A modern háztartási gépek esetén már nem csak a funkciók, a teljesítmény (vagy éppen a design) számít, hanem az energiatakarékosság és a hatékony működés is. A melegvíz előállításának kérdése különösen fontosnak számít, hiszen bár számunkra magától értetődőnek tűnik megléte mindennapjainkban, a világ számos pontján még mindig csupán távoli álomnak számít. Cikkünk témája az okosbojler és vízmelegítő.

Mi az az okosbojler?

Az okosbojler a hétköznapi típusokhoz hasonlóan szintén melegvíz előállítására, tárolására és a víz hőmérsékletének megtartására szolgál. A hatékony és kényelmes használat érdekében plusz funkciókkal rendelkezik, így különböző időzítő, vagy akár tanuló funkciókat is tartalmaz, illetve okostelefonról vezérelhető. Az időzítésekkel például megadható az az időszak, amikor biztosan szükségünk lesz melegvízre (reggel-este) és az is, amikor a rendszernek elég csupán készenléti állapotban üzemelni felesleges vízmelegítés nélkül.

Két fő típusát különböztethetjük meg: a már eleve okos funkciókkal szerelt okosbojlereket és az utólagos kiegészítő egységgel ellátott készülékeket.

Az okosbojler funkciói

Írásunk nem termékspecifikus, hanem általánosságban mutatja be a leggyakoribb okosbojler funkciókat.

Az okos eszközök egyik sajátossága, hogy számos extra időzítő funkciót biztosítanak a felhasználók számára. Az okosbojler esetében az időzítések legfontosabb célja az, hogy az aktívabb időszakokban biztosan legyen elegendő melegvíz az egész családnak, de a készülék ne melegítsen feleslegesen vizet azokban az időszakokban, amikor például nem tartózkodik senki a lakásban. A reggel indulás előtt és hazaérkezés után biztosan szükség lesz a melegvízre, azonban a köztes időszakokban a hétköznapok során felesleges energiát pazarolni erre.

Az összetettebb készülékek működése nem csak előzetes beállítások alapján szabályozható, hanem képesek megtanulni felhasználóik szokásait is az aktivitás elemzésével. Munka után szeretnél egyből zuhanyozni, de fontos a környezettudatosság is? A készülék megtanulja, hogy mikor érsz haza és idővel kellő mennyiségű melegvíz vár majd rád.

Az okosbojlerek másik kényelmes tulajdonsága az, hogy wifin vagy bluetoothon keresztül lekérhető az állapotuk és vezérelhetőek okostelefonról is. Ha a készülék neten keresztül is kontrollálható, akkor a napirend változásánál távolról is ki-be tudod kapcsolni azt. Hosszabb időre elutaznál? Megadhatod, hogy mikor mész el otthonról és mikor térsz vissza.

Az okosbojlerek általában statisztikát is biztosítanak a használattal kapcsolatban. Ebben elemzik például a felhasznált vízmennyiség és energia mennyiségét is, némelyik pedig még tanácsokat is tud adni a témában! Ez rendkívül hasznos lehet azoknak, akik hosszú távra terveznek és szeretnének lefaragni a villanyszámlájukból is.

Természetesen a gyártói appok képességei vagy a támogatott platformok és kommunikációs lehetőségek kapcsán nagy a szórás, így ennek mindenféleképpen érdemes utánanézni, amikor készüléket választasz. Az utólagosan felszerelhető kiegészítő eszközök kapcsán érdemes szakembernél tájékozódni arról, hogy milyen vízmelegítőket támogatnak.

Az okosbojler előnyei

A Did You Know Homes cikke tömören összefoglalja, milyen előnyei vannak ezeknek a készülékeknek.

  • Biztonságos: ha a készülék rendelkezik tesztelő vagy szivárgásgátló funkcióval, akkor meghibásodás esetén könnyebben és gyorsabban elhárítható a problémája. Arról nem is beszélve, hogy egy vízszivárgás kárt okozhat a berendezésben is, így a járulékos károk mennyisége is csökkenthető.
  • Spórol az árammal: az emberiség energiaigénye egyre nehezebben fedezhető, ezért fontos, hogy a hétköznapi felhasználó is tudatosabban álljon hozzá a kérdéshez. Már apró lépésekkel is rengeteget elérhetünk.
  • Pénzt spórol: mint minden drágább, ám hatékonyabb működésű készüléknél, itt is hosszú távra kell tervezni.

Végszó

Az egyre hatékonyabb működést lehetővé fűtőbetétek, termosztátok és szigetelések mellett jó látni, hogy az egyéb innovatív megoldások is meg-megjelennek a hazai piacon, mint amilyen például a napelemes rendszer is. Az okosbojler viszont más irányból, a felhasználó szokásaiból kiindulva közelíti meg a hatékony működés kérdését.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja meg véleményét!
Kérjük, írja be ide a nevét