlőpultot:

A legtöbb vásárló nem komplett okos otthon csomagot vásárol, hanem folyamatosan bővíti lakását különböző eszközökkel. Emiatt a manapság legnépszerűbb hubok nem csak egy-egy gyártó saját termékeivel, hanem a piacon kapható eszközök bizonyos részét támogatja. Ez részben a használt szoftvertől, részben pedig a berendezések által használt kommunikációs formától függ.

Fontos példák

Egyre népszerűbbek az okos otthon szabályzásán, vezérlésén és automatizálásán túlmutató funkciókat biztosító hibrid eszközök, a bővített tudású vezetéknélküli hangszórók és okos kijelzők.

A Google Home Hub jól szemlélteti a modern hubbal szemben támasztott elvárásokat. Apró és igényes, ráadásul rengeteg funkciója van. A (magyar nyelven még nem elérhető) Google Assistant segítségével az otthona vezérlésén túl információkat kereshet a neten, napirendjét menedzselheti, vagy akár zenét is hallgathat – mindezt hangvezérlés segítségével.

Hasonló funkciókat nyújt a hazánkban még hivatalosan nem forgalmazott Amazon Echo Plus, amely egy kiokosított vezetéknélküli hangszóró. Lelkét az Amazon Alexa adja, amely

A hub választás szempontjai

  • Már meglévő eszközeivel összekapcsolható?
  • Mely termékcsoportokba tartozó eszközökkel, szolgáltatókkal és szolgáltatásokkal, illetve okostelefonos rendszerekkel kompatibilis a hub?
  • Hogyan kommunikál a hub az eszközökkel: a wifi mellett Zigbee-t, Z-Wave-et, Bluetooth-t támogat?
  • Milyen extra funkciókat kínál az okos otthon vezérlése mellett?
  • Magyar nyelv? Van a készülékhez magyarországi támogatás?
  • Milyen digitális asszisztens áll rendelkezésre hozzá? A digitális asszisztens funkcióbővítéseivel mi a helyzet?
  • Mennyire bővíthető? Elavult, kifutó eszköz, vagy modern és hosszú életút előtt áll?
  • Hány eszközt lehet hozzá csatlakoztatni és milyen komplex hálózatot lehet vele kialakítani?
  • Mennyire biztonságos a használata? Mi a véleménye a közösségnek és a biztonsági cégeknek?

A kép forrása: [link]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja meg véleményét!
Kérjük, írja be ide a nevét